Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyttäjällä kova vaatimus 8-vuotiaan jutussa

Syyttäjä vaatii kahdelle virkamiehelle ehdollista vankeutta

Kaupunki
 

Syyttäjä vaatii kahdelle virkamiehelle ehdollista vankeusrangaistusta 8-vuotiaan helsinkiläistytön kuolemaa koskevassa virkarikosjutussa. Yhdeksälle muulle virkamiehelle syyttäjä vaatii sakkorangaistusta.

Kihlakunnansyyttäjä Tuire Tamminiemen mukaan virkamiehet laiminlöivät velvollisuutensa pitää huolta lapsen turvallisista kasvuoloista.

Tästä on kyse

 8-vuotias tyttö murhattiin vuoden 2012 toukokuussa.

 Isä ja äitipuoli on tuomittu elinkautiseen vankeusrangaistukseen murhasta.

 Tyttö oli ollut lastensuojelun asiakas syntymästään lähtien.

 Lapsi palautettiin isälleen noin puolitoista kuukautta ennen surmaa.

 Syyttäjä vaatii yhdelletoista sosiaali- ja terveysalan virkamiehelle rangaistusta siitä, että tyttöä ei otettu pois isältä.

Lapsen isä ja äitipuoli murhasivat tytön vuoden 2012 toukokuussa.

Vankeusrangaistuksia vaaditaan lapsen asioista vastanneelle sosiaalityöntekijälle ja hänen esimiehelleen. Työntekijälle syyttäjä vaatii vähintään puolen vuoden ehdollista vankeusrangaistusta, esimiehelle kaksi kuukautta pidempää rangaistusta.

Syyttäjän mukaan virkamiesten perusteeton luottamus isään ja asioiden selvittämättä jättäminen johtivat lopulta 8-vuotiaan tytön kuolemaan.

Tamminiemi piti torstaina Helsingin käräjäoikeudessa loppulausuntonsa oikeudenkäynnissä, jossa yhtätoista virkamiestä syytetään laiminlyönneistä.

Tamminiemi korosti, ettei viranomaisilla ollut mitään syytä luottaa tytön isään.

Isä ja äitipuoli olivat jääneet kiinni selvistä valheista. He muun muassa valehtelivat äitipuolen odottavan nelosia ja väittivät saavansa isomman asunnon. Äitipuolen henkilöyttä ei edes selvitetty, vaikka hänen tiedettiin esiintyvän väärällä nimellä.

Puolustusasianajajat olivat eri mieltä syyttäjän kanssa. Heidän mukaansa tytön olojen selvittämiseen käytettiin paljon aikaa, mutta mikään ei viitannut siihen, että tilanne olisi näin vakava.

Äitipuolen henkilöydestä virkamiehet eivät saaneet täyttä varmuutta, mutta tämä ei vaikuttanut puolustuksen mukaan asiaan. Äitipuolen taustasta ei löytynyt mitään hälyttävää.

Virkamiehiä syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta tai vaihtoehtoisesti tuottamuksellisesta, siis huolimattomuudesta tehdystä virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Syyttäjä korosti, että lastensuojelulaki velvoittaa virkamiehet huolehtimaan siitä, että lapsella on turvallinen kasvuympäristö. Lain mukaan lapsi on otettava huostaan, jos hänen kasvuolonsa eivät ole turvalliset. Viranomaisella ei siis ole harkinnanvaraa tämän suhteen.

Tamminiemen mukaan virkamiesten olisi pitänyt herätä esimerkiksi siihen, että kun tyttö oli sijoitettuna kodin ulkopuolelle, kaikki hänen oireensa hävisivät. Osa oireista viittasi pahoinpitelyyn, muiden muassa mustelmat ja hiusten oheneminen.

Tästä huolimatta lapsi palautettiin epäselviin oloihin kotiin noin puolitoista kuukautta ennen murhaa. Juuri ennen lapsen kuolemaa koulu teki lapsesta vielä kaksi uutta lastensuojeluilmoitusta, syyttäjä totesi.

Puolustukselle syyttäjän ankarat rangaistusvaatimukset tulivat yllätyksenä.

Asianajajien mukaan näyttää siltä, että syyttäjä pitää virkamiehiä vastuullisena tytön kuolemasta, vaikkei heitä syytetäkään siitä. Virkamiehiä ei syytetä kuolemantuottamuksesta, vaan ainoastaan virkarikoksista.

Puolustus huomautti, että kukaan ei osannut arvata tilanteen vakavuutta. Asiat näyttävät nyt aivan toisenlaisilta, kun lopputulos tiedetään.

Olennaiseksi seikaksi on osoittautunut se, että tyttö itse ei suostunut kertomaan omasta kohtelustaan.

Myös virkamiehet ovat ottaneet tytön kuoleman raskaasti, ja esimerkiksi tytön asioista vastannut sosiaalityöntekijä on joutunut turvautumaan lääkärin apuun.

Syyttäjän loppulausunnon jälkeen kuullaan torstaina vielä sosiaalityöntekijöiden loppupuheenvuorot. Terveydenhuoltohenkilöstön puheenvuorot kuullaan maanantaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat