Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vain vihreät ja Sdp haluavat metropolihallinnon

Vaalien ennakkosuosikki keskusta liputtaa maakuntahallinnon puolesta

Kaupunki
 
Kari Pullinen
Päättäjien metropoli-into on lopahtanut ainakin tilapäisesti. Helsingin seudun asukkaat kuitenkin sukkuloivat päivittäin yli kuntarajojen. Heistä monen matka kulki tiistainakin Helsingin rautatieaseman kautta.
Päättäjien metropoli-into on lopahtanut ainakin tilapäisesti. Helsingin seudun asukkaat kuitenkin sukkuloivat päivittäin yli kuntarajojen. Heistä monen matka kulki tiistainakin Helsingin rautatieaseman kautta. Kuva: Kari Pullinen

Aika näyttää ajavan metropolihallinnon ohi. Vaalien alla vain kaksi puoluetta, vihreät ja Sdp, ovat erillisen metropolihallinnon kannalla.

Kuluvalla vaalikaudella Helsingin seudun hallintorakenne piti panna uusiksi, mutta toisin kävi. Kuntaliitokset eivät toteutuneet, ja suunniteltu 14 kunnan metropolihallinto kaatui sekin helmikuussa kokoomuksen vastustukseen.

Samaan aikaan pääkaupunkiseudun ongelmat vain kasvavat, ja siitä eduskuntapuolueet ovat sentään yhtä mieltä. Erityisesti maankäytön, asumisen ja liikenteen päätöksenteon pitäisi olla nykyistä koordinoidumpaa ja tehokkaampaa.

Mitä metropolialueella sitten pitäisi tehdä? Vaihtoehdot ovat muokattu versio ehdotetusta metropolihallinnosta, maakunta- eli aluehallinto, kuntien vapaaehtoinen ja tiivis yhteistyö sekä kuntaliitokset.

Vaalien ennakkosuosikki keskusta liputtaa maakuntahallinnon puolesta.

"Tehtävät voitaisiin antaa Uudenmaan liitolle, jolloin vältettäisiin kaikenlaisten päällekkäisten hallintojen luominen", sanoo keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen.

Laanisen mukaan erillinen metropolihallinto jättäisi itäisen ja läntisen Uudenmaan oman onnensa nojaan.

Vasemmistoliitto ja perussuomalaiset ovat samaa mieltä: Uuttamaata on mieletöntä pilkkoa. Kristillisdemokraateillekin maakuntahallinto käy. Sen sijaan esimerkiksi kokoomus on julistanut, että sille käy vain kaksi hallinnon tasoa: kunnat ja valtio.

Erillisen metropolihallinnon puolella ovat vain vihreät ja Sdp. Erityisesti Sdp vaatii asiasta pikaisia ratkaisuja.

"Helsingin seudun tilanne on asuntojen hintojen suhteen räjähtämässä käsiin. On pakko löytää ratkaisu ennen kuin hintataso pysäyttää koko seudun kehityksen", sanoo Sdp:n puoluesihteeri Reijo Paananen.

Paanasen mukaan hallituksessa ajettu metropolihallinto oli paras malli, johon sillä ryhmällä päästiin. Se olisi ratkaissut useita ongelmia, vaikka ei täydellinen ollutkaan.

Vihreät haluaa vahvan metropolihallinnon, joka valitaan vaaleilla ja jolla on mielellään myös verotusoikeus. Muut puolueet eivät ole lämmenneet verotusoikeudelle.

"Olemme avoimia mille tahansa vaihtoehdolle, joka ratkaisee polttavat kysymykset riittävän hyvin", sanoo vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen.

Kuntien yhteistyön tiivistämisestä puhuvat kokoomus, Rkp ja kristillisdemokraatit. Toisaalta kokoomus ajoi vielä muutama vuosi sitten myös pääkaupunkiseudun kuntaliitoksia, joista erityisesti Helsingin kokoomuslaiset olivat innoissaan. Sen sijaan esimerkiksi Espoossa kokoomus vastustaa kuntaliitoksia.

Vasemmistoliitto olisi valmis pilkkomaan kuntia, jos laaja aluehallinto toteutuu.

Kaikki puolueet Sdp:tä lukuun ottamatta haluavat tarkastella sosiaali- ja terveyspalveluiden rakenneuudistusta yhdessä metropolialueen hallinnon järjestämisen kanssa tai ennen sitä. Puolueiden yhdessä valmistelema sote-ratkaisu kaatui eduskunnassa perustuslaillisiin ongelmiin.

Jos sekä metropolialueen erityiskysymykset että erikois- ja perusterveydenhuollon järjestäminen siirtyvät maakunnan vastuulle, on Uudellamaalla yhtäkkiä erittäin suurta valtaa käyttävä maakuntahallinto.

Rkp:n puoluesihteeri Johan Johansson summaa monen tunnot: "Ei voi olla niin, että kunnanvaltuustojen päätettäväksi jäisi vain 15 prosenttia kuntien nykyisistä budjeteista."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat