Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinkiläiset juovat aiempaa vähemmän viinaa

Putkaan joutuu yhä harvempi. Nuorten humalajuominen on vähentynyt.

Kaupunki
 
Mika Ranta HS
Päihtyneiden säilöönottojen määrä on vähentynyt viime vuosina.
Päihtyneiden säilöönottojen määrä on vähentynyt viime vuosina. Kuva: Mika Ranta HS

Helsingin ja muun Uudenmaan asukkaiden alkoholinkulutus on vähentynyt viimeisten vuosien aikana. Vuonna 2008 lähes joka viides uusmaalainen joi viikoittain kerralla vähintään kuusi annosta alkoholia.

Vuonna 2013 tehdyn kyselytutkimuksen mukaan lukema oli pudonnut 13 prosenttiin.

Miesten alkoholinkulutus on selvästi naisia suurempaa. Toissa vuonna lähes joka neljäs mies joi viikoittain vähintään kuusi annosta kerralla. Naisten kohdalla vastaava luku oli kuusi prosenttia.

Helsingin sosiaali- ja terveysviraston Vastuullisen alkoholinkäytön toimenpideohjelman väliraportin mukaan alkoholin aiheuttamien haittojen määrä vähenee Helsingissä vähitellen.

Esimerkiksi myydyn alkoholin määrä on pienentynyt. Vuonna 2010 alkoholia myytiin 11,1 litraa henkeä kohti, kun vuonna 2013 lukema oli 10,3 litraa.

Myös päihtyneiden säilöönottojen määrä on vähentynyt vuosikymmenen alusta. Kun vuosikymmenen alussa juoppoputkaan päätyi 21,6 ihmistä tuhatta helsinkiläistä kohti, toissavuonna lukema oli 17,3.

Vuonna 2013 Helsingin poliisi otti kiinni päihtyneisyyden takia 10 568 ja viime vuonna 9 790 henkilöä. Alle 18-vuotiaita otettiin päihtymisen takia vuosi sitten kiinni 112 kertaa ja toissa vuonna 120 kertaa.

Etelä-Suomen Aluehallintoviraston tekemien valvontaiskujen perusteella näyttää myös siltä, että alkoholia myydään alaikäisille hieman aiempaa vähemmän. Aluehallintovirasto havaitsi ja rankaisi viime vuonna Helsingissä 124 anniskeluun liittyvää alkoholilainrikkomusta.

Samana vuonna jaettiin yksi rangaistus vähittäismyyntiin liittyen. Vuonna 2013 anniskeluun liittyviä rangaistuksia oli 134 ja vähittäismyyntiin liittyen kymmenen.

Kouluterveyskyselyn perusteella raittiiden nuorten helsinkiläisten määrä on lisääntynyt vuosikymmenen alussa. Peruskoulun 8.- ja 9.-luokkalaisista yli puolet, 52 prosenttia, kertoi vuonna 2013, ettei käytä lainkaan alkoholia.

Ammattikoululaisista täysin raittiita oli 18 prosenttia ja lukiolaisista joka neljäs.

Samaan aikaan myös nuorten humalahakuinen juominen on vähentynyt. Toissavuonna 8.- ja 9.-luokkalaisista 12 prosenttia kertoi olleensa kunnon humalassa ainakin kerran kuukaudessa.

Ammattikoulujen ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijoista 36 prosenttia kertoi olleensa kovassa humalassa kerran kuussa vuonna 2013, vastaavanikäisten lukiolaisten kohdalla lukema oli 22 prosenttia.

Yhteiskuntapolitiikka-lehden artikkelin perusteella vaikuttaa kuitenkin siltä, että juomisen aloittaminen on siirtynyt myöhemmälle iälle.

Täysi-ikäisten nuorten kohdalla juominen on yleistä, ja se on muuttunut jopa aiempaa humalahakuisempaan suuntaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat