Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoon kirkkovaltuusto palautti tuet homoja ja naispappeja vieroksuville järjestöille

Kirkkovaltuusto muutti mieltään järjestöavustuksista

Kaupunki
 

Espoon seurakuntien yhteinen valtuusto päätti keskiviikkona palauttaa rahalliset avustukset neljälle lähetysseuralle, joilta se aiemmin oli lopettanut ne.

Syynä määrärahan lopettamiselle oli järjestöjen varauksellinen näkemys yhteistyöstä naispuolisten pappien ja rekisteröidyssä parisuhteessa elävien kanssa.

Kirkkovaltuusto toteaa, että linjaus eroaa viimeisten vuosien päätöksistä, joiden mukaan tukea on rajoitettu niiltä lähetysjärjestöiltä, joiden suhtautumisessa naispappeuteen ja sukupuolivähemmistöihin on ollut epäselvyyttä. Suomeksi sanottuna tämä tarkoittaa kielteistä suhtautumista homoseksuaaleihin ja naispappeihin tai jompiin kumpiin.

Suomen luterilaiselta evankeliumiyhdistykseltä ja Svenska lutherska evangeliföreningen i Finlandilta Espoon yhteinen kirkkovaltuusto poisti raha-avustuksen jo vuonna A2007. Seuraa tekivät samasta syystä seuraavalla valtuustokaudella Suomen evankelisluterilaisen kansanlähetyksen ja Evankelisluterilaisen lähetysyhdistys Kylväjän avustukset. Ne päätettiin lopettaa kokonaan vuoteen 2015 mennessä.

Viime vaaleissa kirkkohallituksen ja -valtuuston kokoonpanot kuitenkin muuttuivat. Tämän jälkeen Espoon uusi kirkkovaltuusto päätti siis palauttaa kyseisten neljän järjestön raha-avustukset. Jakamisesta päätettiin äänestyksen jälkeen: 35 valtuutettua äänesti lopputuloksen kaltaisen esityksen puolesta, 22 vastusti ja kaksi valtuutettua äänesti tyhjää.

Kirkkovaltuuston uutta linjausta perusteltiin sillä, että kaikki järjestöt ovat solmineet kirkon kanssa sopimuksen, jossa linjataan sekä kotimaisen että kansainvälisen työn periaatteet. Samoin todettiin, että järjestöjen sitoutumista ja perussopimuksen noudattamista seurataan säännöllisesti.

Kirkkovaltuuston päätös oli Espoon yhteisen kirkkoneuvoston aiemman päätöksen kanssa linjassa. Kirkkoneuvoston puheenjohtaja, kirkkoherra Antti Kujanpää oli aiemmin rahanmaksun lopettamisen, mutta nyt sen maksamisen kannalla. Miksi näin?

"En ole vaihtanut teologista linjaani enkä hyväksy syrjintää, olen naispappeuden kannattaja", Antti Kujanpää sanoo.

"Mutta jokainen näistä järjestöistä on solminut kirkkohallituksen kanssa yhteistyösopimuksen. Kirkkohallituksella ei ole niiden toimintaan huomautettavaa. Ei ole yksittäisten seurakuntien asia paikallistasolla päättää, mitkä järjestöt ovat soveliaita kanavia lähetystyölle ja kansainväliselle diakonialle."

Samoja sanoja käyttää kirkkovaltuuston puheenjohtaja Stig Kankkonen (r).

"Kirkkohallitus on pohtinut järjestöjen kelpoisuutta ja todennut, ettei ongelmia ole. On luonnollista, että Espoo tukee kaikkia järjestöjä", Kankkonen sanoo.

Kankkonen ei ymmärrä heitä, jotka ovat esittäneet, "ettei kaikille jaettaisi".

"He edellyttävät aina, että noudatetaan yhteisesti sovittuja pelisääntöjä. Nyt he vastustavat niitä", Kankkonen soimaa.

Entä mikä on oma kantasi naispappeuteen ja rekisteröityyn parisuhteeseen?

"Avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto. Naispappien kanssa minulla ei ole mitään ongelmia", Kankkonen, koulutukseltaan teologi, sanoo.

Kirkkovaltuustossa neljän kiistanalaisen järjestön avustuksia vastustanut Pirjo Kemppi-Virtanen (kok) huomauttaa, ettei mikään ole muuttunut siitä, kun järjestöiltä evättiin avustukset.

"Ne eivät edelleenkään toimi yhteisten pelisääntöjen mukaan kotimaan toiminnassaan, esimerkiksi suhteessaan naispappeuteen ja naispiispuuteen", Kemppi-Virtanen sanoo.

"Omilla rahoillaanhan kukin voi tukea ketä haluaa. Mutta kun kyseessä on verotuksen kautta kerättyjä seurakunnan varoja, en katsonut aiheelliseksi muuttaa kantaani aiemmasta."

Suomen evankelis-luterilaisella kirkolla on seitsemän lähetysjärjestöä ja Kirkon ulkomaanapu, joiden kautta seurakunnat kanavoivat taloudellisen kannatuksensa kirkon lähetystyölle ja kansainväliselle diakonialle. Espoon seurakunta jakoi niille niin kutsuttuja jakamattoman kansainvälisen vastuun määrärahoja 1 988 500 euroa.

Summa jaettiin järjestöjen valtakunnallisen kannatuksen suhteessa. Kiistanalaisista järjestöistä evankelisluterilainen kansanlähetys sai 202 032 euroa, Kylväjä 125 872, luterilainen evankeliumiyhdistys 109 964 ja Svenska lutherska evangeliföreningen 15 311 euroa.

Suurimmat avustukset saivat Suomen lähetysseura, 707 508 euroa ja Kirkon ulkomaanapu 630 951 euroa.

Jaettu 1 988 500 euroa on 4,1 prosenttia Espoon seurakunnan arvioiduista verotuloista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat