Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin vihreiden hajoamisen syynä ehkä kiista henkilövalinnoista

Kaupunki
 
Emma Kari
Emma Kari
Sirkku Ingervo
Sirkku Ingervo

Helsingin vihreiden valtuustoryhmän keskiviikkoinen hajoaminen johtuu pitkälti Sirkku Ingervon (vihr) pettymisestä ryhmän sisäisiin henkilövalintoihin. Näin epäilevät useat vihreän valtuustoryhmän jäsenet.

Ingervo pyrki joulukuussa kaupunginhallituksen varajäseneksi, mutta hän hävisi vaalin arvalla. Tämän jälkeen hän lähti kokouksesta ovet paukkuen, ryhmästä kerrotaan.

Ingervon mukaan henkilövalinnat eivät olleet lähdön syynä.

"Luottamuspaikkoja tulee aina jakoon", hän huomauttaa HS:lle.

Ingervo ja Zahra Abdulla (vihr) ilmoittivat keskiviikkona jättävänsä vihreiden valtuustoryhmän ja perustavansa oman punavihreät-nimisen valtuustoryhmän. Heidän mielestään ryhmän politiikka on kääntynyt viimeisinä vuosina selvästi oikealle.

"Emme voi edistää vihreässä valtuustoryhmässä niitä koulutukseen, varhaiskasvatukseen ja sote-sektoriin liittyviä lasten ja nuorten asioita, joiden vuoksi politiikkaan lähdimme", Ingergo sanoo.

Ryhmää johtava Emma Kari pettyi kaksikon ratkaisuun. Hänen mielestään Ingervon ja Abdullan esittämä kritiikki on perusteetonta.

"Nimenomaan vihreiden neuvottelijoiden avulla on saatu lisärahaa varhaiskasvatukseen ja koulutukseen", Kari sanoo.

Uhkaako vihreiden ryhmää laajempi joukkopako?

"Ei. Ei tässä ole siitä kyse", Kari sanoo.

Kaksikon irtaantumisen jälkeen vihreillä on valtuustossa 17 paikkaa. Suurimmalla puolueella, kokoomuksella, paikkoja on 23 ja kolmanneksi suurimmalla, Sdp:llä, 15.

"Vihreät on edelleen Helsingin toisiksi suurin puolue. En usko, että tämä vaikuttaa vihreiden asemaan valtuustossa", Kari sanoo.

Vihreiden ryhmä on ollut aina tunnettu siitä, että se saattaa hajaantua valtuustoäänestyksissä voimakkaasti.

Suurin hajaannus tämän valtuuston aikana sattui toukokuussa 2013, jolloin 10 vihreiden valtuutettua kannatti 33-kerroksisen tornihotellin rakentamista Jätkäsaareen. Yhdeksän vihreää vastusti hotellihanketta.

Kuvaavaa vihreiden ryhmädynamiikan kannalta on, että ryhmäjohtaja Kari, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mari Puoskari sekä kaikki silloiset kaupunginhallituksen jäsenet kannattivat tornihotellia. Vastustajien joukkoon kuuluivat muun muassa Abdulla ja nykyinen kaupunkisuunnittelun apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki (vihr).

Ingervo nousi vihreiden valtuustoryhmään juuri Sinnemäen tilalle, kun Sinnemäki valittiin apulaiskaupunginjohtajaksi viime marraskuun lopussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat