Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rakennusliike myi pääkaupunkiseudun kunnille palveluita yli 200 miljoonalla

Kaupunki
 
Sami Halinen Lehtikuva
Rakennusalan yritykset myivät eniten palveluja pääkaupunkiseudun kunnille. Kuvassa Kalasataman rakennustyö viime syksyltä.
Rakennusalan yritykset myivät eniten palveluja pääkaupunkiseudun kunnille. Kuvassa Kalasataman rakennustyö viime syksyltä. Kuva: Sami Halinen Lehtikuva

Rakennusalan yritykset ovat kärkisijoilla eniten palveluitaan pääkaupunkiseudun kunnille myyvien yritysten listalla.

Ylivoimainen ykkönen on NCC Rakennus, joka on laskuttanut Helsingille, Espoolle ja Vantaalle tehdyistä töistä vuosina 2012–2013 yhteensä yli 200 miljoonaa euroa.

Yhtiön Suomen-toimintojen liikevaihto on viime vuosina ollut noin miljardin euron tasoa. Pääkaupunkiseudun suurten kuntien ostot muodostavat siis noin kymmenen prosenttia yhtiön liikevaihdosta.

NCC:n ykkössijaa selittää yhtiön pärjääminen suurissa tarjouskilpailuissa. Esimerkiksi vuonna 2011 NCC solmi Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimiston kanssa lähes 60 miljoonan euron arvoisen sopimuksen 263 asunnon rakentamisesta Jätkäsaareen. Rakennusliike on toiminut myös yhtenä Kehäradan urakoitsijana.

Kaksi muutakin mitalisijaa eniten laskuttaneissa yhtiöissä menee rakennusliikkeille eli Skanskalle ja YIT:lle.

Luvut käyvät ilmi kolmen suuren kunnan julkaisemista palveluiden ja tavaroiden ostoista vuosina 2012 ja 2013.

Terveysalan yrityksistä suurimman laskutuksen kolmessa suuressa kunnassa teki Attendo. Yhtiö tarjoaa muun muassa terveydenhuoltoalan henkilöstövuokrausta, ylläpitää useita vanhusten ja vammaisten hoivakoteja sekä vastaa jopa kokonaisten terveysasemien toiminnoista eri puolilla Suomea.

Kuntien hankintoja selvittänyt konsultti Pekka Lith on arvioinut, että kunnat hankkivat vuosittain sosiaali- ja terveysalan palveluita lähes kolmella miljardilla eurolla. Tämä on kuitenkin vain pieni osa kuntien tekemistä lähes 30 miljardin euron vuosittaisista ostoista.

Etenkin terveyspalveluiden puolella markkinat ovat hyvin keskittyneitä. Lith arvioi työ- ja elinkeinoministeriölle tekemässään selvityksessä, että tusinan verran yrityksiä hallitsee liikevaihdolla mitattuna jopa 60 prosenttia koko markkinasta.

Attendon viestintä- ja yhteiskuntasuhteiden johtaja Lauri Korkeaoja kertoo, että terveysalan yhtiön liikevaihdosta noin 90 prosenttia tulee kuntien ja kuntayhtymien palveluostoista.

"Pääkaupunkiseudun kuntien ostot painottuvat hoivapalveluihin ja henkilöstönvuokraukseen", Korkeaoja sanoo. Korkeaojan mukaan Attendo myy suhteessa enemmän palveluita pienissä kunnissa. Attendon liikevaihdosta vain kymmenen prosenttia tulee Korkeaojan mukaan pääkaupunkiseudulta.

Esimerkiksi Helsingin sosiaali- ja terveysviraston vuosimenot ovat yli kaksi miljardia euroa. Tästä summasta palvelujen ostoihin kuluu noin puolet, mutta suurin rahavirta kulkee Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirille.

Yksityisten yritysten osuus sosiaali- ja terveyspalveluiden ostoista jää lopulta melko pieneksi, etenkin kun monet säätiöt ja yhdistykset ovat merkittäviä toimijoita alalla.

Attendoa on arvosteltu verosuunnittelusta eli siitä, että se pyrkii laillisin keinoin minimoimaan Suomeen maksamansa verot. Asiaa on selvittänyt muun muassa kansalaisjärjestö Finnwatch.

Attendon omistukset kulkevat Luxemburgin veroparatiisin kautta. Vuonna 2013 Attendo-konserniin kuuluvat yhtiöt maksoivat verohallinnon tilastojen mukaan kuitenkin yhteisöveroja yli 9,3 miljoonaa euroa.

Vaikuttiko julkinen keskustelu veronmaksuhalukkuuteen?

Korkeaojan mukaan verokertymän kasvua selittävät hidastunut investointitahti ja toisaalta hyvä tuloksentekokyky. Attendo on kasvanut rajusti Suomessa ostamalla pieniä kilpailijoita ja laajentamalla muuten toimintaa.

Korkeaojan mukaan investointitahti ja siitä seuranneet vähennykset selittivät viime vuosien vähäistä yhteisöverokertymää.

"Olimme viime vuonna HS:n verokoneen mukaan alan suurin veronmaksaja ja sadan suurimman yhteisöveronmaksajan joukossa. Julkinen keskustelu on saanut yhtiöt avaamaan verojalanjälkeään, mikä on hyvä asia", Korkeaoja sanoo.

Myös Attendo alkaa julkistaa verojalanjälkensä eli tiedot kaikista maksamistaan veroista.

Viimeiset vahvistetut verotustiedot ovat vuodelta 2013.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat