Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoo ulkoistaisi koulujen tekoa 200 miljoonalla

Kaupunki
 

Espoo on keksinyt uuden keinon vauhdittaa koulukorjauksia. Kaupunki virittää rahastoa, jonka avulla remontoitaisiin tai rakennettaisiin kymmenkunta koulua seuraavana vuosikymmenenä.

Kyse on suurhankkeesta, jonka arvo olisi vähintään 200 miljoonaa euroa. Espoo on jo käynyt tunnusteluja 12 mahdollisen yhteistyökumppanin kanssa. Ne ovat eläkelaitos, neljä varainhoitoyhtiötä, kaksi pankkia, kiinteistösijoitusyhtiö ja kaksi konsulttia. Nimiä ei nyt anneta julki.

Rahoitusjohtaja Reijo Tuori esitteli koulurahaston torstaina kaupungin valtuustoseminaarissa: "Ajatus koulukiinteistöjen ja niiden korjausten ulkoistamisesta on Suomessa uusi. Ruotsissa vastaavasti on toimittu pitkään."

Kaupunkia ajaa uuteen rahoitusmalliin esimerkiksi se, että kuluvan viiden vuoden aikana uudet koulut, sairaala ja muutama muu pääkohde nostavat tilakustannuksia yli 60 miljoonaa euroa.

Samaan aikaan kaupungissa on käynnissä 140 miljoonan euron säästökuuri. Suomenkin talous on alavireessä.

"Emme pysty enää tekemään 'arkkitehtiluomuksia', vaan tarvitsemme nopeasti valmistuvia edullisia tiloja. Niin voimme välttää kalliita väistötiloja", Tuori kuvasi.

Ulkopuolisen rahoittajan avulla Espoo pysyisi Tuorin mukaan entistä paremmin remonttiaikatauluissa.

Kaupungille ei tulisi rakennusajan kustannuksia, ja rakentamisesta vastaisi rahasto.

Espoo vuokraisi koulut 20–25 vuodeksi. Sijoitusyhtiö vuokraisi tontit Espoolta ja vastaisi koulujen ylläpidosta.

"Kunnat ovat sijoittajille tässä markkinatilanteessa kiinnostavia. Sijoittajat hakevat erityisen vakaata vuokratuottoa", Tuori kuvasi.

Kaupunki voisi olla mukana rahastossa enintään 5–10 miljoonalla eurolla. Espoo maksaisi rahastolle vuokria, jotka kattaisivat koulujen rahoituksen, korjaukset ja palvelut.

Espoon suurimpien puolueiden kokoomuksen ja vihreiden kärkipoliitikot ottivat koulurahaston vastaan kiinnostavana ideana.

"Ei rakenneta omaa raskasta hallintoa vaan kevennetään organisaatiota", sanoi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ari Konttas (kok).

Korjauksia pitää saada nopeutettua, korosti kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Tiina Elo (vihr): "Haluamme nähdä kustannusvaikutukset, mutta tätä kannattaa ehdottomasti selvittää."

Paljon on vielä selvitettävää, Tuori myönsi. Sijoittajien tuottovaatimuksista on esimerkiksi kiinni, millä hinnalla Espoo saisi koulunsa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat