Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Videografiikka näyttää, kuinka hurjia määriä rakennustarvikkeita ja kojeita tunneleihin ja asemille tarvitaankaan

Länsimetron kiskot tavoittavat jo Espoon Otaniemen

Länsimetron rakentaminen etenee ajallaan. Monen aseman piirteet ovat jo tunnistettavissa.

Kaupunki
 
Länsimetron tunneli nielaisee 1900 kaiutinta – ja paljon muuta
Länsimetron tunneli nielaisee 1900 kaiutinta – ja paljon muuta
Kiskot vievät jo miltei Otaniemeen asti, sillä syvällä tunnelissa asennustyöt etenevät rivakasti. Mitä kaikkea onkaan valmiina ja kuinka hurjia määriä erilaisia rakennustarvikkeita ja kojeita länsimetron tunneleihin ja asemille tarvitaankaan, selviää videografiikasta. Toimittaja: Samuli Laita, kuvaus: Markus Jokela, grafiikka: Boris Stefanov.

Saha lakkaa soimasta, ja hauras kipsilevy katkeaa napsahtaen. Rakennusmiesten Sulev Saaren ja Janek Johanssonin ei arvaisi rakentavan länsimetroa, ellei ympärillä kaartuisi kiviseinäinen holvi.

Olemme 27 metrin syvyydessä VTT:n kaasutuslaboratorion alla Otaniemessä. Arkkitehtitoimistojen Ala ja Esa Piironen suunnitteleman laiturihallin lopullinen muoto ja ilme alkavat jo hahmottua. Kipsilevykin päätyy teknisten tilojen seinään asemalaiturin päädyn taakse.

Aaltoilevan katon punaisenruskeita, kolmion muotoisia muotolevyjä on jo siellä täällä paikallaan. Asemalaiturin toisessa päässä liukuportaat jo odottavat matkustajia.

"Aalto-yliopiston asema on jo miltei 98-prosenttisesti valmis", kertoo rakennustöiden valvoja Risto Kainulainen Sweco PM Oy:stä.

Markus Jokela HS
Telineenrakentaja Pertti Koponen siirtää rakennustelineitä Aalto-yliopiston metroaseman asemalaiturilla Otaniemessä. Länsimetron asemista tämä valmistuu ensimmäisenä.
Telineenrakentaja Pertti Koponen siirtää rakennustelineitä Aalto-yliopiston metroaseman asemalaiturilla Otaniemessä. Länsimetron asemista tämä valmistuu ensimmäisenä.

Puolentoista kilometrin päässä liukuportaat jo vilkuttavat tuttuja punaisia rasteja päätytolpissaan: tänne ei ole asiaa kuin vasta 15. elokuuta 2016 kello 6.00. Silloin käynnistyy länsimetron ensimmäisen vaiheen liikenne välillä Ruoholahti–Matinkylä. Toistaiseksi työmaalla vierailevat saavat tyytyä tallustamaan murskeen päällystämää hämärää työmaatunnelia.

Kaikkien asemien rakennustyöt ovat hyvällä mallilla, vakuuttaa länsimetron toimitusjohtaja Matti Kokkinen.

Keskeneräisin on Niittykummun asema, joka on noin 60-prosenttisesti valmis.

"Ja se ottaa kovaa vauhtia kiinni muita", Kokkinen kertoo.

Neljätoista kilometriä pitkissä rinnakkaisissa tunneleissa kiritään parhaillaan asemia kiinni toisiinsa kiskoilla. Niitä on asennettu tunnelin toiselle puolelle Ruoholahdesta melkein Otaniemen Aalto-yliopistolle asti.

Toisen tunnelin kiskoasennukset tehdään vasta toisen puolen valmistuttua. Kun tunnelissa ei ole vielä kiskoja, pääsevät rakennustarvikkeita tuovat kuorma-autot helpommin perille työmaalle.

Nytkin Keilaniemen asemalaituri on täynnä erilaisia telineitä, työkoneita ja asennettavia kojeita.

"Yksikin kolhu minuun niin olen pilalla", lukee vaalean, raavaan miehen kokoisen peltikaapin kyljessä. Siitä pistää läpi klapin kokoinen kahva.

Havainnekuva Arkkitehtitoimistot ALA ja Esa Piironen
Valmiin Aalto-yliopiston metroaseman asemalaiturin katto aaltoilee.
Valmiin Aalto-yliopiston metroaseman asemalaiturin katto aaltoilee.

Kiskoasennusten jälkeen tunneleissa on käytössä raiteille nostettuja työkoneita. Niiden käyttö on kuitenkin kömpelömpää ja hitaampaa kuin tavallisten pyörillä kulkevien koneiden.

Ensimmäisenä kiskot saa kumpaankin tunneliinsa Koivusaari–Keilaniemi-väli, kertoo päällysrakenneurakan valvoja Ville Poijärvi Sweco PM Oy:stä.

Itse asiassa tarkkasilmäinen huomaa länsimetron verkkopalvelusta, että kiskot ovat jo rinnakkain Koivusaaren aseman kohdalla.

Rahan kulutuksessakin ennuste alkaa pitää vihdoin kutinsa, Kokkinen lupailee. Kustannusarvion ei pitäisi takavuosien tapaan enää nousta.

"Yksi miljardi ja kahdeksan miljoonaa euroa on ennuste, enkä näe, että se olisi uhattuna."

Myös Matinkylän–Kivenlahden jatko-osuuden työt ovat vauhdissa. Sen ovat huomanneet asukkaat Finnoossa, Soukassa ja Espoonlahdessa, joissa työtunneleiden louhintaa on tehty jo muutaman kuukauden ajan.

"Varsinaisten metrotunneleiden louhintojen kilpailutus alkaa toukokuussa", Kokkinen kertoo.

Pääosa louhinnoista tehtäisiin ensi vuoden sekä vuoden 2017 alkupuolen aikana. Metro Matinkylästä Kivenlahteen puolestaan valmistuu aikaisintaan vuonna 2020.

Ensimmäisestä uudesta metrojunasta tulee iltarassi
Ensimmäisestä uudesta metrojunasta tulee iltarassi
Helsinkiin on saapunut ensimmäinen uudentyyppinen metrojuna. M300-sarjan junat tulevat käyttöön länsimetron liikenteeseen. Ennen Espoon-liikenteen alkua niitä käytetään vain iltaisin ruuhka-aikojen ulkopuolella, sillä aiempia metrojunia lyhyempinä niihin ei mahdu yhtä paljon matkustajia. Toimittaja: Samuli Laita, kuvaus ja leikkaus: Arttu Luhtala.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat