Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomenlinnan bunkkeri oli vuosikymmeniä salaisuus – pääsimme kurkistamaan sisään

Pikkulotat kokosivat tietoja lähestyvistä pommikoneista, mutta pelkäsivät itse vain kummituksia

Kaupunki
 
Tältä näyttää Suomenlinnan salainen bunkkeri
Tältä näyttää Suomenlinnan salainen bunkkeri
Suomenlinnassa sota-aikaan sijainnut ilmavalvontakeskus on ollut lukossa vuosikymmeniä. Entiset pikkulotat Tuulikki Weckström ja Maire Rautakoski päästivät meidät kurkistamaan sisään. Toimittaja: Maija Aalto, kuvaus: Kari Pullinen, leikkaus: Arttu Luhtala.

Susisaaressa sijaitsee salainen paikka, jonka ovet ovat olleet lukossa yli kuusi vuosikymmentä.

Täällä oli talvisodan aikana ja jatkosodan alussa Helsingin ilmavalvonnan keskus. Bunkkeri on sen verran hyvin piilossa, että harva suomenlinnalainenkaan tietää sen sijainnin.

Nyt bunkkeri aiotaan kunnostaa matkailukohteeksi.

Tuulikki Weckströmille ja Maire Rautakoskelle paikka on tuttu, sillä siellä he palvelivat jatkosodan aikana lottina. Kumpikin saapui Suomenlinnaan 15-vuotiaana, kesällä 1941.

"Lapsuus loppui siihen", Rautakoski sanoo.

"Mutta me pidimme sitä suurena onnena, että pääsimme tänne", Weckström kertoo. Heistä tuli ystäviä eliniäksi.

Nyt bunkkeria hallitsevat pöly ja ummehtunut haju, eikä kalusteista ole jäljellä juuri mitään. Naiset osaavat kuitenkin kulkea täällä vaikka unissaan. Tuossa oli puhelinkeskus, tuosta pääsi pikkulottakin kerran itse painamaan ilmahälytyksen päälle.

Teini-ikäiset tytöt tekivät töitä bunkkerissa aikuisten lottien kanssa. Naiset oli jaettu neljään vuoroon: yksi ryhmä oli vapaalla ja loput päivystivät bunkkerilla kahdeksan tuntia kerrallaan.

Kukin oli vuorollaan keskuksena, joka ohjasi eri puolilta saapuvat viestit muille viestilotille. Sitten tiedot vietiin juosten viereisessä huoneessa odottavalle upseerille, jonka tehtävä oli rakentaa tasolle kokonaiskuva Helsingin ilmatilasta.

Sen perusteella tehtiin ilmahälytykset ja hiljaiset hälytykset, joiden avulla helsinkiläiset ehtivät pommikoneilta turvaan.

Bunkkerissa oli muutama sänkykin, joissa saattoi nukkua, jos malttoi. Aurinkoisina päivinä osa tytöistä kiipesi viereistä vallia pitkin lahdelle uimaan. Vapaavuoroina ehdittiin urheilla, pelata ja käydä korvikkeella muiden samaan paikkaan majoitettujen "bokseissa".

Kari Pullinen
Maire Rautakoski (vas.) ja Tuulikki Weckström palasivat sodanaikaiselle palveluspaikalleen Suomenlinnan bunkkeriin. Jatkosodan alkaessa he olivat 15-vuotiaita.
Maire Rautakoski (vas.) ja Tuulikki Weckström palasivat sodanaikaiselle palveluspaikalleen Suomenlinnan bunkkeriin. Jatkosodan alkaessa he olivat 15-vuotiaita.

Oli ehdottoman tärkeää, että keskuksen sijaintia ei saatu selville. Rautakoski muistelee tiuskaisseensa vahingossa kerran puhelimeen, että "kuka kysyy", kun siellä udeltiin liian tarkkoja tietoja.

Joku kenraalihan siellä toisessa päässä kuitenkin vain oli.

Suomenlinnaakin pommitettiin ja sen saaria pidettiin pimeinä ilmahyökkäysten pelossa. Naiset eivät silti muista sotakesiä ahdistavana aikana.

"Olimme niin nuoria. Emme me osanneet pelätä", Rautakoski sanoo. Tai tarkemmin mietittyään hän hoksaa yhden yön, jolloin säikähti.

Pikkulotat juoksivat käytännössä koko ajan olleessaan ulkona saarella: majoituspaikkana toimineesta poliisikoulusta syömään kasarmille tai bunkkerille. Matkalla kuljettiin tunnelin läpi, ja tytöt olivat keksineet, että tunnelissa on aaveita.

"Yhden kerran tytöt täällä päättivät yllättää pimeässä saapuvan seuraavan vuoron ja tulivat tunneliin kummittelemaan lakanat päällä."

Olisivatko tänä vuonna 89 vuotta täyttävät naiset tehneet toisin, jos he olisivat ymmärtäneet, miksi pelolle olisi ollut syytä muutenkin?

Rouvat arvelevat, että aika oli niin äärettömän isänmaallinen, että kysymystä ei voi järkevästi edes miettiä. Vuonna 1941 kaikki 15-vuotiaat määrättiin osallistumaan sotaponnistuksiin jollakin tavalla.

"Tänne meidät tietenkin komennettiin. Mutta 15-vuotiaana sitä oli vain iloinen siitä, että ei enää ollut kesää kotona komenneltavana", Weckström sanoo.

Ilmavalvontakeskus on odottanut tyhjillään siitä asti, kun merivalvonta siirtyi sieltä pois sodan jälkeen. Hyvin pieni piiri on edes muistanut koko paikan olemassaoloa. Seinään on 1990-luvulla sentään saatu muistolaatta, ja nyt entiset lotat keksivät ehdottaa, että enemmänkin voitaisiin tehdä.

Tänä kesänä keskuksen ovet ehkä jälleen avataan. Ilmavoimien viestikilta ja Suomenlinnan hoitokunta aikovat nimittäin kunnostaa bunkkerin sellaiseen kuntoon, että sinne on turvallista mennä sisään.

Sisälle lavastetaan todennäköisesti näyttely, joka kertoo, mitä keskuksessa on tapahtunut yhden sota-ajan päivän aikana.

Hoitokunnassa suunnitellaan, että Suomenlinnassa voisi tulevaisuudessa olla yksi opastettu kierros sellaisille turisteille, jotka haluavat tutustua nimenomaan toisen maailmansodan aikaisiin tapahtumiin saarilla.

Sodanaikainen ilmavalvontabunkkeri saattaa avautua yleisölle ensi kesänä.
Sodanaikainen ilmavalvontabunkkeri saattaa avautua yleisölle ensi kesänä.

Kuluneet vuosikymmenet ovat kalvaneet hylätyn bunkkerin sisätiloja.
Kuluneet vuosikymmenet ovat kalvaneet hylätyn bunkkerin sisätiloja.

Kari Pullinen
Ovien lukot ovat jo ruosteessa.
Ovien lukot ovat jo ruosteessa.

Kari Pullinen
Vanha Helsingin ilmavalvonnan keskus piiloutuu hyvin keväiseen maastoon.
Vanha Helsingin ilmavalvonnan keskus piiloutuu hyvin keväiseen maastoon.

Kari Pullinen
Bunkkerista löytyi vanha sähkötaulu.
Bunkkerista löytyi vanha sähkötaulu.

Kari Pullinen

Kari Pullinen

Kari Pullinen

Maija Aalto HS
Suomenlinna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat