Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hitaksia myydään nyt tarjouksella Myllypurossa ja Viikinmäessä

Suurien perheasuntojen kaupassa hyytymisen merkkejä Helsingissä

Kaupunki
 
Benjamin Suomela
Jyrki Lehtinen Apex-palveluista olisi esitellyt sunnuntaina 119 neliömetrin hitas-asuntoa Helsingin Myllypurossa, mutta kiinnostuneita ostajia ei ilmaantunut näyttöön.
Jyrki Lehtinen Apex-palveluista olisi esitellyt sunnuntaina 119 neliömetrin hitas-asuntoa Helsingin Myllypurossa, mutta kiinnostuneita ostajia ei ilmaantunut näyttöön. Kuva: Benjamin Suomela

Hintasäännösteltyjen hitas-asuntojen kysyntä on paikoitellen niin heikkoa, että Helsingin asuntotuotantotoimisto (ATT) joutuu turvautumaan poikkeuksellisiin myyntikeinoihin.

ATT yrittää saada kaupaksi 65 hitas-asuntoa Helsingin Viikinmäestä ja Myllypurosta erillisellä kampanjalla: "Asut vuoden ilman vastiketta!" Puolet kauppahinnastakin ostaja maksaisi vasta vuoden kuluttua. Kampanja on erikoinen, sillä yleensä hitas-asunnot on myyty hetkessä.

Fakta

Hitas-kodilla on hintakatto

 Hitas on Helsingin oma asuntojen hinta- ja laatutason sääntelyjärjestelmä. Tarkoituksena on tarjota kohtuuhintaisia omistusasuntoja ihmisille, joilla ei välttämättä ole varaa markkinahintoihin.

 Järjestelmään kuuluvilla asunnoilla on hintakatto 30 vuoden ajan. Kaikki hitas-asunnot rakennetaan Helsingin kaupungin vuokratonteille normaalia edullisemmalla vuokralla. Kun hintakatto poistuu, nostetaan tontinvuokra sääntelemättömän tontin vuokraa vastaavaksi.

 Suosituimpien hitas-kohteiden ostajat valitaan hakijoiden joukosta arpomalla.

Myllypuron puutalokylän Myllykallio-nimisessä asunto-osakeyhtiössä on esimerkiksi kaupan 119-neliöinen viiden huoneen ja keittiön paritaloasunto, jossa on myös lämmin varastotila. Sen vastike on yhteensä 1 400 euroa kuukaudessa, joten tarjoukseen tarttumalla voisi säästää 16 800 euroa.

Myllykallion asuntoja välittävän Apex-palveluiden Jyrki Lehtisen mukaan kampanja houkutteli sunnuntaina aiempaa enemmän ihmisiä näyttöihin. 119 neliömetrin asuntoa ei kuitenkaan tullut katsomaan kukaan.

"Ihmiset hakevat vähän pienempiä asuntoja, 120 neliötä ei ole juuri nyt in. 420 000 euron hinta karsii halukkaita", sanoo Lehtinen.

Vähän pienempi, noin 100-neliöinen asunto neljällä huoneella ja 350 000 euron hinnalla on Lehtisen mukaan tällä hetkellä paljon helpompi myytävä.

"Aiemmin pankit oikein tarjosivat lisälainaa, jotta 60 000 eurolla saisi yhden huoneen lisää. Se on nyt loppunut."

Kun asuntokauppa käy kuumana, hitas-asunnot ovat suhteessa edullisia ja siksi haluttuja.

Nyt asuntojen hintataso on muuttunut paikoitellen niin, ettei uusi hitas välttämättä enää ole merkittävästi vapaarahoitteista asuntoa edullisempi. Kohtuuhintaan siis saa myös sellaisia asuntoja, joiden jälleenmyyntihintaa eivät tulevaisuudessa rajoita hitas-järjestelmän hintakatot.

"Hitakset menevät edelleen nopeasti Kalasatamassa ja Jätkäsaaressa. Sen sijaan Myllypurossa hitaksen ja vapaarahoitteisen asunnon hinnoissa ei käytännössä ole eroa", sanoo Lehtinen.

"Hitaksissa tilanne on sama kuin muussakin asuntokaupassa. Vaikka perheet tarvitsisivat asuntoa, he reagoivat työttömyystilanteeseen ja taloudellisiin näkymiin", sanoo Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimiston toimitusjohtaja Sisko Marjamaa.

Erityisen ongelmallisia Marjamaan mukaan ovat isot perheasunnot: "Perheillä on usein edellinen asunto myymättä, eikä myyntiketjuja synny."

Lehtinen on havainnut saman. Vanhaa asuntoa on vaikea saada kaupaksi, ja se pysäyttää myös uusien asuntojen myynnin. Suurin hidaste asuntokaupalle on Lehtisen mielestä kuitenkin pankkien kiristynyt luotonantopolitiikka, jonka kerrannaisvaikutukset ovat isot.

Moni ATT:n kampanjahitaksista on ollut myymättä jo tovin. Myllypuron Myllykallio- ja Myllypoika-yhtiöihin muutti asukkaita jo yli vuosi sitten. Viikinmäen Vuollejokisimpukka valmistui kesällä.

Myllykalliossa on edelleen tarjolla kuusi 96–143-neliöistä paritalohuoneistoa, joissa kaikissa on parvekkeet ja terassipihat.

Pekka Torvinen HS
Kaisa Hakkarainen HS
Myllypuro

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat