Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupunkien kasvu elättää Suomea – "Uusimaa maksaa viulut"

Etujärjestöt vaativat valtiolta rahaa liikennehankkeisiin. Tutkijan mukaan poliitikot eivät uskalla puhua kaupungistumisesta.

Kaupunki
 
Kaisa Rautaheimo HS
Tikkurilan aseman kautta kulkee 60 000 matkustajaa päivässä kehäradan valmistuttua. Jouni Keski-Hynnilä odotti junaa torstaina.
Tikkurilan aseman kautta kulkee 60 000 matkustajaa päivässä kehäradan valmistuttua. Jouni Keski-Hynnilä odotti junaa torstaina. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Asiantuntijat ja rakennusalan etujärjestöt toivovat uudelta hallitukselta mittavia panostuksia Helsinkiin ja muille kasvaville kaupunkiseuduille.

Perustelu on taloudellinen: etenkin Uusimaa tuottaa valtiolle tuloja. Yhä pienempi joukko kuntia maksaa valtionosuuksien tasauksia yhä suuremmalle joukolle saamapuolella olevia kuntia.

Tästä on kyse

 Valtionosuus on valtion maksamaa rahoitusta, jolla katetaan osa kuntapalvelujen kustannuksista.

 Uudenmaan kunnat maksavat valtaosan valtionosuuksien tasauksista vuonna 2015.

Kaupungistuminen on kovimmassa vauhdissa sitten 1960-luvun lopun. Nuoret siirtyvät sankoin joukoin etupäässä pääkaupunkiseudulle ja Tampereelle, mutta myös muihin isoihin yliopistokaupunkeihin. Kasvavalle väestölle tarvitaan lisää erilaisia palveluja ja asuntoja. Siksi uusia työpaikkoja syntyy erityisen paljon Uudellemaalle, Valtion taloudellinen tutkimuskeskus ennustaa.

Kun seudun bisnes pyörii ja tuottaa, kuntien lisäksi valtiollekin heruu Uudeltamaalta runsaasti verotuloja. Osa veroeuroista päätyy valtionosuuksien tasausjärjestelmän perusteella köyhempien maakuntien menoja kattamaan. Jotta näin tapahtuisi edelleenkin, kaupungistuminen tarvitsee puhtia, vaatii tuore tutkimusraportti.

Otsikolla "Onko maallamme malttia kaupungistua?" varustetun raportin tilasivat SAK, Rakennusliitto, Rakennusteollisuus sekä asuntorakentamiseen erikoistunut Suomen Hypoteekkiyhdistys (Hypo).

"Uudellamaalla asuvat kotitaloudet ja paikalliset yritykset maksavat viulut siitä, että koko maa pidetään asuttuna. Verovaroin, saati velaksi rahoitettu 60 vuotta vanha aluepolitiikka on tullut tiensä päähän, tuloksettomana", sanoo Hypon toimitusjohtaja Ari Pauna.

Paunan mielestä on herättävä siihen, että tällainen ei ole enää mahdollista. "Jo nyt kallista omaa arkeaan pyörittävät velkaiset kotitaloudet suurimmissa kaupungeissa eivät pysty jatkossa tukemaan maakunta- ja maalaisserkkujensa palveluja, työpaikkoja ja asumista."

Kaisa Rautaheimo HS
Muualta maasta muuttaa tuhansia nuoria pääkaupunkiseudulle. Se näkyy Vantaan Tikkurilassakin.
Muualta maasta muuttaa tuhansia nuoria pääkaupunkiseudulle. Se näkyy Vantaan Tikkurilassakin.

Suomi on kaupungistumisessa roimasti jäljessä Ruotsia ja Norjaa. Vain vajaat 70 prosenttia suomalaisista asuu kaupungeissa.

Silti Helsingin seutukunnassa syntyi 36 prosenttia koko maan bruttokansantuotteesta (bkt) vuonna 2012. Luku ei tosin kerro täyttä totuutta, sillä osa muualla maassa toimivien teollisuuslaitosten arvonlisäyksestä kirjataan yhtiöiden pääpaikkaan, joka on usein pääkaupunkiseudulla.

Kaupungistuminen, taloudellinen kasvu ja tuottavuus liittyvät kansainvälisten tutkimusten mukaan tiiviisti toisiinsa.

Siksi osaamista vaativat uudet alat, yritykset ja innovaatiot syntyvät usein suurissa kaupungeissa, joissa on mahdollisuus verkostoitua. Niinpä myös uudet työpaikat kasautuvat usein pääkaupunkiseuduille.

"Näin on Suomessakin. Nousemassa on kokonaan uusia aloja kuten peliteollisuus, joka jo viime vuonna nosti bkt:tä", raportin tekoon osallistunut kaupunkitutkija Seppo Laakso kuvaa. Arvonlisää tekevät esimerkiksi muotoilu, brändit ja kauppa.

Jotta yritykset saavat työvoimaa, pitää Ari Paunan mukaan rakentaa puoli miljoonaa uutta asuntoa pääkaupunkiseudulle, Tampereen ja Turun seuduille seuraavien 15 vuoden aikana.

Uusille asunnoille pitää hänestä kaavoittaa tontteja, joita pitää sijoittaa järkevästi uusien liikenneväylien varteen.

Laakson mielestä valtion pitäisi puskea liikkeelle esimerkiksi Raide-Jokeri sekä Pasilan ja Riihimäen välille lisäraide.

Vaikka kaupungistumisen vaatimiin uudistuksiin ei panostettaisikaan, asuntojen kysyntä kasvaa joka tapauksessa. "On uhka, että syntyy asuntohintojen kupla", Pauna varoittaa.

"Tämä taas torppaa uusien työntekijöiden tulon suurille työmarkkinoille, eikä maan talouden veturi enää puuskuta verotuloja."

Toisaalla seudut hiipuvat. Pikkukaupungeissa tehtaita automatisoidaan edelleen.

"Teollisuuden merkitys työllistäjänä vähenee eikä ruoki enää lähiympäristöä", sanoo Laakso. Teollisuus työllistää enää kymmenkunta prosenttia koko maan työvoimasta – ja juuri siksi maakuntien nuori väki on lähtökuopissa.

"Kaupungistuminen jatkuu vääjäämättä, mutta moni poliitikko ei uskalla kertoa ilmiöstä suoraan äänestäjille", Laakso epäilee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat