Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Romukasat täyttivät Verkkosaaren

Rannassa makaa jopa vanhan laivan hylky. Helsinki aikoo puhdistaa laittoman kaatopaikan.

Kaupunki
 
Outi Puukko
Verkkosaaren kaltaiset syrjäiset alueet muuttuvat helposti kaatopaikoiksi.
Verkkosaaren kaltaiset syrjäiset alueet muuttuvat helposti kaatopaikoiksi. Kuva: Outi Puukko

Kalasataman metroaseman pohjoispuolella sijaitsevalle Verkkosaaren ranta-alueelle on syntynyt laiton kaatopaikka. Rannassa lojuu muun muassa huonekaluja, rakennusjätettä ja jopa puoliksi uponnut laivanraato.

Jäteongelma voi paikasta riippuen olla useammankin viranomaisen päänsärky.

Yleiselle alueelle ilmestynyttä romuläjää alkaa poistaa rakennusvirasto, ja tontille ilmestyneen kaatopaikan suhteen toimenpiteisiin ryhtyy puolestaan kiinteistövirasto.

Lisäksi liikuntavirasto hallinnoi joitakin ranta-alueita.

"Useinhan se on sitten kaupungin rakentamispalvelu Stara, joka työn lopulta tekee. Eri asia on sitten se, kuka työn tilaa", sanoo Helsingin kaupungin rakennusviraston viestintäsuunnittelija Lauri Hänninen.

Puistovastaava Kari Ojamies kertoo, että rakennusviraston edustaja käy tiistaina tutkimassa Verkkosaaren tilannetta. Ensin selvitetään, kenen vastuualueella romut lojuvat, minkä jälkeen kyseinen virasto tilaa siivouksen Staralta tai joltain muulta taholta.

"Periaatehan on, että Helsingin kaupungin vastuuta se on. Yksittäisellä virastolla nyt ei ole sinänsä merkitystä", Ojamies toteaa.

Toistaiseksi ei tiedetä, onko Verkkosaareen hylätty ympäristölle haitallisia aineita. Tätäkin selvitetään tiistaina.

Verkkosaaren kaltaiset syrjäisemmät alueet ovat omiaan vetämään puoleensa kaikenlaista romua. Kynnys vaikkapa sohvan hylkäämiseen laskee, jos alueella lojuu jo valmiiksi huonekaluja.

Mikäli romuista löytyy jotain merkkejä niiden hylkääjästä, voi tämä Ojamiehen mukaan joutua maksumieheksi. Ympäristörikkomuksista voi lain mukaan saada sakkoa ja ympäristörikoksista myös vankeustuomion.

Verkkosaaren rannassa oli syksyyn 2012 asti useita veneitä ja laivoja, joista osa oli ainakin osittaisessa asuinkäytössä. Alukset häädettiin, koska kaupunki halusi päästä ruoppaamaan rantaa.

Rantaan on myös suunniteltu kelluvia taloja.

Hylättyjä laivoja pienempiä roskia siivotaan Helsingin rannoilta keväällä jälleen perinteisissä siivoustalkoissa. Ilmoittautuminen huhti- ja toukokuun aikana järjestettäviin talkoisiin alkoi tänään maanantaina.

Talkoisiin voi ilmoittautua joko soittamalla rakennusviraston asiakaspalvelun numeroon (09) 310 39000 tai käymällä toimipisteessä osoitteessa Pohjoinen Makasiinikatu 9.

Siivouskohteina ovat muun muassa sellaiset yleiset viheralueet, jotka eivät muuten ole intensiivisen siivouksen piirissä. Tällaisia ovat esimerkiksi rannat, metsät, puistot sekä teiden pientareet.

Juho Jokinen HS
Sörnäinen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat