Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Siltasaaren Paasitornista jättitappiot – HS:n selvitys kertoo miljoonariidan yksityiskohdat

Skanskan vaatimus korvauksista vaihtui yllättäen jättitappioihin. HS:n selvitys kertoo miljoonariidan yksityiskohdat.

Kaupunki
 
Helsingin Siltasaaressa toimivan Paasitornin hotelli- ja kongressikeskuksen rakentaminen kesti suunniteltua kauemmin ja urakka maksoi miljoonia euroja enemmän.
Helsingin Siltasaaressa toimivan Paasitornin hotelli- ja kongressikeskuksen rakentaminen kesti suunniteltua kauemmin ja urakka maksoi miljoonia euroja enemmän.

Paasitornin hotelli- ja kongressikeskuksen urakka tuotti rakennusliike Skanskalle yli viiden miljoonan euron tappiot.

HS:n tietojen mukaan urakan tilannut Helsingin työväenyhdistys (HTY) maksoi Skanskalle noin 21,5 miljoonaa euroa. Skanskalle urakka maksoi kuitenkin lähes 27 miljoonaa euroa, käy ilmi HS:n saamista tiedoista.

Helsingin Siltasaareen rakennetun hotelli- ja kokouskeskuksen piti avautua alun perin syksyllä 2011, mutta valmista tuli vasta heinäkuussa 2012.

Urakan johtamisesta vastasi työväenyhdistys.

Jo urakan alkuvaiheessa Skanskassa huomattiin, että urakan suunnittelu ja johtaminen aiheuttavat vaikeuksia. Rakennusliikkeen juristit huomauttivat ongelmista työväenyhdistystä ensimmäisen kerran pian töiden aloittamisen jälkeen.

Skanskan mielestä työväenyhdistys ei kyennyt toimittamaan toteutuskelpoisia suunnitelmia, mikä viivästytti töitä. Ongelmia aiheutti myös se, että kongressi- ja kokoustoiminta jatkui remontin aikana normaalisti Paasitornin tiloissa.

Tämä aiheutti useita keskeytyksiä rakennustöihin. Pahimmillaan työt seisoivat kymmenen päivää.

Skanskan mielestä kyse oli sopimusrikkomuksesta, sillä urakkasopimuksen mukaan "rakennustyö ei saa viivästyä kokoustoiminnan takia".

Vuonna 2012 tehdyssä Paasitornin urakan taloudellisessa loppuselvityksessä todettiin, että urakan tilanneella Helsingin työväenyhdistyksellä oli maksamatta vielä 7,3 miljoonaa euroa rakennusliike Skanskalle.
Vuonna 2012 tehdyssä Paasitornin urakan taloudellisessa loppuselvityksessä todettiin, että urakan tilanneella Helsingin työväenyhdistyksellä oli maksamatta vielä 7,3 miljoonaa euroa rakennusliike Skanskalle.

Skanskan mukaan työväenyhdistyksen toimitusjohtaja Jorma Bergholm ei reagoinut mitenkään rakennusliikkeen yhteydenottoihin ja reklamaatioihin sopimusrikkomuksista.

Aikataulun ja kustannusarvion pettämisen myötä osapuolet ajautuivatkin selvittämään asiaa oikeudessa. Ensin Skanska jätti kesällä 2013 Helsingin käräjäoikeuteen kanteen, jossa se vaati työväenyhdistykseltä yli kuuden miljoonan euron korvauksia.

Työväenyhdistys jätti käräjäoikeuteen vastakanteen, jossa se puolestaan vaati Skanskalta yli viiden miljoonan euron korvauksia. Kiista oli siis yhteensä yli kymmenen miljoonan euron suuruinen.

Skanska olisi suostunut käsittelemään asian välimiesoikeudessa, mutta tämä ei käynyt työväenyhdistykselle. Välimiesoikeus on yksityinen tapa ratkoa riitoja.

Kimmo Räisänen
Helsingin työväenyhdistyksen toimitusjohtaja Jorma Bergholm
Helsingin työväenyhdistyksen toimitusjohtaja Jorma Bergholm

Yksi menettelyn etu on nopeus: päätökset saadaan selvästi rivakammin kuin ruuhkautuneesta käräjäoikeudesta. Välimiesoikeus on myös salainen, mikä tarkoittaa, että kiistan yksityiskohdat eivät päädy julkisuuteen.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan Skanska oli kuitenkin varautunut viemään asian loppuun asti myös käräjäoikeudessa. Skanskan kanteen valmisteli asianajotoimisto Merilampi.

Samalla yhtiön sisällä tehtiin laskelmia siitä, millä summalla asia voitaisiin sopia käräjäoikeuden ulkopuolella. Yhdessä yhtiön muistiossa päädyttiin siihen, että pahimmillaan Skanska voisi saada työväenyhdistykseltä korvauksia vain 2,5 miljoonaa euroa.

Vuonna 2011 Skanskan toimitusjohtajana aloittanut ruotsalainen Kenneth Nilsson kirjautti heti ensimmäisenä johtajavuotenaan Skanskan rakennuspalveluille yli 38 miljoonan euron tappiot. Myös Paasitornin hankkeiden kustannuksia kirjattiin osaksi vuoden 2011 jättitappioita.

Skanska Oy:n toimialajohtaja Jarkko Muurimäki
Skanska Oy:n toimialajohtaja Jarkko Muurimäki

Skanskalle tappio käräjäoikeudessa tietäisi miljoonien menetyksiä, mutta Helsingin työväenyhdistyksellä voisi olla edessään pahimmillaan konkurssi.

Työväenyhdistyksen talousluvut eivät ole julkisia, eikä yhdistyksen toimitusjohtaja Bergholm ole halunnut niitä HS:lle valottaa.

Yhdistyksen toimintaa tuntevan lähteen mukaan useiden miljoonien eurojen korvaukset olisivat kuitenkin johtaneet yhdistyksen kuilun partaalle.

Osapuolten välisten tapaamisten perusteella tehdyt muistiot paljastavat, että sopu oli kaukana.

Diplomaattisesti muistioihin kirjattiin lauseita, kuten "sovittiin, että asiat pyritään sopimaan yhteisesti". Rakennuttajatoimiston laatiman urakan taloudellisen loppuselvityksen pisin osio oli kuitenkin kohta "mielipide-eroavuudet".

Skanskan mielestä oli selvää, että asia ei ratkeaisi kuin käräjäoikeudessa.

Neuvottelut osapuolten välillä siirtyivät ylimmälle tasolle ja urakasta vastuussa olleet väliportaan esimiehet siirrettiin syrjään.

HS oli uutisoinut miljoonien riidasta, eikä se tehnyt hyvää Skanskan maineelle. Vastapuolella oli Sdp:tä lähellä oleva työväenyhdistys, jonka toimitusjohtaja Jorma Bergholm toimii myös Suomen suurimman osuuskaupan HOK-Elannon hallintoneuvoston puheenjohtajana. Demaritaustainen Bergholm oli pitkään Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen.

Bergholmin tausta lisäsi Skanskan halukkuutta sopia riita oikeuden ulkopuolella. Sdp on Helsingin kaupunginvaltuuston kolmanneksi suurin ryhmä, ja kaavoitusasioissa kunnalla on monopoli. Skanska ei halunnut, että riidalla olisi vaikutuksia yhtiön tuleviin rakennushankkeisiin.

Rakennusliikkeen johdossa päädyttiin lopulta siihen, että riita työväenyhdistyksen kanssa olisi viisaampaa sopia, vaikka se ei olisi taloudellisesti järkevää.

Joulukuun alussa 2014 Skanska ja työväenyhdistys julkaisivat yhteisen tiedotteen, jossa kerrottiin, että miljoonariita on sovittu. Kanteet oli vedetty pois käräjäoikeudesta.

"Sovintoratkaisun saaminen yli kaksi vuotta hankkeen valmistumisen jälkeen osoittaa neuvottelujen vaikeutta. Lopputulos on kuitenkin hyvin tyydyttävä", Bergholm sanoi osapuolten julkaisemassa yhteisessä tiedotteessa.

Skanska ja työväenyhdistys eivät ole kertoneen julkisesti sovintoon johtaneen sopimuksen yksityiskohtia. Helsingin Sanomien tietojen mukaan työväenyhdistys lupasi lopulta maksaa Skanskalle noin miljoonan euron korvauksen. Tähän yhdistys sai pitkän maksuajan.

Työväenyhdistys oli pelastettu, mutta Skanskalle Paasitornin rakentaminen tuli kalliiksi. Urakan tappiot nousevat yli viiteen miljoonaan euroon.

Korjaus 1.4. klo 14.47: Skanskan käyttämän asianajotoimiston nimi on Merilampi, ei Merisalo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat