Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirkko hamuaa rahaa tonteista – Helsingin Lehtisaaressa vastikkeet kallistuvat rajusti

Keskiajalla kirkolle lahjoitetusta maasta tehdään rahasampoa Helsingin ja Vantaan seurakunnille

Kaupunki
 
Kaisa Rautaheimo HS
Lehtisaaressa perheensä kanssa vuokralla asuva Johan Krause uskoo, että Lehtisaareen suunnitellut tontinvuokrien korotukset näkyisivät pian myös vuokra-asujien kustannuksissa.
Lehtisaaressa perheensä kanssa vuokralla asuva Johan Krause uskoo, että Lehtisaareen suunnitellut tontinvuokrien korotukset näkyisivät pian myös vuokra-asujien kustannuksissa. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Asumiskustannukset ovat nousemassa Helsingin Lehtisaaressa tuntuvasti. Vantaan ja Helsingin seurakuntayhtymät aikovat moninkertaistaa tontinvuokransa siellä. Seurakuntayhtymät omistavat valtaosan maasta noin 1 200 asukkaan Lehtisaaressa.

"Onpa hyvä, etten ostanut täältä kämppää", huudahtaa Johan Krause. Hän on Lehtisaaressa ulkoiluttamassa Åsa-nimistä länsigöötanmaanpystykorvaansa.

"Olenkin ihmetellyt, miten vastikkeet ovat täällä näin alhaisia. Tämä selittää asian. Eiköhän tämä näy pian myös vuokrissa", Lehtisaaressa vuokralla asuva Krause sanoo.

Lehtisaari kuuluu Helsingin vauraimpien kaupunginosien joukkoon. Seurakuntien suunnitelmat ovat silti hurjia.

Esimerkiksi Hiidenkiukaantie 1–3-nimisen yhtiön asukkaiden neliökohtaiset tontinvuokrakulut viisinkertaistuvat, jos Helsingin seurakuntayhtymän suunnitelmat toteutuvat. Noin 120 asunnon yhtiö maksaa nyt vuokraa tontistaan vajaat 129 000 euroa. Vuonna 2020 vuokra on tarkoitus nostaa 600 000 euroon.

Asukkaiden asuinmenoihin muutos tarkoittaisi yli 4,6 euron korotusta asuinneliötä kohden. Sadan neliömetrin asunnossa asuinmenot nousisivat siis yli 460 euroa kuukaudessa ja yli 5 500 euroa vuodessa.

"Tämä tuntuu kohtuuttomalta, koska yhtiössä on juuri tehty putki- ja hissiremontit. Ne maksoivat keskimäärin noin 60 000 euroa per huoneisto", harmittelee Jukka Jarenko Hiidenkiukaantien pihassa.

Vastaaviin asuinmenojen korotuksiin joudutaan varautumaan muuallakin Lehtisaaressa. Noin 20 taloyhtiön maanvuokrasopimukset umpeutuvat vuoden 2019 loppuun mennessä.

"Joudumme tietenkin hoitamaan seurakunnan omaisuutta järkevällä tavalla. Yhtiöidemme tontinvuokrat ovat jääneet niin paljon markkinatasosta, että niitä pitää nostaa", sanoo Helsingin seurakuntayhtymän kiinteistöjohtaja Kai Heinonen.

"On ihan selvää, että aiemmalla alhaisella vuokralla asuneet eivät pidä korotuksesta. Mutta ei meillä ole mitään perusteita pitää vuokria alihintaisina."

Hiidenkiukaantiellä sijaitsevassa yhtiössä neliötä kohden laskettu tontinvuokra on nykyisin noin 1,10 euroa.

Se on HS:n haastatteleman ulkopuolisen asiantuntijan mukaan Lehtisaaren merelliseen sijaintiin nähden "hyvin maltillinen". Toisaalta sama asiantuntija pitää tähtäimessä olevaa 5,74 euron neliökohtaista vuokraa kovana.

Seurakuntayhtymien vuokrankorotusaikeet ärsyttävät monia asuinmenojen kasvun takia mutta myös siksi, että seurakunnat saivat Lehtisaaren maat noin viisisataa vuotta sitten lahjoituksena.

Asukkaiden mielestä seurakunnat rahastavat maan arvon nousulla, vaikka niillä ei ole sen kanssa mitään tekemistä.

"Vastaavasti voisi kysyä, että olisiko heillä sitten oikeutusta asua tällaisella halvalla maalla? Jos se on lahjoituksena tullut, niin eiköhän tarkoitus ole, että hyödyn saa lahjan saaja eikä vuokralainen", sanoo Vantaan seurakuntayhtymän kiinteistökehitysjohtaja Olavi Jaskara.

"Jos asuu rantatontilla Helsingin parhaimmalla alueella, niin asuminen on kalliimpaa kuin jossain Rekolan takametsissä."

Lopulliset päätökset Lehtisaaren tontinvuokrista jäävät kirkkovaltuustoille.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat