Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Köysirata suututtaa munkkivuorelaisia

Asukkaat pelkäävät lähimetsän ja liito-oravien puolesta

Kaupunki
 
Metsään on tulossa kiipeilyseinä, köysiratoja ja vaijeriliukuja.
Metsään on tulossa kiipeilyseinä, köysiratoja ja vaijeriliukuja.

Munkkivuoressa on herätty vastustamaan Talin ulkoilualueelle tulevaa köysiratapuistoa. Osa asukkaista pelkää lähimetsänsä tuhoutuvan seikkailupuiston ja ihmismäärän takia.

Asiasta käydään kiivasta keskustelua sosiaalisessa mediassa.

Fakta

Liitävä jyrsijä turvautuu puuhun

 Liito-oravan tunnuspiirteisiin kuuluu tuuhea häntä, suuret silmät, harmaa turkki sekä raajojen välissä oleva liitopoimu.

 Liitopoimunsa ansiosta liito-orava pystyy liitämään ilmassa usein kymmenien metrien matkan. Pisin liito-oravan mitattu liitomatka on 78 metriä.

 Tämä tavallista oravaa pienempi jyrsijä on hyvin kömpelö maassa ja turvautuu siksi puiden antamaan suojaan.

 Liito-orava tarvitsee menestyäkseen katkeamattoman puuyhteyden, sille riittää puurivistö, jota pitkin se pääsee kulkemaan.

 Puu tarjoaa öisin liikkuvalle liito-oravalle suojapaikan pedoilta sekä paikan pesimiseen.

Köysiradoista koostuva puisto alkaa Talihallin kulmalta ja levittäytyy usean hehtaarin alueelle metsässä. Puiston rakennustyöt alkoivat muutama viikko sitten huonokuntoisten ja turvallisuuden vaarantavien puiden kaatamisella. Puiden kaato herätti monet alueen asukkaista.

"Kyllä se aika jyrsityltä näytti kun sieltä on katkottu puita. Pelästyin, että tällaiseksiko tämä koko metsä muuttuu, mutta onneksi se koski vain sitä lähtökohtaa", sanoo Munkkivuoressa asuva Eija Pimiä.

Pimiää harmittaa, ettei alueen asukkaita ole tiedotettu puiston rakentamisesta. Myös lisääntyvä kävijämäärä huolestuttaa.

"Puisto on sillä tavalla hinnoiteltu, ettei siitä ole jatkuvaa iloa alueen lapsille, ja tietenkin tämä muuttaa hyvin rauhallisen metsäpaikan."

Puita ei kaadeta enempää, kertoo Heidi Mikkonen puistoa rakennuttavasta seikkailupuisto Zippystä. Mikkonen ei usko puiston häiritsevän alueen ulkoilijoita.

"Tämä sopii hyvin kauniiseen metsämaisemaan, sillä meillä ei ole mitään räikeitä elementtejä."

Mikkosen mukaan puistoon arvioidaan tulevan kevään, kesän ja syksyn aikana noin 15 000 asiakasta. Koska puiston erilaiset radat kulkevat yläilmoissa puusta puuhun, on metsä ulkoilijoiden käytössä samaan tapaan kuin ennenkin, Mikkonen huomauttaa.

Liito-oravan ystäviä on huolettanut eläimen elinolosuhteiden heikkeneminen. Alue on liito-oravien pesimisaluetta.

Helsingin ympäristökeskuksen mukaa köysiradat tai ihmiset eivät häiritse liito-oravan elämää alueella. Liito-oravalle on tärkeintä, että alueella on riittävästi puita, jotta se pystyy liitämään puusta toiseen, sanoo ympäristötarkastaja Raimo Pakarinen Helsingin ympäristökeskuksesta.

"Se on liito-oravan elinehto. Espoossa on havaittu, että eläin ei häiriinny ihmisistä, koirista tai edes liikenteestä niin kauan kuin se pystyy liikkumaan. Espoossa yksi liito-oravien kulkureitti kulkee Länsiväylän yli. Se hyppää puusta puuhun teiden ja liikenteen yli."

Pakarinen pitää köysiratapuistoa parempana vaihtoehtona liito-oravan kannalta kuin alueelle kaavailtua asuntorakentamista.

"Liito-orava ja tällainen virkistyskäyttö ovat itse asiassa aika hyvä yhdistelmä."

Köysiratapuistoon on tulossa kiipeilyseinä, köysiratoja, vaijeriliukuja sekä trapetsi. Puistoon rakennetaan kaksi rataa pienille lapsille sekä viisi erilaista rataa aikuisille ja isommille lapsille.

Korkeimmillaan rata kulkee 25 metrin korkeudessa. Radoilla voi olla samanaikaisesti yhteensä 120 aikuista.

Seikkailupuisto avataan toukokuun alussa.

Kaisu Moilanen HS
Munkkivuori

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat