Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pikkulapset liikkuvat liian vähän – päiväkodissa innostetaan vaikka hyppäämään keinusta

Päiväkodissa aikuiset kannustavat lapsia liikunnallisiin leikkeihin ja välttävät turhia kieltoja

Kaupunki
 
Juhani Niiranen / HS
Viljami Heikkinen (oikealla) ottaa kiinni Aatos Mustaniemeä (vasemmalla), Eemeli Kristoa ja Kaari Koivurantaa kuka pelkää meduusaa - leikissä. Meneillään on valtakunnallinen projekti, jossa pyritään lisäämään lasten liikkumista päiväkodin arjessa.
Viljami Heikkinen (oikealla) ottaa kiinni Aatos Mustaniemeä (vasemmalla), Eemeli Kristoa ja Kaari Koivurantaa kuka pelkää meduusaa - leikissä. Meneillään on valtakunnallinen projekti, jossa pyritään lisäämään lasten liikkumista päiväkodin arjessa. Kuva: Juhani Niiranen / HS

"Lotta-rotta nähty!" "Kaikki pelastettu!"

Ruskeasuon päiväkodin pihalla Helsingissä ei ikinä uskoisi, että perinteiset pihapelit ovat muka häviämässä.

Koko Peippojen ryhmä on mukana leikissä. Isosta 5–6-vuotiaiden porukasta joku ehtii viime hetkellä pelastamaan kirkonrotan löytämät kaverinsa. Opettajallakin on hiki, tuonne hän häviää piiloon koivun taakse.

Ruskeasuon päiväkoti on yksi kymmenistä päiväkodeista, joissa on viime aikoina mietitty kiivaasti keinoja innostaa lapset liikkeelle.

Yleensä päiväkotipäivän aikana liikutaan aktiivisesti noin puoli tuntia. Kaksi kolmasosaa ajasta istutaan tai seistään. Iltaisin pitäisi reippailla puolitoista tuntia, jotta lapsi saisi riittävästi liikuntaa.

Harvalta perheeltä tämä onnistuu. Useimmat vanhemmat kuvittelevat silti pilttinsä liikkuvan suositusten mukaan.

Juhani Niiranen HS
Kaari Koivuranta juoksee kuka pelkää meduusaa -leikissä.
Kaari Koivuranta juoksee kuka pelkää meduusaa -leikissä.

Tämä ei vaikuta vain lasten terveyteen nyt. Tutkimusten mukaan kolme vuotta on paras ikä vaikuttaa malleihin, joiden mukaan liikutaan aikuisenakin.

Kymmenissä päiväkodeissa eri puolilla maata on siksi ajateltu porukalla, miten liikkumattomuuden kaavaa voisi fiksusti rikkoa. On syntynyt Ilo kasvaa liikkuen -ohjelma, jonka ideat on nyt tarkoitus monistaa kaikkiin Suomen päiväkoteihin.

Juhani Niiranen HS
Oskari Kristo (vas.) ja Aatos Mustaniemi pelaavat polttopalloa.
Oskari Kristo (vas.) ja Aatos Mustaniemi pelaavat polttopalloa.

Ohjelmalla ei haeta uusia liikuntatapahtumia tai -tunteja vaan pieniä ovelia konsteja vähentää paikallaan nököttämistä pitkin päivää.

Lapsista itsestään aloillaan pysyttely on usein tylsää. Paljon onkin kiinni aikuisista: kieltävätkö he liikkumasta vai ehtivätkö mennä mukaan ja näyttää esimerkkiä?

"Päiväkotien ulkoilussa valvovan aikuisen huomio helposti kiinnittyy niihin lapsiin, jotka jo liikkuvat paljon", selittää asiantuntija Nina Korhonen Valo-ohjelmasta, joka on koonnut liikuntaverkoston yhteen. Vähemmän liikkuvia ei ehditä huomioida yhtä paljon.

Täällä Ruskeasuolla isot asiat ovat ennallaan. Sisäjumpat ja ulkoiluajat eivät ole muuttuneet, uusia välineitä ei juuri ole tarvittu. Keskuspuisto on naapurissa ja tuttu retkikohde päiväkodille.

"Tässä on otettu hyvin pieniä askelia", sanoo päiväkodin johtaja Sari Manninen.

Esimerkiksi metsään pääsevät nyt myös päiväkodin pienimmät. Viereen urheilukentälle mennään peuhaamaan useammin ja aamupiirissä sisällä tehdään välillä jumppaliikkeitä. Omalla pihalla koetetaan keksiä konsteja, joilla lapset itse tahtovat juosta ja hyppiä enemmän.

Tästä on kyse

  Jo päiväkotilapset liikkuvat terveytensä kannalta aivan liian vähän Suomessa.

  Valtakunnallinen varhaiskasvatuksen liikkumis- ja hyvinvointiohjelma julkaistiin maaliskuussa. Siinä pyritään synnyttämään uudenlaisia hyviä tapoja päiväkoteihin.

  Ohjelmaa on ollut kehittämässä kymmeniä päiväkoteja ja viisitoista eri kuntaa, joukossa esimerkiksi Helsinki, Espoo ja Vantaa.

"Aika paljon me kavereiden kanssa vaan juttelemme pihalla emmekä aina leiki", sanoo Ninni Mettomäki, 7.

Lotta Larjavaara, 6, kertoo vierestä, että esimerkiksi jäätelökioskia tai kotia on kiva leikkiä.

Jutteleminen tai rauhallinen touhu hiekkalaatikolla on yhä sallittua. Rinnalle yritetään vain tarjota aktiivisemmin muutakin, kuten pihapelejä.

Kerran viikossa lapset saavat oppia uuden leikin. Ensimmäisellä kerralla aikuinen vetää toimintaa ja juoksee itse lasten mukana.

Viisi periaatetta

Lapsella on oltava oikeus liikkua

Uusi liikuntaohjelma kokoaa yhteen lukuisia pieniä hyviä ideoita. Taustalla on viisi periaatetta.

1. Lapsella on oikeus liikunnan iloon joka päivä.

2. Varhaiskasvattajan tulee antaa fyysiseen aktiivisuuteen mahdollisuus.

3. Lapsen oikeuden riittävään liikuntaan ja leikkiin päivittäin pitäisi näkyä myös varhaiskasvatuslaissa.

4. Liikunnankin vuoksi varhaiskasvatuksessa tarvitaan vastuullisia, pedagogisesti koulutettuja kasvatuksen ammattilaisia, jotka ymmärtävät lapsen kasvua, kehitystä ja oppimista.

5. Päiväkodin sisä- ja ulkotilojen ja välineiden pitää innostaa liikkumaan ja välineiden pitää olla lasten saatavilla.

Seuraavina päivinä lapset pyytävät itse, että leikittäisiin taas samoja leikkejä yhdessä, uudelleen ja uudelleen.

Aikuisten asenne näkyy myös siinä, että ihan kaikkea ei nykyisin kielletä. Käytävällä voi välillä juosta, jos ei ravaa nyt ihan ruokakärryjä vastaan.

"Olemme opetelleet sallivimmiksi. Keinusta saa nyt hypätä", kertoo lastentarhanopettaja Mirkka Vauhkonen.

Lotta ja Ninni osaavat heti luetella, mikä pihalla on kivaa. Tervapata ainakin ja polttopallo, kun saa sekä heittää itse että väistää.

Vilho Hietala, 6, kertoo, että pihan paras peli on paras siksi, että se kestää kauan. Se ei sentään ole ihan kaikkein perinteisin, mutta lapset ovat leikkineet sitä omasta aloitteestaan varmaan jo satoja kertoja.

"Yleensä me leikimme timantinryöstöä. Siinä pitää suojata palloa, siis timanttia. Sitten on vankila, josta voi pelastaa koskettamalla", poika kertoo.

Juhani Niiranen HS
Vilho Hietala (vas.), Oskari Kristo, Mohamed Farah, Leo Kondo, Luka Ananin, Lydia Grönlund, Eemeli Kristo ja Teemu Teikari leikkivät polttopalloa Ruskeasuon päiväkodin pihalla.
Vilho Hietala (vas.), Oskari Kristo, Mohamed Farah, Leo Kondo, Luka Ananin, Lydia Grönlund, Eemeli Kristo ja Teemu Teikari leikkivät polttopalloa Ruskeasuon päiväkodin pihalla.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat