Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi: Ongelmat lisääntyneet rajusti – WhatsApp ja Facebook tuovat kuokkijoita teinien kotibileisiin

Kaupunki
 
Juhani Niiranen HS
Luka Järvinen, Nata Kivelä (kesk.) ja Siri Nissinen viettivät perjantaina aikaa Kampin keskuksessa. Heidän mukaansa useat nuoret järjestävät bileet mielummin vuokratilossa, sillä tieto kotibileistä leviää sosiaalisessa mediassa nopeasti.
Luka Järvinen, Nata Kivelä (kesk.) ja Siri Nissinen viettivät perjantaina aikaa Kampin keskuksessa. Heidän mukaansa useat nuoret järjestävät bileet mielummin vuokratilossa, sillä tieto kotibileistä leviää sosiaalisessa mediassa nopeasti. Kuva: Juhani Niiranen HS

Niiden piti olla siistit 10–15 hengen juhlat, mutta illan aikana talossa kävi satakunta ihmistä. Ikkunasta ammuttiin raketteja, postilaatikko ja autojen peilejä rikottiin, sata euroa rahaa vietiin, ja viisi koiraa pääsi karkuteille.

"70 prosenttia ihmisistä oli tuntemattomia, jotka olivat kuulleet jostain, että talossa on bileet", kertoo 16-vuotias helsinkiläinen Jouko Kokko parin vuoden takaisista uudenvuodenjuhlista. Samanlaista tarinaa voisi kertoa harva se teini.

Aikuisille kevät voi tarkoittaa mökkikautta, mutta kaupunkiin jääville nuorille se on kotibileiden aikaa. Tieto bileistä leviää nopeasti kuokkavieraiden ja yhä useammin myös poliisin korviin.

"Sellainen on merkittävästi lisääntynyt, että sosiaalisessa mediassa mainostettuihin kaveriporukan bileisiin ilmaantuu suuria määriä kutsumattomia vieraita", sanoo komisario Jani Stepanoff Helsingin poliisista. Suurella määrällä hän tarkoittaa yli sataa juhlijaa tai juhliin pyrkijää.

"Viimeksi kuluneen vuoden aikana näitä on tullut poliisin tietoon entistä enemmän."

Outi Pyhäranta HS
Tommi Oinonen (vas.), Jouko Kokko, Melina Pohjola ja Pihla Kärkkäinen antavat vinkkejä kotibileiden järjestäjille. Tärkeintä on pitää kuri kutsumattomien vieraiden saapuessa.
Tommi Oinonen (vas.), Jouko Kokko, Melina Pohjola ja Pihla Kärkkäinen antavat vinkkejä kotibileiden järjestäjille. Tärkeintä on pitää kuri kutsumattomien vieraiden saapuessa.

Jouko Kokko kuuluu helsinkiläisen Apollon yhteiskoulun oppilaskunnan hallitukseen, jonka muutamat jäsenet muistelivat keskiviikkona HS:n pyynnöstä kotibilekokemuksiaan.

Bileisiin riittää "käty" eli kämppä tyhjänä.

Yleensä juhlat sujuvat suunnitellusti ja kutsu kulkee kavereille Whatsapp-viestipalvelun avulla. Whatsapp on luonteeltaan Facebookia suljetumpi, mutta sana leviää silti.

"Joku saattaa pyytää tuoda mukanaan yhden kaverin, ja sitten kavereita tuleekin viisi", kertoo Melina Pohjola, 17.

"On perjantai-ilta, eikä meillä ole mitään" on tuttu vetoomus useita bileitä järjestäneelle Pihla Kärkkäiselle, 17.

Kun sana on levinnyt, kuokkavieraille riittää usein tieto pelkästä kaupunginosasta. Kunnon bileet tunnistaa kaukaa.

Nyt jo 18 vuotta täyttänyt Tommi Oinonen kuokki nuorempana itsekin. Pari vuotta sitten hän suuntasi kavereineen Oulunkylään.

"Parisataa metriä ennen juhlapaikkaa tuli vastaan porukkaa, joka kantoi takkeja, kenkiä ja muuta tavaraa", Oinonen muistelee. Juhlapaikalta löytyi itkevä seurue.

Helsingin poliisi selvittelee muutaman kerran vuodessa juhlia, joissa omaisuutta on kadonnut tai tuhottu. Myös Espoossa jälkiselvittelyjä tulee välillä.

"Jos juhlissa on tapahtunut varkauksia tai pahoinpitelyjä", kertoo rikosylikomisario Matti Puputti.

Vantaalla harvat juhlat poikivat rikosilmoituksia.

"Yleisimmin ne koskevat sitä, että asunnossa hajoaa paikkoja tai sieltä anastetaan omaisuutta", kertoo rikosylikonstaapeli Henri Baldauf. "On harvinaista, että kaikki paikat hajotetaan."

Aina ei kuitenkaan hajoteta vain tavaraa.

"Kerran menimme bussilla bileisiin jonnekin Länsi-Helsinkiin, mutta meno oli niin laimea, että läksimme pois. Jälkeenpäin kuulin, että paikalle oli tullut vieras jengi ja hakannut juhlijoita", Oinonen kertoo.

"Kaverit eivät antaneet kännyköitä, joten niiltä hakattiin hampaat sisään."

Poliisi suhtautuu hakkaushuhuihin varauksin.

"Että hakattaisiin – kuulostaa aika rajulta", Stepanoff sanoo.

Jos joku kutsuu kotibileisiin poliisit, se on melusta häiriintynyt naapuri. Juhlijoiden ilmoituskynnys on korkealla.

"Se riippuu vähän tilanteesta, syttyykö talo palamaan vai pyörtyykö joku", Oinonen sanoo.

"Joskus on pelätty terveyden puolesta, jos toinen pyörtyilee ja oksentelee. Silloin laitetaan musiikki seis ja soitetaan ehkä ambulanssi."

Kunnon voivat vielä esimerkiksi suositut juomapelit. Niitä löytyy netistä, ja pelivälineeksi riittää alkoholi ja korttipakka.

"Pelataan alkuillasta, että päästään fiilikseen", Oinonen kertoo. Ruokapuoli jää vähemmälle.

"Jotain tyyliin sipsejä", Pohjola sanoo. Hätätilassa tyhjennetään jääkaappi tai lähdetään pitsalle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat