Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kala-aktivistit haluavat purkaa Vanhankaupunginkosken padon, kulttuuriperinnön vaalijat vastustavat

Kaupunki
 
Juhani Niiranen HS
Vanhankaupunginkoski on arvokas kulttuuriperintökohde Helsingin sydämessä.
Vanhankaupunginkoski on arvokas kulttuuriperintökohde Helsingin sydämessä. Kuva: Juhani Niiranen HS

Poliitikkoja on viime viikkoina Helsingissä pohdituttanut, puretaanko Vanhankaupunginkosken pato vai ei. Kaupunkisuunnittelulautakunta ja yleisten töiden lautakunta pyytävät asiasta lisää tietoa ja selvityksiä, ympäristölautakunta otti aikalisän.

Pulma on teettänyt työtä myös asiaa valmisteille virkamiehille ja asiantuntijoille. Heiltä on kyselty padon purkamisen mahdollisista seurauksista. Valmiita vastauksia ei ole. Kiistassa yleisin jako on luontoarvot vastaan kulttuuriarvot: kala-aktivistit vastaan teollisen perimän vaalijat.

Alla esitellään joitakin purkamisen plussia ja miinuksia: kysymyksiä, jotka Vanhankaupunginkoskea kuohuttavat.

Padon purkamisen haittoja:

Pato ja turbiini ovat vuodelta 1876. Ne ovat merkittäviä teollisen kehityksen merkkejä.

– Vantaanjoen suun vesi- ja viemärilaitokset on valtioneuvoston vuoden 2009 päätöksellä valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö. Siihen ei saisi kajota.

– Voimassa olevassa asemakaavassa sanotaan, että pato- ja siltarakenteet pitää säilyttää tai uusia siten, että ympäristön historiallinen arvo säilyy.

– Patoa ympäröivät alueet, puistot, Kuninkaankartanonsaari ja Koskipuisto ovat muinaismuistoaluetta.

– Padon purkaminen lisää veden virtausta, jolloin vedenpinta laskee mahdollisesti Pitkäkoskelle asti. Jos veden korkeus muuttuu, voi rannoille syntyä sortumia. Rakenteiden kantavuuden kanssa voi myös tulla ongelmia.

– Euroopan komissio päätti 2014, että Vantaanjoki liitetään Natura 2000 -verkostoon. Perusteina oli muun muassa Vantaanjoessa elävän, uhanalaisen ja rauhoitetun vuollejokisimpukan noin kolmen miljoonan yksilön kanta, joka saattaisi häiriintyä, jos koski purettaisiin.

Padon purkamisen etuja:

+ Alueen kulttuuriperintö ei tuhoutuisi, vaan se siirtyisi 1800-luvulta kauemmas historiaan. Aikaan, jolloin joki virtasi vapaana ja Helsinki perustettiin joen varrelle 1550.

+ Nyt vain voimakkaimmat vaelluskalat, kuten lohi, meritaimen ja nahkiainen, pääsevät nousemaan ylös Kuninkaankartanonsaaren itäpuolitse juoksevaa Vantaanjoen itähaaraan valmistunutta tekokoskea.

+ Jos pato purettaisiin, Vantaanjoen kalakanta rikastuisi ja luonnon monimuotoisuus lisääntyisi.

+ Kosken virkistyskäyttö rikastuisi ja houkuttelisi koskelle uusia vapaa-ajan yrittäjiä.

+ Monet kalat hyppivät patoseinämää vasten, vahingoittuvat tai kuolevat. Joesta mereen palaavat ankeriaat ja kalat päätyvät usein voimalaitoksen turbiiniin. Vapaassa koskessa näin ei kävisi.

+ Vapaana sisämaasta mereen virtaava koski pääkaupungin sydämessä olisi harvinaisuudessaan ja ainutlaatuisuudessaan arvokas luontokohde.

 

Lähteet: Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnan, yleisten töiden lautakunnan ja ympäristölautakunnan esityslistat sekä kysely sosiaalisessa mediassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat