Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Malmin kentällä riitti vilskettä pääsiäisenä – aktivisti ehdottaa hallin avaamista yleisölle

Lopettamisuhan alla elävä lentoasema houkutteli turisteja pääsiäispyhinä. Kiista kentän kohtalosta on jatkunut vuosikymmenten ajan.

Kaupunki
 
Rio Gandara HS
Etelähaagalaiset olivat tulleet Fallkullan kotieläintilan jälkeen Malmin lentoasemalle katsomaan koneita pitkänäperjantaina. Ida Asteljoki (kesk.) poseerasi, kun äiti Tuija Mero (oik.) otti kuvan. Emil Asteljoki keskittyi koneisiin.
Etelähaagalaiset olivat tulleet Fallkullan kotieläintilan jälkeen Malmin lentoasemalle katsomaan koneita pitkänäperjantaina. Ida Asteljoki (kesk.) poseerasi, kun äiti Tuija Mero (oik.) otti kuvan. Emil Asteljoki keskittyi koneisiin. Kuva: Rio Gandara HS

Mitä ihmettä! On pitkäperjantai, yksi vuoden hiljaisimmista päivistä Helsingissä. Silti Malmin lentoasemalla hyörii aikuisia lapsineen. Yksi konekin näkyy laskeutuvan.

"Lentäjät ovat kaikki kirkossa. He ovat niin lähellä Jumalaa tuolla", Timo Hyvönen vinkkaa taivaalle. It-johtamisen konsultti on Malmin lentoaseman ystävät -yhdistyksen puheenjohtaja.

Mutta kysytäänpä ensin lapsilta. Perheitä näkyy kulkevan terminaalirakennuksen ovissa yhtenään. Vuosikymmenten ajan lentämisen ihme on houkutellut turisteja Malmille.

Etelähaagalainen Tuija Mero on tuonut tyttärensä Ida Asteljoen ja Ella Asteljoen sekä poikansa Emil Asteljoen katselemaan koneita. Ensin on käyty läheisellä Fallkullan kotieläintilalla. Kummat ovat lapset kivampia, eläimet vai lentokoneet?

Ida: "Eläimet."

Ella: "Eläimet."

Emil: "Lentokoneet."

Eläimet voittivat 2–1. Mutta eihän tässä ole nähty vielä mitään.

Koneet ovat ulkona kaukana kentällä. Hyvönen lupautuu näyttämään lapsille lentokonehallin. Kysytäänpäs uudelleen sitten, kun se on nähty.

Rio Gandara HS
Pienkoneen hytti ja mittarit kiinnostivat Malmin lentoaseman konehallissa. Tuija Mero nosti poikaansa Emil Asteljokea, Ella Asteljoki kurotti varpaillaan.
Pienkoneen hytti ja mittarit kiinnostivat Malmin lentoaseman konehallissa. Tuija Mero nosti poikaansa Emil Asteljokea, Ella Asteljoki kurotti varpaillaan.

Lentoaseman ystävät on pannut kampoihin suunnitelmille lopettaa pienlentokenttä ja rakentaa alueelle taloja.

Funkistyylinen terminaalirakennus lennonjohtotorneineen on valmistunut vuonna 1938. Kenttä valmistui jo pari vuotta asemarakennusta ennen, vuonna 1936.

Ja tähän, itse kenttään toimintoineen, kiista alueen tulevaisuudesta taitaa liittyä enemmän kuin kulttuurihistoriaan.

"Jos tähän tulee taloja ympärille, tämän voi saman tien purkaa", Hyvönen tokaisee terminaalin aulassa.

Kävelymatkalla hallille hän esittelee koneita: "Nuo neljä ovat Aeropolen, nuo ovat Patrian, nuo Nordic Avian ja nuo Salpauslennon . . . Nuo kuljettavat elimiä, nuo lentelevät avustuskuljetuksia milloin missäkin tarvitaan."

Ilmailuun liittyviä firmoja Malmin lentoasemalla on joka lähtöön. On lentokoulutusta, laskuvarjokoulutusta, yleisölennätystä, ilmakuvaajia, radioiden ja mittareiden korjausfirmaa, lentokoneiden ja helikopterien huoltofirmoja, ja sitten on parikymmentä yhdistystä.

Taas laskeutuu kone, jo toinen!

"Onko täällä aina näin hiljaista?" Tuija Mero kysyy.

"Sää on tänään pilvinen, meri on tukossa", Hyvönen vastaa.

Ja onhan pitkäperjantaikin.

Tankkiauto rullaa kiitoradan toisella puolella kirkkaan punakeltaisena. Se on kuin suoraan lapsuuden leikeistä. Timo Hyvönen viittoilee lentoaseman aidan taakse alueelle, jolla sijaitsee rypäs parikerroksisia konttorirakennuksia.

"Kiinteistösijoittajia näkyy siellä yhtenään nykyään. Jos lentokenttä lähtee, on selvää, että myös tuo alue rakennetaan. Sijoittajat ostavat talot ja maat ja rakennuttavat asuntoja. Sama tapahtuu Tattarisuon teollisuusalueelle tuossa vieressä", Hyvönen arvelee.

Kaupungin nykyisten suunnitelmien mukaan Tattarisuon työpaikka-alue säilyisi.

Hiukan pohjoiseen kentältä, heti Suurmetsän takana on Vantaan raja. Jos kaupungit olisivat yhtä, ei keskustelua asuntorakentamisesta kentälle Hyvösen mukaan käytäisi. Helsinki laajenisi Vantaan metsiin. Vähän ihmeelliseltä keskustelu tuntuu hänestä nytkin, kun Jätkäsaaren ja Sompasaaren satama-alueet ovat vapautuneet talonrakentamiselle.

"Ja Östersundom", hän lisää.

Hyvönen näyttää Ilmailulehden artikkelia vuodelta 1987. Sen otsikko kuuluu: "Vaalivuosi vauhdittamassa ratkaisua Helsinki-Malmin lentoaseman tulevaisuudesta." Jutussa kerrotaan, kuinka varsinkin Helsingin demaripiireissä on vaadittu asuntojen rakentamista lentoasemalle.

"Asia ei ole paljon muuttunut. Asuntopula on edelleen sietämätön, ja kaikki hyvä tonttimaa on käytetty", Hyvönen lausuu sarkastiseen sävyyn.

Rio Gandara HS
Joen Service Oy:n lentokoneiden huoltomies John Castrén teki vuosihuoltoa Cessna 206 -lentokoneelle Malmin lentoaseman päähallissa.
Joen Service Oy:n lentokoneiden huoltomies John Castrén teki vuosihuoltoa Cessna 206 -lentokoneelle Malmin lentoaseman päähallissa.

Mutta vau! Idan, Ellan ja Emilin naamat saavat aivan uuden ilmeen heti lentokonehallin ovelta. Se on täynnä pienkoneita. Niiden nimet ja mallit ovat ammattilaisten asiaa, mutta komeita ne ovat. Harmi, ettei yleisö tavallisesti pääse niitä näkemään. Malmi on lähellä Helsingin keskustaa. Tulijoita varmaan riittäisi nykyistäkin enemmän.

"Jos minulta kysyttäisiin, avaisin tämän yleisölle. Mutta kun täällä ei saa tehdä mitään. Eikä kukaan uskallakaan, kun tilanne on jatkuvasti epävarma."

"Ei sitten kosketa mihinkään!" Hyvönen opastaa lapsia.

He työntävät neniään koneiden ikkunoihin ja kurkkivat sisään. No niin lapset, kuulkaas, kummat ovat kivampia, eläimet vai lentokoneet?

Ida: "Eläimet."

Emil: "Lentokoneet."

Ella: "Lentokoneet."

Äänestystulos kääntyi nurin perin, 1–2 lentokoneille.

Rio Gandara HS
Malmin lentoaseman ystävät -yhdistyksen puheenjohtaja Timo Hyvönen esitteli kalustoa päähallissa.
Malmin lentoaseman ystävät -yhdistyksen puheenjohtaja Timo Hyvönen esitteli kalustoa päähallissa.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat