Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taloja, taloja ja taas taloja – hieno osa Helsinkiä tekee kuolemaa

Kaupunki
 
Kimmo Oksanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on uutistoimituksen toimittaja.
Juhani Niiranen HS
Sturenkadun ja Aleksis Kiven kadun kulmauksessa on Helsingin viimeisiä punamultaa jäljitteleviä, lateksilla maalattuja lauta-aitoja, jollaisia oli menneinä vuosikymmeninä tuhansia metrejä varjelemassa teollisuusalueita. Vallilassa on jäljellä myös vähän teollisuutta (takana).
Sturenkadun ja Aleksis Kiven kadun kulmauksessa on Helsingin viimeisiä punamultaa jäljitteleviä, lateksilla maalattuja lauta-aitoja, jollaisia oli menneinä vuosikymmeninä tuhansia metrejä varjelemassa teollisuusalueita. Vallilassa on jäljellä myös vähän teollisuutta (takana). Kuva: Juhani Niiranen HS

Helsingin Sanomissa julkaistiin joulukuussa mielipidekirjoitus, jonka mukaan asuminen ja teollisuus eivät sovi yhteen. Ajatus on vallankumouksellinen. Alun perin ihmiset muuttivat asumaan sinne, missä teollisuus oli.

Näin syntyi myös Helsinki: sataman ja rautatien risteykseen syntyi teollisuus, ja ihmiset muuttivat tänne tekemään työtä ja asumaan.

Mielipidekirjoitus oli kommentti Helsingin nykyisen maankäytöstä vastaavan apulaiskaupunginjohtajan Anni Sinnemäen (vihr) tässä lehdessä esittämään ajatukseen, että teollisuudelta voitaisiin ehkä pihistää vähän tilaa asunnoille. Aloin miettiä, missä päin Helsingissä teollisuutta enää edes on.

On Herttoniemi, on Pitäjänmäki, on jotakin pientä Vallilassa ja sitten on Tattarisuo. Mutta siinä se melkein onkin. Helsingin on turha itkeä yhteisöverotuoton perään teollisuudelta, kun pienimmillekään nyrkkipajoille ei enää löydy tilaa kaupungista. Tekeminen on siirtynyt Vantaalle ja Espooseen.

Taloja, taloja ja taas taloja – joka paikkaan pitää saada taloja.

Viimeksi puheena ovat olleet talojen rakentaminen esimerkiksi Tuomarinkylän kartanon hevos- ja koiraharrastusmaiden liepeille. Helsinki-Malmin lentoasema pitäisi lopettaa, jotta sinnekin saataisiin taloja, samanlaisia kuin joka puolelle Helsinkiä on noussut.

Sanotaan, ettei muidenkaan maiden pääkaupungeissa pääse ratsastamaan. Eikä ilmailua pidä suvaita Helsingin keskellä – lentäjiä, hyppääjiä ja sen semmoisia on niin vähänkin, ehkä jokunen tuhat.

Niinpä. Voitaisiinko ajatella, että tämä on juuri Helsingissä hienoa: että ei tarvitse matkustaa kauas ratsastaakseen tai lentääkseen? Tuomarinkylän kartanon maat ovat juuri sijaintinsa takia Euroopankin mittakaavassa harvinaisuus. Miksi siitä pitäisi luopua vain siksi, että Vantaan ja Espoon rajat ovat olemassa ja taloja pitää saada tungettua niiden sisäpuolelle?

Eikö semmoiset rajat pidä pikemminkin pölläyttää taivaan tuuliin?

Jo edesmennyt äitini ehdotti eräänä jouluna, että vaivaa säästääksemme antaisimme kaikki toisillemme lahjaksi sadan markan setelin. Nauroimme hänelle vähän, niin kuin neroille aina nauretaan.

Äiti oli edellä aikaansa. Nyt me Helsingissä ostamme ja myymme tavaroita ja palveluita toisiltamme ja toisillemme, samalla setelillä.

Hyvästi edesmenneet Katajanokan, Ruoholahden ja Pikku Huopalahden konepajat ja varastot. Hyvästi Vallilan teollisuus, Jätkäsaaren ja Sompasaaren satamat, kaikki tavaraliikenteen ratapihat Töölönlahdella ja Keski-Pasilassa. Hyvästi työ!

Teollisuudesta, kaupasta ja asumisesta ovat jäljellä enää kaksi viimeistä. Minä ostan sinulta, sinä myyt minulle, ja sitten mennään yhdessä tähän viereen nukkumaan.

Helsinki, sellaisena tekemisen kaupunkina kuin minä siihen 1960-luvulla tutustuin, tekee kuolemaa.

Kimmo Oksanen kimmo.oksanen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n kaupunkitoimittaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat