Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Apotti-järjestelmästä kärhämöivä yhtiö vaatii miljoonahanketta jäihin

Riita satojen miljoonien eurojen tietojärjestelmästä on kärjistynyt kirjesodaksi

Kaupunki
 

Valtavasta sosiaali- ja terveystoimien tietojärjestelmästä Apotista kilpaileva yhtiö vaatii koko miljoonahankkeen pistämistä jäihin.

Kanadalainen CGI on keskiviikkona lähettänyt laajalla jakelulla Uudenmaan päättäjille kirjeen, jossa uhkaa vetäytyä hankkeesta, ellei hanketta jäädytetä.

Kyse on CGI:n markkinaoikeuteen tammikuussa tekemästä valituksesta. Yhtiön mukaan Apotin hanketoimisto olisi useissa yksityiskohdissa suosinut toista kilvassa jäljellä olevaa yhtiötä, yhdysvaltalaista Epiciä.

CGI vaatii prosessin pysäyttämistä, kunnes oikeus ehtii käsitellä valituksen.

Kirje ei Apotin hankejohtajan Hannu Välimäen mukaan vaikuta hankkeen etenemiseen. Markkinaoikeus ei Välimäen mukaan ole vaatinut keskeyttämistä.

"Olemme lähettäneet CGI:n kanssa vastineita ja vastineiden vastineita oikeuden kautta. Ilmeisesti oikeudesta ei tule keskeyttämispäätöstä, sillä oikeus reagoi sellaiseen yleensä nopeasti erikseen", Välimäki sanoo.

Toisen kilpailijan hyökkäävä tapa hoitaa asioita hämmästyttää Välimäkeä: "On törkeä väite, että olisimme syrjineet toista jäljellä olevista kilpailijoista. On myös erikoista lähetellä kirjeitä pitkin maakuntaa."

CGI perustelee väitettään sillä, että Epicin on annettu muuttaa vielä viime syksynä tarjoamansa valmis sosiaalihuollon järjestelmä toiseen kehitteillä olevaan tuotteeseen.

Kyse ei ole pikkurahoista. Apotin hinnan arvioidaan olevan vähintään 335–430 miljoonaa euroa kymmenessä vuodessa.

Hinta tarkentuu kesällä, kun CGI ja Epic jättävät tarjouksensa. Lopullinen kilpailutus käynnistyy, kun Helsinki saa ensi viikon torstaina käsiteltyä tarjouspyynnön.

"Syrjimättömyys ja tasapuolinen kohtelu on julkisissa hankkeissa ensisijainen. Olemme jopa pitäneet minuuttiaikataulua, ettei toiselle toimittajalle tule enempää keskusteluaikaa kuin toiselle. Hankintajuristien kanssa on käyty läpi meidän vaatimuksiamme", Välimäki kuvaa.

Apotti on suuri tietojärjestelmä, jonka pitäisi lähivuosina korvata kymmeniä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) sekä Helsingin, Vantaan, Kirkkonummen ja Kauniaisten sosiaali- ja terveystoimien tietojärjestelmiä.

Espoo ja muut Uudenmaan kunnat voivat liittyä mukaan myöhemmin.

Apotin toteuttaja valitaan hinnan ja laadun perusteella. Sopimus on määrä allekirjoittaa elokuussa.

Jos aikataulu pitää, Apotti olisi tarkoitus ottaa käyttöön Vantaalla vuonna 2017.

Muut kunnat tulisivat mukaan niin, että jo mukana olevien kuntien osalta valmista olisi vuoteen 2020 mennessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat