Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin tonttivuokriin pian tuntuva korotus

Tonttivuokrien korotus nostaa asumismenoja ympäri Helsinkiä

Kaupunki
 
Kimmo Mäntylä Lehtikuva
Veronika Honkasalo (vas)
Veronika Honkasalo (vas) Kuva: Kimmo Mäntylä Lehtikuva

Useiden Helsingin omistamilla tonteilla asuvien asuinkustannukset nousevat pian tuntuvasti. Kaupunginvaltuusto päätti keskiviikkona nostaa vuokria äänin 69–16.

Korotusta vastustivat vasemmistoliitto, Skp:n Yrjö Hakanen, neljä perussuomalaista sekä vihreistä irrottautuneet Sirkku Ingervo ja Zahra Abdulla.

Korotus tehdään porrastetusti kymmenen vuoden kuluessa.

Esimerkiksi Roihuvuoressa 100 neliön kerrostaloasunnossa vuokratontilla asuvien asumiskustannukset nousevat ensi vuoden alussa 82 eurolla kuukaudessa. Kymmenen vuoden kuluttua saman asunnon asuinmenot ovat 164 euroa suuremmat.

Taka-Töölössä asuvan kohdalla vastaavat menot nousevat ensin 142 eurolla ja kymmenen vuoden päästä 283 eurolla kuukaudessa.

Hinnannousu perustuu Helsingin kiinteistöviraston alustaviin laskelmiin.

Valtuustossa vuokrien korotuksia perusteltiin pääosin sillä, että vanhat sopimukset tehtiin 50 vuotta sitten, jolloin maan ja kiinteistöjen arvo oli huomattavasti nykyistä alhaisempi.

"Maanvuokra on nyt hyvin alhainen. Itse asiassa monien vuokratonttien vuokra on alhaisempi kuin vastaavasta yksityisestä tontista maksettava kiinteistövero", sanoi apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki (vihr).

Valtuuston vasemmistosiipi moitti päätöstä.

"Helsingin asumistaso on kohtuuttoman kova, eikä Helsingin pitäisi omilla toimillaan sitä nostaa", sanoi vasemmistoliiton ryhmäjohtaja Veronika Honkasalo.

Kaupungin vuokratontilla asuvien Tuomas Rantasen (vihr) ja Hannu Oskalan (vihr) mielestä on muita helsinkiläisiä kohtaan reilua, että vuokratontilla asuvat maksavat asumisestaan samassa suhteessa kuin muut.

"Olemme kaikki kohtuuhintaisen asumisen kannalla, mutta meidän pitää keksiä siihen muita keinoja kuin tukea asumisen omistamista", Rantanen sanoi.

Korotus koskee kaikkiaan 170 kiinteistöä Herttoniemessä, Roihuvuoressa, Hermannissa, Haagassa, Oulunkylässä, Maunulassa, Alppiharjussa, Taka-Töölössä, Ruskeasuolla, Vallilassa, Käpylässä, Munkkiniemessä ja Pitäjänmäessä.

Markus Jokela HS
Tuomas Rantanen (vihr)
Tuomas Rantanen (vihr)
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat