Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tietokin vaatii miljoonahankkeen keskeyttämistä – Apotista viime metreillä iso riita

Helsinki voi päättää tänään sosiaali- ja terveydenhuollon jättimäisestä tietojärjestelmästä

Kaupunki
 
Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva
Apotin hankejohtaja Hannu Välimäki kertoi asiakas- ja potilastietojärjestelmähankkeen lopullisen tarjouspyynnön sisällöstä 20. maaliskuuta.
Apotin hankejohtaja Hannu Välimäki kertoi asiakas- ja potilastietojärjestelmähankkeen lopullisen tarjouspyynnön sisällöstä 20. maaliskuuta. Kuva: Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva

Yksi karsituista kilpailijoista, tietotekniikan palveluyhtiö Tieto, lähtee mukaan riitelemään Apotista uudelleen.

Perustelut ovat liki samat kuin pelin keskeyttämistä jo vaatineella CGI:llä: molemmat katsovat, että hankintaprosessissa on suosittu yhtä kilpailijaa, Epiciä.

Tästä on kyse

 Apotti korvaa kymmeniä vanhentuneita ja huonosti yhteensopivia tietojärjestelmiä pääkaupunkiseudun sosiaali- ja terveystoimessa.

 Hankintaprosessi on kestänyt jo vuosia.

 Uudistuksen arvioidaan maksavan kymmenessä vuodessa 335–430 miljoonaa euroa.

Lisää peliaikaa toivoo myös osa kaupunginhallituksen tietotekniikkajaostosta.

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta päättää tänään, hyväksytäänkö Apotin tarjouspyyntö nykyisessä muodossaan. Vantaa, Kirkkonummi ja Kauniainen sekä Husin hallitus ovat omat päätöksensä jo tehneet. Jos Helsinki sanoo kyllä, Apotissa siirrytään odottelemaan tarjouksia, joiden perusteella joko amerikkalainen Epic tai kanadalainen CGI saa urakan.

Edellisessä kokouksessa Apotti jäi pöydälle. Lautakunnan puheenjohtaja Maija Anttila (sd) toivoo nopeaa etenemistä. Hän vetoaa maalaisjärkeen.

"Ammattilaiset tarvitsevat nykyistä parempia ja toimivampia työkaluja", Anttila sanoo.

Sekä Tiedon että CGI:n valitusten taustalla on se, että Epic sai luvan vaihtaa tarjoamansa valmiin järjestelmän kehitysprojektiin. Tieto katsoo, ettei se olisi karsiutunut kisasta, jos kehitysprojektit olisi kelpuutettu jo aiemmin.

"Apotin keskeisimpinä kriteereinä tulisi olla toimivuus suomalaisessa tuotantoympäristössä, kansallinen potilas- ja asiakastietojen yhteensopivuus sekä erityisesti veromaksajien kannalta olennainen hinta", sanoo johtaja Hannu Puuronen Tiedosta.

CGI:n mukaan vaatimusten määrä on etenkin sosiaalitoimessa matkan varrella vähentynyt pieneen osaan alkuperäisestä. CGI:tä hiertää myös se, että Epicin uutta järjestelmää on testattu samoilla testitapauksilla kuin aiempaakin.

"Kilpailijalla on ollut kahdeksan kuukautta enemmän aikaa valmistautua. Toisen tarjoajan tietä on tässä tasoitettu liikaa", sanoo Apotista CGI:llä vastaava johtaja Matti Häkkinen.

CGI valitti tammikuussa markkinatuomioistuimeen ja ilmoitti viikko sitten harkitsevansa vetäytymistä kokonaan, jos hankintaa ei keskeytetä.

Tieto vaatii kilpailutuksen valmistelemista uudelleen läpinäkyvin ja avoimin kriteerein. Lautakunnalle lähettämässään kirjeessä se muotoilee, ettei yhtiö perinteisesti ole valittanut markkinaoikeuteen eikä se haluaisi sitä tässäkään tapauksessa.

Apottia vetävä hanketoimisto on kiistänyt ehdottomasti yhden kilpailijan suosimisen.

Verkossa tarjouspyyntöä on arvosteltu Terveydenhuollon tietojärjestelmät uusiksi -ryhmässä. Osa ryhmän it-ammattilaisista on alun perinkin ollut sillä kannalla, että Apottiin käytettävillä rahoilla olisi pitänyt ostaa kotimaista osaamista uusien järjestelmien kehittämiseen.

Kaupunginhallituksen tietotekniikkajaosto keskusteli Apotista tiistaina. Jaoston viesti on, että tarjouspyyntöön liittyvät tekniset määrittelyt olisi pitänyt viedä riippumattoman asiantuntijan arvioitavaksi.

Voittaneen ehdotuksen jaostossa tehnyt Lilja Tamminen (vihr) tahtoisi palauttaa Apotin valmisteltavaksi.

"Asiassa on vielä lukuisia avoimia kysymyksiä ja todettuja epäkohtia", Tamminen kirjoittaa.

Tammisen ehdotusta kannattanut Mikko Pöri (vas) olisi toivonut lisäaikaa. Hänestä edes asioihin perehtyneiden ammattilaisten ei ole mahdollista lukea läpi ja ymmärtää tuhansia sivuja määrittelyjä muutamassa päivässä tai viikossakaan.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan ja tietotekniikkajaoston jäsen Jouko Malinen (sd) harkitsee tekevänsä vastaehdotuksen tämän päivän kokouksessa.

"Pitäisi ehkä jäädä odottamaan markkinaoikeuden ratkaisua ja teettää sillä välin ulkopuolinen selvitys", Malinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat