Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomenojan veneistä ja asunnoista tuli show

Veneilijäprotesti sai Espoon palauttamaan sataman suljetuksi alueeksi

Kaupunki
 
Juhani Niiranen HS
Haitarimusiikki siivitti maanantaina parinsadan veneilijän mielenosoitusta Espoon valtuustotalolla. Hannu Laine soitti, ja Tuulia Koskinen moitti aikeita tehdä satamasta muutamien asukkaiden aluetta.
Haitarimusiikki siivitti maanantaina parinsadan veneilijän mielenosoitusta Espoon valtuustotalolla. Hannu Laine soitti, ja Tuulia Koskinen moitti aikeita tehdä satamasta muutamien asukkaiden aluetta. Kuva: Juhani Niiranen HS

Uuden merellisen asuinalueen tulo Suomenojan sataman kylkeen nostatti maanantaina Espoon valtuustossa tunteita ärhentelyyn asti.

Tuhansien asukkaiden Finnoo on vasta suunnitteilla länsimetron varteen. Kaupungin suurinta venesatamaa ja veneiden talvisäilytystä on kuitenkin vaikea mahduttaa yhteen kotien kanssa.

Tästä on kyse

Suomenojan satamarukkaukset ovat osa laajaa epäselvyyksien vyyhtiä

 Sääntöjen muutokset ovat osa Suomenojan sataman epäselvyyksiä.

 Epäselvyyksiä ilmi tuonut veneyrittäjä sai heti sataman tiealueeksi muuttamisen jälkeen sakot kuorma-autonsa takia. Hän ei ollut tarvinnut ajolupaa suljetulla alueella.

 Vyyhdin keskiössä on kaksi kaupungin työntekijää, jotka ovat syyteharkinnassa veneyrittäjän häirinnästä.

Epävarmuus talvisäilytyksestä sai valtuustotalolle yli kaksisataa veneilijää osoittamaan mieltään.

Suurin huoli on aikomus siirtää valtaosa talvisäilytyksestä sisämaahan Ämmässuolle.

"Sama rakentamispaine vaikuttaa muihinkin satamiin. Tässä luodaan kaupungin linjaa suhtautumisessa veneilyyn", sanoi Ari Mäkinen, Säilytä veneilevä Espoo -liikkeen aktiivi.

Toiseen huoleensa eli sataman muuttamiseen yleiseksi tieksi mielenosoittajat saivat yllätysvastauksen. Virkamiehet pyörsivät päätöksensä tiejärjestelyistä. Satama ei enää ole tiealuetta.

Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä (kok) toi HS:n tietojen mukaan yllättäen johtopoliitikkojen kokoukseen tiedon, että satamasta tulee taas suljettu.

Kaupunki tiedotti asiasta valtuuston kokouksen alkaessa.

Kaupungin liikuntapalvelut päätti marraskuussa tehdä satamasta yleisen tiealueen (HS 17. 1.). Perustelu oli, että kaikilla pitää olla yhtäläiset mahdollisuudet päästä satamaan. Kyse oli myös siitä, että turmien sattuessa kaupunki olisi vastuussa niistä ilman tiesääntöjä.

Moni vanhoihin sääntöihin tottunut veneensiirtäjä olisi voinut saada sakot puutteellisista turvajärjestelyistä.

"Tämä on ollut järjetöntä. Suurin osa veneiden kuljetustrailereista on rekisteröimättömiä", mietti veneilijä Alf Åberg.

Kaupungin mukaan Espoon noin 5 500 veneestä suuri osa on trailereilla kuljetettavia.

Nyt kaupunki perustelee päätöksensä purkamista sillä, että Suomenojan liikenteen ohjaussuunnitelma ja siihen liittyvät päätökset ovat keskeneräisiä.

Poliitikkojen asialistalla oli sataman maaperä. Kurt Byman (ps ja sit) ja 12 muuta valtuutettua saivat vastauksen kysymykseen maan pilaantumisesta.

Asiassa pysyminen oli haastavaa. Asiasta useaan otteeseen huomauttanut valtuuston puheenjohtaja Jyrki Kasvi (vihr) päätyi karjumaan kilpaa valtuutettu Jukka Kilven (ps ja sit) kanssa. Kilpi veti keskustelun venepaikkojen tulevaisuuteen.

Asuinaluetta hidastaa se, että kaupungin tutkimukset paljastavat pilaantunutta maata olevan vähintään metrin syvyyteen.

Puhdistuskulut ovat alustavasti kolme miljoonaa euroa. Maassa on metalleja, arseenia, tinayhdisteitä ja öljyhiilivetyjä.

"Yhtäkkiä maa on niin arvokasta, että kaikki muut pitää olla häätämässä pois arvoasuntojen tieltä. Jos alue muutetaan asuinkäyttöön, se pitää puhdistaa perusteellisesti", Byman sanoi.

Pilaantunutta maata voi olla paljon arvioitua enemmän, ja kulut voivat moninkertaistua.

"Kannattaako tälle alueelle rakentaa taloja? Minusta ei", sanoi Veikko Simpanen (sd).

Huoli talvisäilytyksen siirrosta Ämmässuolle ei hälvennyt maanantaina. Kaupunki valmistelee kaavoitusta, joka siirtäisi talvisäilytystä Suomenojalta. Valtuusto päättää asemakaavasta aikaisintaan vuonna 2016.

Nyt kaupunki arvioi, että Suomenojalle on mahdollista kehittää myös veneilypalveluita huolimatta siitä, että Finnooseen on tulossa tuhansia asukkaita.

Katja Kuokkanen HS
Espoon keskus / Kaitaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat