Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isäntäväki huhkii yhä harvemmin – pitopalvelua ei pidetä enää pröystäilynä

Helsingin seudulla tilataan yhä useammin apuvoimia pikku illanistujaisiin tai intiimille illalliselle

Kaupunki
 
Anni Koponen
Yrittäjä Marcos Gois Ruoto Cateringista viimeisteli torstaina sormisyötäviä 30 hengen tilaisuutta varten.
Yrittäjä Marcos Gois Ruoto Cateringista viimeisteli torstaina sormisyötäviä 30 hengen tilaisuutta varten. Kuva: Anni Koponen

Pitopalvelun tilaaminen pieniin juhliin tai epämuodollisiin illanistujaisiin on lisääntynyt pääkaupunkiseudulla selvästi, ilmenee Helsingin Sanomien tekemästä laajasta soittokierroksesta pitopalveluyrityksiin.

Pitopalvelun tilaa yhä useammin yksityishenkilö, joka haluaa järjestää pienet juhlat tai nauttia illallisen ystäviensä kanssa.

Pitopalvelua ei enää pidetä pröystäilynä tai varakkaiden etuoikeutena, sanoo Flow Cateringin juhlasuunnittelija Patricia Lacon-Siitonen.

"Kymmenen vuotta sitten ei olisi tullut kuuloonkaan, että tilataan pitopalvelu vaikka ylioppilasjuhliin. Emännän piti niska hiessä tehdä kaikki itse. Mitä hän sitten jälkikäteen muisti juhlista? Ei yhtään mitään."

Pitopalveluilta myös vaaditaan aivan eri asioita kuin aiemmin. Enää ei kaivata valkoisia pöytäliinoja ja voileipäkakkua vaan elämyksellisyyttä ja yllätyksiä.

"Yksi tapahtuma järjestettiin parkkihallissa garagebileiden hengessä. Mieleenpainuva oli myös muurinpohjalettujen paistaminen Nuuksiossa", kertoo yrittäjä Marcos Gois pitopalvelu Ruoto Cateringista.

Goisin yritys on hyvin kaukana perinteisestä pitopalveluyrityksen toimenkuvasta.

"Yksi asiakas pyysi kerran voileipäkakkua, mutta ohjasin hänet eteenpäin sellaisille, jotka osaavat tehdä sen parhaiten."

Gois ripottelee vaniljapannacottan päälle suussa poksahtelevaa karkkirouhetta. Jälkiruoka tarjoillaan perjantaina Helsingissä muutamalle kymmenelle hengelle. Ruokalista sisältää vain sormisyötävää: nachoja ja avokadokreemiä, höyrysämpylää sekä focacciaa yrttigremolatan kera.

Ruoto Cateringin asiakaskuntaa ovat 25–50-vuotiaat kaupunkilaiset, jotka ovat hyvin kiinnostuneita ruoasta. Ruokamuodin uusimmat villitykset näkyvät myös pitopalveluiden ruokalistoilla – katuruokaa sen olla pitää.

"Marjapirtelö maca-jauheella tai muuta superfoodia. Kaikkea kysytään."

Liha sihisee kuumalla pannulla kauniin ruskeaksi. Pitopalveluyritys Keikauksen cateringpäällikkö Ulla Kuusiniemi-Koljonen työntää lämpömittarin lihaan ja jättää paistin uuniin kypsymään.

"Jätän sisälämpötilan viiteenkymppiin. Se kypsyy siitä vielä jälkeenpäin."

Valmisteilla on Keikauksen mahdollisesti perinteisin pitopalveluruoka: paahtopaisti. Tosin lisukkeet ja mausteet ovat hieman poikkeavia. Liha valellaan timjamiöljyllä ja sen kanssa tarjoillaan appelsiini-fenkolihilloketta.

Ruoat ovat helsinkiläisen Timo Kuokan vanhempien yhteisiä syntymäpäiviä varten. Juhlat pidetään sunnuntaina Kuokan kotona perhepiirissä.

Kuokka tunnustautuu innokkaaksi ruoanlaittajaksi.

"Muutamalle vieraalle valmistaisin ruoat itse, mutta nyt vieraita on kuitenkin niin monta, että se olisi liian työlästä."

Tärkeintä Kuokalle on ruoka. Sen pitää olla hyvää ja monipuolista.

"Halusin ihan oikean ruoan, en pelkkää voileipäkakkua ja kahvia."

Kuokka päätyi järjestämään juhlat kotona, jotta vieraat voivat seurustella vapaasti keskenään. Ravintolapöydässä se olisi ollut 20 hengen seurueelle vaikeaa.

"Nyt saamme ravintolaruokaa kotona ja kaikki voivat seurustella kaikkien kanssa."

Pienten juhlatilaisuuksien lisäksi pitopalvelu tilataan yhä useammin jopa intiimille kahden hengen illalliselle. Uuden Foodiac-sivuston kautta voi muun muassa tilata oman kokin kotiin opettajaksi tai vain ruoanlaittajaksi.

Keikauksella ja muilla pienillä pitopalveluyrityksillä on säännöllisesti muutaman hengen illallisia.

"Meillä on ensi viikolla taas illallinen kahdelle. Se tulee pariskunnalle, jolla on pieni lapsi. He eivät pääse ulos ravintolaan viettämään hääpäiväänsä", Kuusiniemi-Koljonen kertoo.

Samanlaisia työtarjouksia on saanut myös Gois.

"Kerran teimme pientä kaveriporukkaa varten madekeiton. He olivat lähdössä metsään, ja siellä ei ollut ruoanlaittomahdollisuuksia. Me teimme keiton, he veivät sen mukanaan metsään."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat