Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoolaiset kaipaavat kipeästi uimahallia Matinkylään: "Täällä ollaan normaalisti kuin sillit purkissa"

Espoo virittää rahoitusta hallille liittämällä pakettiin hotellin, asuntoja ja pysäköintiä

Kaupunki
 
Juhani Niiranen HS
Hanno Peuranen (vas.) käy Espoonlahden uimahallissa kerran viikossa poikansa Valtteri Peurasen kanssa. Hänen mielestään Matinkylään tarvittaisiin uimahalli. Samaa mieltä ovat myös Midi Rolig ja Kaj Sneitz.
Hanno Peuranen (vas.) käy Espoonlahden uimahallissa kerran viikossa poikansa Valtteri Peurasen kanssa. Hänen mielestään Matinkylään tarvittaisiin uimahalli. Samaa mieltä ovat myös Midi Rolig ja Kaj Sneitz. Kuva: Juhani Niiranen HS

Matinkylän uimarit voivat alkaa haaveilla 50-metrisestä altaasta uudessa lähihallissa. Yli 15 vuotta pyöritelty uimahallihanke on saamassa virtaa Espoossa.

Kaupunki on selvittänyt hallin ja sen kylkeen aiotun Meri-Matin yhtenäiskoulun rahoittamista. Torstaina valtuustoseminaarissa tuli julki ajatus, että hanke saisi rahoitusta hotellin, asuntojen ja pysäköintihallin teosta.

Fakta

25 miljoonan euron uimahalli

 Espoon Matinkylän Meri-Matin yhtenäiskouluun tulisi 800 oppilasta. Sen hinta-arvio on 35 miljoonaa euroa.

 Uimahalli maksaa arviolta 25 miljoonaa euroa.

 Alustavasti Espoon kaupunki arvioi saavansa hotellin ja pysäköintihallin rakennusoikeuksista vajaat 20 miljoonaa euroa.

Meri-Matin yhtenäiskouluun tulisi 800 oppilasta, sen hinta-arvio on 35 miljoonaa euroa. Uimahalli maksaa arviolta 25 miljoonaa euroa. Alustavasti kaupunki arvioi saavansa hotellin ja pysäköintihallin rakennusoikeuksista vajaat 20 miljoonaa euroa.

Hallin teko Matinkylään olisi kaivattu askel uimahallitilojen päivittämiseen yli 260 000 asukkaan Espoossa, jossa uimareilla on ollut vuosia ahdasta.

Ensi kesänä Espoossa on tavallistakin vähemmän mahdollisuuksia hallissa uimiseen. Kaksi neljästä uimahallista on kiinni ja kahdessa tehdään vähintään kuukauden ajan huoltotöitä.

Leppävaaran uimahalli on kiinni peruskorjauksen takia vuoden loppuun. Kymmenisen vuotta sitten peruskorjattu Tapiolan uimahalli on kiinni kesäkuun alusta syyskuun loppuun. Keski-Espoon ja Espoonlahden halleissa on huoltotauko.

Kesällä esimerkiksi uimakouluja järjestetään vähemmän kuin muina vuosina, sanoo toiminnanjohtaja Johanna Vartiainen Cetus-yhdistyksestä. Se järjestää vesiliikuntaa uimahalleissa.

Vartiainen muistuttaa, että Espoossa on ilman remonttejakin suurista kaupungeista vähiten vesitilaa halleissa.

"Uimakoulut ovat pullollaan. Ihmiset ovat kiukkuisia ja pitävät meitä syyllisinä, kun emme järjestä enempää toimintaa. Emme voi vastata kuin, että vesitilaa on rajallisesti tarjolla."

Espoonlahden uimahallissa Matinkylän mahdollisesta uudesta uimahallista iloittiin torstai-iltana.

"Espooseen tarvitaan ehdottomasti uusi uimahalli, etenkin Matinkylään, kun se on niin iso alue", sanoi Midi Rolig.

"On se tervetullut. Täällä ollaan normaalisti kuin sillit purkissa. Ruuhkaa aiheuttaa etenkin se, että Espoonlahdessa on niin paljon uimakouluja", arvioi poikansa kanssa uimassa ollut Hanno Peuranen.

Myös kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä (kok) ilmoittautui Matinkylän hallin kannattajaksi.

"Matinkylän hallia voi perustella sillä, että Matinkylä-Olari on ainoa viidestä kaupunkikeskuksesta, jossa ei ole uimahallia", Mäkelä sanoi.

Kaupunki kilpailuttaisi koko Matinkylän rakennuspaketin. Voittaja rakentaisi Eliksiiri-nimellä kulkevan hotellin ja 250-paikkaisen pysäköintihallin.

Uimahallin ja koulun omistaisi pankki tai muu sijoittaja. Niiden ylläpito kuuluisi kilpailun voittajalle, ja kaupunki maksaisi kuluja elinkaarimallilla.

"Rahoitusselvitys on tehty sillä ajatuksella, että uimahalli saadaan nyt tehtyä", sanoo teknisen toimen johtaja Olavi Louko.

"Muuten Matinkylän keskustaan jää kuoppa, sillä pelkällä omalla rahoituksella se veisi vuosia", Louko arvioi.

Rakennusliikkeistä Matinkylän-urakasta ovat kiinnostuneita Lemminkäinen, Skanska ja YIT. Rahoittajista Espoo on keskustellut Kuntarahoituksen, SEB:n sekä eläkevakuuttajien Varman ja Kevan kanssa.

Alustavasti rahoittajia on kiinnostanut hankkeen suuruus, hotelli ja etenkin pienten asuntojen teko. Kaupunki ehtisi vahvistaa alueen kaavan tänä vuonna.

"Minusta tämä on roikkunut riittävän kauan, mutta uimahallin pitää edetä ensi vuoden budjettineuvottelujen kautta. En päätä niistä yksin", sanoi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ari Konttas (kok).

Matinkylän uimahallin nytkähtäminen voisi kaupunginhallituksen ensimmäisen varapuheenjohtajan Tiina Elon (vihr) mukaan vauhdittaa myös Espoonlahden uimahallin peruskorjausta.

Espoonlahden hallia ei ole peruskorjattu yli 30 vuoteen.

"Espoonlahtea ei voi missään tapauksessa sulkea ennen kuin Matinkylä valmistuu", sanoo Espoon liikuntapalvelujen uimahallipäällikkö Ari Jaakkola.

Espoonlahden uimahalli on Espoossa ainoa, jossa voidaan Cetuksen Vartiaisen mukaan järjestää kilpailuja. Katsomo ja 50 metrin radat ovat siihen soveltuvat.

Allas sinänsä on hyvässä kunnossa, mutta yleistekniikka kaipaa kipeästi uusimista.

Tapiolan hallissa on ollut peruskorjauksesta lähtien ilmastointiongelmia. Pesu- ja pukuhuonetilojen kattopanelointi on uusittu uimahallipäällikkö Jaakkolan mukaan vuosittain. Se on pakko korjata tänä kesänä. Lohduttomaksi Jaakkola ei kuitenkaan ensi kesää halua luonnehtia.

"Uimakouluja järjestetään yleensä juhannukseen asti. Sen jälkeen Espoossa on riittänyt kesäisin väkeä yhteen halliin. Kesä on aika hiljainen tietysti säistä riippuen. Luonnonvedet ovat kohtuullisen hyvin lämpiminä."

Keski-Espoon halli suljetaan huollon takia 1. kesäkuuta ja avataan 27. heinäkuuta. Heti perään Espoonlahden halli suljetaan 27. heinäkuuta ja avataan huollon jälkeen kuukauden kuluttua siitä, 27. elokuuta.

 

HS-työryhmä: Katja Kuokkanen, Joonas Laitinen ja Kimmo Oksanen

HS
Matinkylä/Espoonlahti

Kilpauintia harrastava Annika Idman, 10, pitää Espoonlahden hallia hyvänä harrastuspaikkana.
Kilpauintia harrastava Annika Idman, 10, pitää Espoonlahden hallia hyvänä harrastuspaikkana.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat