Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoossa viriää taisto rannan käytöstä – vastakkain veneet ja asunnot

Veneilijä roimii Espoon poliitikkoja kirjeellä: nyt he epäröivät veneiden siirtoa Suomenojalta

Kaupunki
 
Outi Pyhäranta HS
Veneiden talvisäilytyksen kohtalo on epävarma Espoon suurimmassa satamassa Suomenojalla. Sääntöjen rukkaus on hämmentänyt, sillä tiealueeksi muuttaminen lisää veneiden siirtokuluja ja vaatii lupia.
Veneiden talvisäilytyksen kohtalo on epävarma Espoon suurimmassa satamassa Suomenojalla. Sääntöjen rukkaus on hämmentänyt, sillä tiealueeksi muuttaminen lisää veneiden siirtokuluja ja vaatii lupia. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Espoon suurimman venesataman Suomenojan tulevasta käytöstä on roihahtamassa riita.

Kyse on siitä, mahtuvatko veneet satamaan tai sen naapurissa olevan voimalan suojavyöhykkeelle enää sitten, kun naapuriin alkaa nousta tuhansien ihmisten uusi asuinalue Finnoo.

Tästä on kyse

Tästä on kyse: Veneilijät havahtuivat talvella Suomenojan satamasääntöjen muutoksiin

 Espoon liikuntatoimi poistatti talvella suljettua satama-aluetta tarkoittavat ajokielto- ja pysähtymiskiellot Suomenojan satamasta.

 Kyse on mahdollisesti riidasta, joka kaupungilla on veneyrittäjän kanssa. Kaksi satamasta vastannutta työntekijää on syyteharkinnassa yrittäjän häirinnästä.

 Tiellä eli nyt myös satamassa ajoneuvot ja venetrailerit on rekisteröitävä liikennekäyttöön. Kookkaita veneitä liikuttavilla on oltava siirtelyyn erikoiskuljetuslupa.

Kaupungin vilkkaimmassa satamassa on noin 1 300 talvisäilytyspaikkaa ja tuhat venepaikkaa.

Laaja joukko veneilijöitä on suivaantunut aikeista siirtää veneiden talvisäilytys asuntojen tieltä Pohjois-Espoon Ämmässuolle.

Tiistaina johtavat poliitikot saivat epäviralliseen iltakokoukseensa puitavakseen yhden närkästyneen veneilijän kirjelmän.

Vuosikymmeniä Suomenojalla venettä säilyttänyt erikoistutkija Kari Kojonen pitää kirjeessään siirtoa "järjettömänä".

"On pöyristyttävää, ettei merellisessä Finnoossa olisi telakointialuetta laiturien lähellä. Se olisi epätasa-arvoista verrattuna muihin satamiin", hän sanoo.

Matkaa Ämmässuolle olisi noin 25 kilometriä.

Sdp:n ryhmänvetäjä, kansanedustaja Maria Guzenina toi kokouksen puheenjohtajana kirjeen käsittelyyn kiireisenä.

Veneiden vesillelasku on jo käsillä. Talvisäilytyksen kaavoittamista Ämmässuolle on HS:n tietojen mukaan jo aloiteltu. Sitä hoitaisi yksityinen yritys.

"Kaupunki on hypännyt todella ison loikan asioiden edelle. Kaavamuutosta asunnoista Finnooseen ei ole vielä edes tehty. Venerumba on järjetön, eikä kaupunki voi sulkea korviaan tavallisilta veneilijöiltä", Guzenina sanoo.

Suunnitelmat Finnoon tulevien asuntojen ulottamisesta rantaan asti ovat Guzeninasta harkitsemattomia.

"Vanhassa kaavassa alue on satama ja tarkoitettu kaikkien virkistyskäyttöön. Tuntuu myös epärealistiselta, että suunnitellut miljoonatalot menisivät kaupaksi voimalan kupeessa", Guzenina epäilee.

Halukkuutta helpottaa veneilijöiden tilannetta on myös kaupunginhallituksen puheenjohtajalla Ari Konttaksella (kok). Selvittelyssä on, mahtuisiko voimalan suoja-alueelle nelisensataa suurta venettä ja "venehotelli".

"Hotellissa" pienveneitä nostettaisiin säilöön kerroksittain.

"Isoja köliveneitä ei ole hyvä kuljettaa liikenteessä. Eiköhän valmistelu etene siihen suuntaan, että alueelle pitää mahtua veneilyä ja muuta vapaa-ajan toimintaa", Konttas ennakoi.

Toinen karvaan palautteen aihe on alkuvuonna ollut Suomenojan satamasääntöjen muutos. Palautetta on Konttaksen ja Guzeninan mukaan virrannut tammikuusta asti.

Silloin HS kertoi (HS 17. 1.), että satamasta vastaavat liikuntajohtajat siunasivat päätöksen, jolla suljetusta alueesta tuli osa tieverkkoa. Kaikki veneiden siirrot tulisi siksi tehdä lupien ja entistä kalliimmin turvatoimin.

Tiealueeksi muuttaminen ärsytti myös Kojosta niin, että hän kertoo selvittäneensä kaupunkisuunnitteluviraston avulla sataman käyttöä säätelevät kaavat.

Suomenoja on voimassa olevan kaavan mukaan venevalkama, eikä siihen ole merkitty katuja. Kaava on vuodelta 1981.

Kojonen kertoi löydöksistään kirjeessään. Kaupunkisuunnitteluvirastossa Kojosen selvitys aiheutti tiistaina hämmennystä.

"Pähkimme tätä porukalla. Tulkintamme kuitenkin on, että venevalkama on liikennealueen alaluokka ja satama on tietysti varattu veneliikennettä varten. Lain mukaan alueen voi tulkita yleiseksi tiealueeksi", kertoo kaupunkisuunnittelupäällikkö Torsti Hokkanen.

Nyt vesillelaskun kiihtyessä poliisi voi lähteä tarkastamaan veneensiirtäjien kuljetuslupia. Veneet on sidottava tiukasti.

"Satamaan ei tarvita poliiseja jakamaan sakkoja. Sanoi kaava mitä tahansa, en halua muuttaa sitä sellaiseksi, että se hankaloittaa veneilyä", Konttas arvioi.

Poliitikot kertoivat haluavansa varmuuden tiejärjestelyjen lainmukaisuudesta.

"Tämä on erikoinen tilanne ja on erikoista, ellei tätä saada järjestykseen. Meidän on voitava luottaa siihen, että kaavat ovat lainmukaisia", sanoi kaupunginhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Tiina Elo (vihr).

Katja Kuokkanen HS
Kaitaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat