Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirkko joutuu tiukalle säästökuurille Helsingissä – suuri osa kiinteistöistä myydään

Kaupunki
 
Janne Järvinen HS
Kirkkohallitus myi toimitilansa Katajanokalla vuonna 2013. Niihin remontoidaan kalliita asuntoja.
Kirkkohallitus myi toimitilansa Katajanokalla vuonna 2013. Niihin remontoidaan kalliita asuntoja. Kuva: Janne Järvinen HS

Helsingin seurakunnilla on edessään raju talouden kiristäminen. Runsaan sadan miljoonan euron vuosittaisesta rahapotista on sulamassa pysyvästi noin 15 miljoonaa euroa. Syynä ovat pääosin verotulojen menetykset ja jäsenkato.

Seurakuntayhtymän ylimmän päättävän elimen eli yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Kaisa Raittila kuvaa pakkoa "tehdä ennennäkemättömiä sopeutustoimia" kurimuksesta selviämiseksi.

Tästä on kyse

 Torstaina HS kertoi Helsingin ja Vantaan seurakuntayhtymien aikeista moninkertaistaa tontinvuokransa Helsingin Lehtisaaressa.

 Päätöstä ei ole tehty, mutta alueen vuokrat nousisivat merkittävästi.

"Taloustilanne on niin kriittinen, että lähivuosina on aikeita luopua kaikista tiloista, jotka menevät kaupaksi", Raittila sanoo.

Kiinteistöistä on lähivuosina määrä myydä neljäsosa. Kyse on myös maaomaisuuden jalostamisesta tonteiksi ja sitä kautta rahaksi. Seurakuntayhtymän maa- ja vesialueiden kirjanpitoarvo on nyt 50 miljoonaa euroa.

Tähän asti seurakuntayhtymä on jarrutellut vuokrankorotuksia. Ne osuvat sekä omistusasujiin että kirkon asunnoissa vuokralla oleviin. Nyt kyse on Raittilan mukaan kohtuullistamisesta ja toimimisesta ennen kuin talouskriisi pääse hallitsemattomaksi.

"On tuudittauduttu mahdollisuuteen pitää vuokrat alhaalla. Nämä vuokralaiset ovat saaneet asua vuosia edullisesti kirkon asunnoissa ilman sosiaalisia perusteita. Heiltä voi nyt pyytää sen, mikä on kohtuullista Helsingin hintatasossa", Raittila sanoo.

Ilman vuokrankorotuksia ja kiinteistöjen myyntiä rahantarve nostaisi painetta korottaa kirkollisveroprosenttia.

Se on Helsingissä pidetty tähän asti alhaisimpana mahdollisena eli yhdessä prosentissa. Keskimäärin Suomessa vero on kirkkohallituksen taloussuunnittelupäällikön Pasi Peranderin mukaan 1,35 prosenttia ja enimmillään kaksi.

"Suuret kaupunkiseurakunnat ovat aiemmin saaneet suhteessa paremmin verotuloja kuin pienet seurakunnat. Kaupungeissa asuu vauraampia ihmisiä. Nyt kun ero kirkosta on yleistynyt, suuret ovat hävinneet enemmän", Perander vertaa.

Koko Suomen seurakunnista enemmän kuin joka toinen suunnittelee kiinteistöjen myyntiä. Asia ilmenee Kirkon työmarkkinalaitoksen kyselystä. Veroprosenttia harkitsee nostavansa joka kymmenes seurakunta. Henkilöstön vähentämistä muuten kuin eläkejärjestelyin harkitsee vain viisi prosenttia seurakunnista.

"Omaisuudenhoidossa kohtuullisuus on mittari, jota kirkossa pitää miettiä. Varsinkin Helsingissä vuokratuotot ovat tärkeitä, ja siksi kirkollisvero on pysynyt alhaisena", Perander sanoo.

Ensi vuonna Helsingin seurakuntien tuloihin tulee suuri lovi valtion toimien seurauksena. Kirkko menettää oikeuden yhteisöverojen tuottoon, ja valtio korvaa menetyksen vain osittain.

Viime vuonna yhteisövero tuotti Helsingin seurakuntayhtymälle 18,6 miljoonaa euroa. Korvausmääräraha on ensi vuonna 12 miljoonaa euroa sekä noin miljoona euroa muita helpotuksia.

Samalla kirkollisveron tuotto on laskenut jäsenkadon ja työttömyyden kasvun takia noin viisi miljoonaa euroa.

"Takkiin tulee pelkästään siitä noin viisi miljoonaa euroa. Emme voi leikata juustohöylällä tällaisia rahamääriä", arvioi yhtymän yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja, kirkkoherra Juha Rintamäki.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat