Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pyöräilyn suosio Helsingissä voi koitua yhteissaunojen kohtaloksi

Helsinki suunnittelee kerrostalojen yhteissaunojen karsintaa. Paine pyöräkellareiden tekoon on yksi syy saunojen alasajoon.

Kaupunki
 
Kimmo Räisänen
Capellan puistotielle Kalasatamaan joulukuussa nousseessa hitas-talossa on kattosauna, josta on komeat näkymät. Asukas Mika Nikkola pitää saunojen rakentamista järkevänä, jos niille vain on käyttöä.
Capellan puistotielle Kalasatamaan joulukuussa nousseessa hitas-talossa on kattosauna, josta on komeat näkymät. Asukas Mika Nikkola pitää saunojen rakentamista järkevänä, jos niille vain on käyttöä. Kuva: Kimmo Räisänen

Helsinkiläiset kerrostaloasukkaat voivat pian saada talon yhteissaunan sijasta suuren pyöräkellarin. Pyöräilyn suosio on kasvanut niin, että pyörien säilytystiloista saatetaan joutua tekemään yhä suurempia.

"Uuden ohjeen tarkoitus on antaa rakennuttajille mahdollisuus keksiä uusia ratkaisuja. Eikä olisi tilojen vajaakäyttöä", sanoo yliarkkitehti Henna Helander.

Hän on ollut mukana suunnittelemassa Helsinkiin uutta kerrostalojen yhteistilojen rakentamisohjetta. Talokohtaisia saunoja ei ohjeluonnoksen mukaan välttämättä tarvita. Pyöräkellareiden tekoon sen sijaan on Helanderin mukaan painetta.

Uuden saunalinjauksen tarkoitus on karsia taloista tiloja, jotka ovat vajaakäytössä. Helander rauhoittelee, ettei taloyhtiösaunojen rakentamista ole tarkoitus ajaa alas kuulematta kaupunkilaisten mielipidettä.

"Mutta yhteistilojen määrä on kasvanut, eikä niiden määrää voi lisätä loputtomiin. Se on kustannuskysymyskin."

Suomen saunaseuran toiminnanjohtajaa Katariina Styrmania arveluttaa Helsingin kaupungin väläytys.

"Voi olla hankala tilanne, ellei ole omaa saunaa eikä talon saunaa eikä kesämökkiä 50 kilometrin säteellä. Miten perheet sitten saunovat, kun julkiset saunat ovat yleensä naisten ja miesten erikseen?" Styrman aprikoi.

Uutta saunalinjausta on puitu kaupungin suunnitteluryhmässä. Tarkoitus on karsia taloista tiloja, jotka ovat vajaakäytössä.

Yliarkkitehti Helander rauhoittelee, ettei taloyhtiösaunojen rakentamista ole tarkoitus ajaa alas kuulematta kaupunkilaisten mielipidettä.

"Yhteissaunoja ei vähennetä, jos ihmiset haluavat niitä. Meillä on kuitenkin hirveän vähän tutkimusta yhteissaunojen käyttöaktiivisuudesta", Helander kertoo.

Helanderilla on jonkin verran tuntumaa yhteissaunojen käyttöasteesta: hän on ollut töissä Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimistossa (ATT), joka rakennuttaa kaupungin vuokra-asuntoja, asumisoikeusasuntoja ja hitas-asuntoja.

"Yhteissaunojen käyttö on paljon kiinni siitä, miten asukkaat, huoltoyhtiöt ja isännöitsijät pystyvät varaamaan saunoja muulloin kuin saunavuoroille", Helander kertoo.

Perheasunnoissa asuvat näyttävät olevan ahkerimpia taloyhtiösaunojen varaajia. Esimerkiksi opiskelijat näyttävät mieluummin saunovan liikuntaharrastustensa parissa.

Saunaseuran Styrman kertoo ymmärtävänsä, jos rakennuskustannuksia säästetään karsimalla huoneistokohtaisia saunoja.

"Kaikki eivät pidä niistä. Pikkusaunan pitää olla hyvin rakennettu, jotta on hyvät löylyt. Mutta onkohan sellaisia ihmisiä, jotka olisivat tyytyväisiä ja toteaisivat: 'Niin olen kärsinyt näistä talonsaunoista'?"

Julkisia saunoja on Styrmanin mukaan Helsingissä neljä.

"On kiinnostavaa seurata, kasvaisiko julkisten saunojen tarve, jos saunat alkaisivat hävitä uusista kerrostaloista."

Luonnoksen mukaan myös pesutuvasta voidaan luopua, jos asunnoissa on tila pesukoneelle ja pyykit hoituvat omassa kodissa. Pyykille olisi kuitenkin järjestettävä kuivaustila talon tontille.

Uusissakin ohjeissa rakennuksessa on oltava vapaa-ajantila aina, kun rakennushanke ylittää 1 200 kerrosneliömetriä. Vapaa-ajantila voi olla esimerkiksi pesula, lastenvaunujen säilytyspaikka, vierashuone, leikkihuone tai siivouskomeroita.

 

Helsinkiläiset voivat kommentoida ohjeluonnosta 22. huhtikuuta asti. Uuden ohjeistuksen hyväksyy myöhemmin rakennuslautakunta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat