Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aurinkopaneeleita on jo ravintoloissakin

Café Carusel saa seinässä ja katolla olevista kymmenistä aurinkopaneeleista 12–14 prosenttia sähköstään

Kaupunki
 
Helsinkiläiskahvilat saavat energiaa auringosta
Helsinkiläiskahvilat saavat energiaa auringosta
Aurinkopaneelien hinnat ovat laskeneet ja Helsingistä löytyy jo kahviloita, joiden sähköntuotarpeesta kasvava osa tulee omalta katolta. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen HS

Aurinkosähkö tekee tuloaan kahviloihin ja ravintoloihin.

Samaan aikaan kun Helsingin kaupunki pohtii suuria energialinjauksiaan hiilen ja uusiutuvien energiavaihtoehtojen välillä, kaupungista on löydettävissä lukuisia ravintoloita, jotka ovat ottaneet uutta tekniikkaa käyttöön.

"Näillä paneeleilla saamme 12–14 prosenttia vuotuisesta sähkönkulutuksestamme", kertoo Café Caruselin omistaja Ari Sarmanto Helsingin Merisatamassa.

Caruselin seinässä ja katolla on yhteensä noin 80 paneelia, joiden huipputeho on 19,6 kilowattia.

"Sähköntuotanto vastaisi noin miljoonan kahvikupillisen valmistusta vuodessa", Sarmanto vitsailee.

Kahvilan sähkölaskun suuruusluokka on noin 35 000 euroa vuodessa, joten säästöä on saatavissa. Investointi alkaa tosin tuottaa vasta noin neljäntoista vuoden kuluttua.

Sarmanto on panostanut myös uuteen lämmitysjärjestelmään. Merivedestä lämmönvaihtimien avulla otettu energia kattaa jo noin 70 prosenttia ravintolan lämmitystarpeesta.

Helsingin Energia on rakentanut Suvilahteen vanhan sähköaseman katolle kokeiluluonteisen aurinkovoimalan, jonka on määrä tuottaa vuodessa noin 260 000 kilowattituntia energiaa. Helenin voimala on kaupungin toiseksi suurin aurinkovoimala.

Kalle koponen HS
Helsinkiläisen kahvila Café Caruselin omistaja Ari Sarmanto on panostanut aurinkopaneeleihin, jotka tuottavat jopa 14 prosenttia kahvilan vuotuisesta sähköntarpeesta.
Helsinkiläisen kahvila Café Caruselin omistaja Ari Sarmanto on panostanut aurinkopaneeleihin, jotka tuottavat jopa 14 prosenttia kahvilan vuotuisesta sähköntarpeesta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat