Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokeilu Espoossa: Postin työntekijät avustavat vanhuksia kotiaskareissa

Ruokaa tuova voi viedä myös roskat

Kaupunki
 

Posti ja Helsingin Diakonissalaitoksen hoivapalveluja tuottava yksikkö aloittavat tässä kuussa kokeilun, jossa ateriapalveluiden asiakas saa halutessaan myös pientä kotiapua.

Puolen vuoden pilotti alkaa Espoon Lintuvaarassa ja Leppävaarassa. Kokeilu toimii niin, että sama ihminen, joka tuo asiakkaan kotiin ruuan, hoitaa myös sen lämmittämisen, esillepanon ja esimerkiksi jääkaapin siivouksen ja roskien viemisen.

Diakonissalaitoksen työntekijä tekee asiakkaan kotiin tuen tarpeen arvioinnin maksutta. Jos kevyt kotiapu todetaan sopivaksi, tehtävän hoitaa myöhemmin Postin työntekijä, joka toimittaa myös ruuan. Jos taas ikäihminen tarvitsee sairaanhoitoa tai lääkitykseen liittyvää apua, huolehtii kotikäynneistä Diakonissalaitoksen työntekijä.

Posti toimii palvelussa Diakonissalaitoksen alihankkijana. Posti hakee yhteistyöllä uusia palvelumalleja, sillä perinteisten postipalveluiden kysyntä on vähentynyt ja vähenee edelleen viestinnän sähköistyessä.

Helsingin Diakonissalaitos valmentaa Postin ateriapalveluiden työntekijät uusiin tehtäviin.

Espoon vanhusneuvoston puheenjohtaja Olli Männikkö pitää kokeilua hyvänä.

"Suhtaudun kokeiluun ennakkoluulottomasti ja pidän erittäin positiivisena, että vanhustenhoitoon etsitään uusia ratkaisuja", toteaa Männikkö.

Männikkö muistuttaa, että ikäihmisten määrä lisääntyy myös Espoossa. Palveluita tarvitaan yhä enemmän.

"Espoossa on tällä hetkellä noin 34 000 kuusikymmentäviisi vuotta täyttänyttä asukasta. Heistä valtaosa, eli noin 92 prosenttia, elää kuten minkä tahansa muun ikäinen espoolainen. Pieni mutta kasvava ryhmä vanhuksia tarvitsee läheisempää apua ja monipuolisia palveluita."

Olli Männikön mielestä on hyvä asia, että vanhuspalvelujen tarjoajia on useita. Auttajan ei välttämättä tarvitse olla hoitaja, mutta työntekijän pitää olla valmennettu tehtäväänsä.

"Haasteita voi olla siinä, millä tavalla varmistetaan työntekijöiden motiivi tehdä tällaista työtä. Mutta sama ongelma on missä tahansa työssä, ei vain tässä."

"Hyvin monet ihmiset olisivat tyytyväisiä, jos kotiavulla olisi muutama minuutti enemmän aikaa esimerkiksi keskusteluun. Se lievittäisi yksinäisyyden kokemuksia. Siinäkin mielessä tällainen palvelu on hyvä asia."

Marju Järvinen HS
Lintuvaara

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat