Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi kännykkäpalvelu arvioi, ovatko syövän oireet vakavia

Helsingissä kokeillaan rintasyövän seurantaa verkkopalvelulla

Kaupunki
 
Hus
Noona-palvelu esittää käyttäjälleen kysymyksiä tämän tuntemista oireista.
Noona-palvelu esittää käyttäjälleen kysymyksiä tämän tuntemista oireista. Kuva: Hus

Helsingissä kokeillaan tänä vuonna rintasyöpäpotilaiden sähköistä seurantaa. Oireista voi pian ilmoittaa sairaalaan kännykällä tai tietokoneella.

Sadat potilaat saavat loppukeväästä käyttöönsä Hyksin syöpäkeskuksessa testattava olevan Noona-palvelun, kun sairaala tekee tutkimusta sähköisen palvelun hyödyllisyydestä ja toimivuudesta. Jos kaikki sujuu hyvin, palvelua tarjotaan lähitulevaisuudessa muillekin potilasryhmille.

Noonan on rakentanut yhdessä syöpäkeskuksen kanssa Adelmann Healthcare Solutions. Yhtiö suunnittelee palvelusta vientituotetta.

Uusi palvelu tulee perinteisen puhelimen rinnalle, ei tilalle. Syöpäkeskukseen saa siis edelleen soittaa, mutta tähän asti puhelimella on välillä ollut vaikea päästä läpi.

Syöpäklinikalla on kerrallaan noin 5 000 sellaista rintasyöpäpotilasta, joiden varsinaiset hoidot ovat päättyneet. Potilaat käyvät vastaanotolla esimerkiksi kerran vuodessa tai kahdessa, ja heille on lisäksi annettu tarkat ohjeet, millaisista oireista kannattaa soittaa hoitajalle.

Soittojen arvellaan lisääntyvän, koska väestön vanhetessa myös rintasyöpä lisääntyy.

Puhelinlinjalla on usein ruuhkaa, ja oireista voi kertoa vain toimistoaikaan. Ongelmana on myös se, että soitettaessa sattuma sanelee, kuka saa ensimmäisenä yhteyden ammattilaiseen.

Noonan taas pitäisi oppia erottamaan vakavat oireet vaarattomista.

Noonassa potilas valitsee valmiista vaihtoehdoista ja kertoo vaivansa. Tämän jälkeen Noona kysyy tarkentavia kysymyksiä. Jos potilas kertoo kärsivänsä kivusta, Noona kysyy, missä kipu tuntuu, kuinka kovaa se on ja kuinka kauan kipu on jatkunut.

Hoitaja tekee edelleen suurimman osan päätöksistä, mutta Noona osaa nostaa vakavimmilta vaikuttavia tapauksia hoitajan työlistan kärkeen.

Lievimmistä oireista raportoineille lähtee järjestelmästä automaattivastaus, jossa kehotetaan potilasta esimerkiksi seuraamaan tilannetta viikon ajan.

Lievissäkin tapauksissa potilas pystyy Noonan kautta ottamaan yhteyttä henkilökuntaan.

Syöpäkeskuksen ylilääkäri Johanna Mattson sanoo, että tämä on yksi syy tehdä tutkimusta Noonasta ensimmäisenä vuonna. Aluksi kaikki tapaukset käydään läpi myös käsin, jotta voidaan olla varmoja siitä, että Noona osaa luokitella oireita kuin ammattilainen.

Samalla mitataan potilaiden tyytyväisyyttä uuteen palveluun sekä vaikutuksia oireiden määrään, henkilökunnan ajankäyttöön ja kustannuksiin.

Oletuksena on, että myös rahaa säästyy. Potilaille Noona on ilmainen.

"Tärkein ajatus tässä on parantaa palveluita potilaan kannalta. Tämä on suurin potilasryhmämme, mutta ajoittain meihin on vaikea saada yhteyttä", Mattson sanoo.

Hän sanoo myös, ettei kenenkään ole pakko valita sähköistä palvelua. Perinteinen yhteydenottotapa säilyy, ja vastaanotolla käydään tarpeen vaatiessa kuten ennenkin.

Noona on yhteydessä varsinaiseen potilastietojärjestelmään. Sen kautta lähetettyjen tiedot eivät siten jää irrallisiksi.

Mattsonin mukaan on ainutlaatuista, että Noonaa on lähdetty rakentamaan syöpäkeskuksen toiveiden pohjalta. Adelmannin Jani Ahonala otti keskukseen yhteyttä ja kysyi, että millainen palvelu olisi eniten tarpeen.

"Olen aikaisemmin tutkijana haastatellut syöpäpotilaita. Kun hoidot päättyvät, moni kokee jäävänsä yksin. Selviydyttyään syövästä osa on sekä henkisesti että fyysisesti poikki", Ahonala perustelee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat