Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tällainen on Espoossa esillä ollut Suomen suurin pienoisrautatie

Kaupunki
 
Helsingin Sanomat
Esa Syväkuru HS
Kuva: Esa Syväkuru HS

Pitkät matkustaja- ja tavarajunat puikkelehtivat alppimaisemien ohi ja tunnelien läpi Espoossa. Ratojen varsilla laiduntaa lehmiä ja pienessä kioskissa näyttää olevan myös Helsingin Sanomien mainos. Toisaalla palomiehet sammuttavat palavaa taloa.

Alppirautatieharrastajat ry:n pikkutarkka pienoisrautatieverkosto on Suomen suurin noin 400 metrin kiskopituudellaan ja se oli lauantaina viimeistä kertaa tänä keväänä yleisön ihasteltavana espoolaisessa kauppakeskuksessa.

Suomen alppirautatieharrastajien pienoismalli on kuitenkin pikkuruinen verrattuna Saksan Hampurissa olevaan vastaavanlaiseen pienoisrautatiehen. Siellä kiskoja on vedetty kahdenkymmenen kilometrin verran.

Alppirautatieharrastajien pienoismalli on vaatinut tarkkaa kättä, pitkää pinnaa ja osaamista niin puusepäntöissä kuin elektroniikassa.

"Meillä on suurin osa tästä maisemasta sekoitus Sveitsiä, Itävaltaa ja Saksaa. Meillä on usein ollut teemapäiviä, mutta tänään sovittiin, että ajetaan hyvin sekalaisia junia, tässä on jopa suomalaisia junia nyt tänään ajossa", kertoo Alppirautatieharrastajat ry:n varapuheenjohtaja Ilkka Siissalo.

Kun harrastukseen uppoutuu, saa siihen kulumaan rahaakin melkoisia määriä.

"Minä lopetin laskemasta joskus 15 000 euron kohdilla. Ja siitä on hyvin kauan. On sanottu, että voisi ostaa ison Mersun sillä rahalla, mitä tuohon on upottanut, ja täällä on aika moni upottanut sen auton verran", Siissalo sanoo.

Tältä näyttää Suomen suurin pienoisjunarata - pituutta 400 metriä
Tältä näyttää Suomen suurin pienoisjunarata - pituutta 400 metriä
Alppirautatieharrastajien pienoisjunarata oli lauantaina viimeistä kertaa tänä keväänä näytteillä yleisölle Espoossa. Neljäsataa metriä pitkä rata on Suomen pisin ja se halkoo Saksan, Sveitsin ja Itävallan maisemia. Kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru / HS, toimittaja Tomi Peurakoski / HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat