Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Merikotka uskaltaa saalistaa valkoposkihanhia jo Helsingissäkin

Kaupunki
 
Juha Metso
Haminan Metsäkylän pelloilla merikotka nappasi valkoposkihanhen syysmuuton aikaan.
Haminan Metsäkylän pelloilla merikotka nappasi valkoposkihanhen syysmuuton aikaan. Kuva: Juha Metso

Valkoposkihanhet ovat taas palanneet Helsingin rannoille. Esimerkiksi Töölönlahdelta on tehty kevään ensimmäiset havainnot.

Hanhien määrä saattaa lähitulevaisuudessa kääntyä pääkaupunkiseudulla laskuun ihan luonnostaan. Merikotka näyttäisi nimittäin uskaltavan aiempaa rohkeammin lähemmäs ihmistä ja hanhet ovat sille herkku. Vanhankaupunginlahdella merikotkia on jo havaittu saalistamassa valkoposkihanhia.

"Vaikutusta kannan kokoon on vaikea arvioida, mutta uskon tämän vaikuttavan hanhien käyttäytymiseen. Siis siihen, missä ne uskaltavat laiduntaa ja yöpyä", sanoo ympäristötarkastaja Raimo Pakarinen Helsingin ympäristökeskuksesta.

Helsinki on miettinyt pehmeitä keinoja pitää hanhien aiheuttamat vahingot kurissa.

Esimerkiksi Harakassa on kokeiltu lyhyitä aitoja hautovaa naarasta puolustavan koiraan ja ihmisten polkujen välissä. Koiraat eivät ole yhtä innokkaita hyökkäämään, kun ne uskovat olevansa ihmisiltä paremmin turvassa aitojen takana.

Pidemmät aidat rannoilla ja nurmilla rajoittaisivat poikasten ja emojen liikkumista, mutta niitä on harvassa. Pisin on Kulosaaren Leposaaren hautuumaalla.

Pakarinen muistuttaa, että aitaaminen ei ole mikään ratkaisu kaikkeen. Se maksaa ja rajoittaa ihmistenkin liikkumista.

Loppukesän laskennoissa Helsingissä ja Espoossa laiduntavien valkoposkihanhien määrä ylitti ensimmäistä kertaa 4 000 yksilön rajan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat