Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin uusi opetusjohtaja haluaa, että hänen kanssaan ollaan eri mieltä

Helsingin opetustoimen uusi johtaja Liisa Pohjolainen puuhaa vallankumousta kouluihin ja lupaa niille lisää valtaa

Kaupunki
 
Rio Gandara HS
Helsingin opetusviraston johtoon siirtynyt Liisa Pohjolainen on valmis antamaan murrosvaihetta eläville kouluille lisää vapautta ja vastuuta. Pohjolainen kuvattiin Ressun peruskoulussa Helsingin Kampissa.
Helsingin opetusviraston johtoon siirtynyt Liisa Pohjolainen on valmis antamaan murrosvaihetta eläville kouluille lisää vapautta ja vastuuta. Pohjolainen kuvattiin Ressun peruskoulussa Helsingin Kampissa. Kuva: Rio Gandara HS

Kun Helsingin opetustoimen vastavalittu johtaja Liisa Pohjolainen oli lukiolainen, hän viittasi tiheään. Opettajat eivät olleet pelkästään riemuissaan, koska viittaaja halusi usein väittää vastaan.

Juuri tuhansien opettajien johtajaksi valittu Pohjolainen ei ole aikuisena jatkuvasti oppositiossa. Viisasteleva nuoruus ehkä kuitenkin selittää sen, että koulun tehtävä on hänestä kasvattaa kriittisiä kansalaisia. Sellaisia, jotka tekevät ja osallistuvat ja kysyvät hankalia, osaavat itse etsiä tietoa ja arvioida sen luotettavuutta.

Kuka

Liisa Pohjolainen

 Syntynyt Kerimäellä vuonna 1956.

 Koulutukseltaan filosofian maisteri.

 Ollut aiemmin esimerkiksi venäjän opettaja, erityisopettaja, useiden oppilaitosten rehtori sekä projektipäällikkö Opetushallituksessa. Nousi nykyiselle paikalle nuoriso- ja aikuiskoulutuslinjan johtajan paikalta opetusvirastosta.

 Asuu Haagassa.

 Naimisissa, kaksi aikuista tytärtä.

 Harrastaa juoksemista, kulttuuria ja puutarhanhoitoa.

Ja kyllä: kärkeviä mielipiteitä otetaan vastaan myös opettajilta ja vanhemmilta. Pohjolainen lupaa kouluille nykyistä enemmän vapautta ja vastuuta.

"Rehtorien rooli on tässä aivan keskeinen. Koulut ovat etulinjassa muutoksessa. Hallinnon tehtävä on tukea onnistumisia", Pohjolainen sanoo.

Pohjolainen valittiin, koska päättäjät halusivat muutosjohtajan. Edellinen johtaja Rauno Jarnila ehti hoitaa virkaa 15 vuoden ajan.

Muutosjohtajuuden huomaa, kun Pohjolainen puhuu. Kun kysyy, mistä hän on intohimoisen kiinnostunut, listalle pulppuilee uutta loputtomiin. Ei pidä kuulemma jämähtää vanhoihin tapoihin ajatella.

"Opettajat noin yleensä ovat innostuneita ja motivoituneita työhönsä, mutta eri tavalla. Ei kaikkien tarvitse olla kehittäjiä. Osa tekee hyvää perustyötä muuten."

Koulut kokonaisuutena sen sijaan ovat Pohjolaisen mukaan murroksessa, jota ei voi pysäyttää.

Maailma on jo muuttunut. Helsingissä tämä tarkoittaa lähivuosina esimerkiksi uutta teknologiaa, oppiainerajat ylittävää ilmiöpohjaista opetusta ja tunteja perinteisten luokkatilojen ulkopuolella.

Pohjolainen sanoo silti, että sivistys on arvossa ihan itsensä vuoksi myös tulevaisuuden koulussa. Ei koulussa viihtyminen tarkoita sitä, että kertotaulua ei opeteltaisi.

"Minä toivoisin enemmän keskustelua siitä, miten yleissivistys määritellään nykypäivänä", Pohjolainen sanoo. Hänelle itselleen tulevat ensimmäisinä mieleen etiikka ja moraali.

Uutta koulumaailmaa pitää rakentaa tilanteessa, jossa oppilasmäärät Helsingissä kasvavat nopeammin kuin koulujen budjetit.

Pohjolainen tietenkin sanoo, että uudistuminen on mahdollista. Pedagogiset muutokset eivät aina ole kalliita. Enemmän ne vaativat luovuutta.

Hän keksii monta asiaa, jotka Helsingissä ovat jo erityisten kehujen arvoisia. Oppimistulokset ovat koko maahan verrattuna hyviä. Opiskelijoiden ja oppilaiden mielipiteitä kuunnellaan, vaikkei tarpeeksi. Pääkaupunki on opetukselle huikean kiinnostava ympäristö, ja kansainvälisyyttäkin löytyy valmiiksi. Pohjolainen sanoo myös, että koulujen välisiä eroja on Helsingissä vielä pystytty tasoittamaan fiksusti erilaisin tukitoimin.

"Kaikki koulut ovat meillä aika hyviä. Mutta koulu ei tietenkään ole muusta yhteiskunnasta erillinen saareke", Pohjolainen sanoo.

Hän arvelee, että eri virastojen välille pitäisi syntyä nykyistä tiiviimpää yhteistyötä, jotta syrjäytymisvaarassa olevista nuorista saataisiin napattua koppi ajoissa.

Helsingissä on viime vuosina puhuttu paljon koulushoppailusta. Pohjolainen sanoo, että lähikoulu on Helsingissä tulevaisuudessakin se, mihin lapsi halutaan ensiksi ohjata.

"Tiukkojen rajoitusten tie ei välttämättä ole paras", hän silti sanoo.

Vanhemmat ovat arvostelleet opetusvirastoa kiivaasti eri puolilla kaupunkia silloin, kun kouluja on haluttu yhdistää tai joistain tiloista luopua.

Avoimuutta kannattava Pohjolainen sanoo, että viraston olisi opittava keskustelemaan enemmän.

"Viisaus ei asu vain virastossa. Sehän on hieno asia, että vanhemmat ovat niin kiinnostuneita lapsensa koulunkäynnistä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat