Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääkaupunkiseudun toiveet uudelle hallitukselle: Työttömät kuntien vastuulle ja maahanmuuttajille tukea

Pääkaupunkiseudun kunnat haluaisivat vastuun ja rahat kaikista työttömien palveluista, jotta näitä ei pompoteltaisi luukulta luukulle

Kaupunki
 
Jarno Mela Lehtikuva
Ilmoitukset työvoimakoulutuksen kursseista kiinnostivat Helsingin työ- ja elinkeinotoimiston asiakasta.
Ilmoitukset työvoimakoulutuksen kursseista kiinnostivat Helsingin työ- ja elinkeinotoimiston asiakasta. Kuva: Jarno Mela Lehtikuva

Työttömien pitäisi päästä etsimään työpaikkaa ja hakemaan opiskelupaikkaa tai toimeentulotukea yhdestä kaupungin hoitamasta palvelu-pisteestä.

Tällaisen tavoitteen esittivät tulevalle hallitukselle pääkaupunkiseudun kaupunginhallitusten ja -valtuustojen puheenjohtajat maanantaina, vajaa viikko ennen vaaleja.

Valtiolta päättäjät odottavat myös apua suuren maahanmuuttajaväestön kotouttamiseen ja koulutukseen.

Kuntien pitäisi saada vastuu työllisyysasioista ja vastikkeeksi valtion te-keskusten työllisyysmäärärahat.

"Työttömistä tulisi kunnallisen palvelun asiakkaita, jotka saisivat palvelut yhdeltä luukulta. Heidän tarpeitaan katsottaisiin kokonaisuutena", perustelee maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikkö Ilkka Haahtela Helsingin kaupungilta.

Kunnat uskovat, että ne voisivat paikallisten yritysten kanssa löytää nykyistä paremmin ratkaisuja työttömien tilanteeseen.

"Meillä on tuntuma siitä, minkälaista työvoimaa yritykset tarvitsevat", vakuuttaa Haahtela.

Varsinkin pitkäaikaistyöttömien ja alle 25-vuotiaiden työttömien määrän kasvu huolestuttaa kuntapäättäjiä.

Esimerkiksi Helsinki maksoi työmarkkinatukea jo 50 miljoonaa euroa viime vuonna. Kun työtön on yli 300 päivää kortistossa, kunta maksaa puolet tuesta.

Yli vuoden työttömänä olleiden joukko kasvoi Helsingissä vuodessa 13 000:een, Espoossa 4 300:een sekä Vantaalla 3 840:een.

Nuorten työnhakijoidenkin määrä kipusi Helsingissä tammikuussa lähes 4 000:een, Espoossa lähes 1 500:aan ja Vantaalla yli 1 350:n.

Myös maahanmuuttajien työllisyysaste on metropolialueella alhainen, Helsingissä vain hieman yli 50 prosenttia.

"Valtion pitäisi nähdä, kuinka paljon väestörakenne poikkeaa muusta maasta ja tarjota maahanmuuttajille tehokkaita palveluja", muistuttaa Haahtela.

Maahanmuuttajaväestö keskittyy pääkaupunkiseudulle. Helsinkiläisistä vieraskielisiä on lähes 13 prosenttia eli liki 79 00 henkeä. Koko maan väestöstä heitä on vain 5,5 prosenttia.

"Siksi kotouttamiseen pitäisi osoittaa tarpeeksi voimavaroja", Haahtela muistuttaa.

Kotoutumiskoulutukseen joutuu odottamaan puolikin vuotta. Nyt odotusaika halutaan pudottaa kahteen kuukauteen.

Myös ammattitaitoisia ja koulutettuja maahanmuuttajia koskevat lupamenettelyt pitäisi Haahtelan mukaan saada nykyistä joustavimmiksi.

Vieraskielisten suuri määrä vaatii myös lisää voimavaroja lukioihin ja ammattiopistoihin. Esimerkiksi Vantaalla lukiolaisista vieraskielisiä on jo 12 prosenttia, Helsingin opistoissa miltei viidennes ja Espoossa 14 prosenttia. Määrän ennustetaan kasvavan nopeasti lähivuosina.

Kunnat vaativat myös lisää aloituspaikkoja ammattiopistoihin ja ammattikorkeakouluihin.

"Koulutustakuu tuo paineita. Meidän täytyy varmistaa, etteivät nuoret putoa koulutusputkesta", sanoo kehittämisjohtaja Kristiina Erkkilä Espoosta.

Kuntien tavoitteena on myös vaatimus asuntotuotannon runsaasta lisäämisestä.

"Nykyinen hallitus ei saanut aikaan päätöstä lyhyestä korkotuesta. Mallia pitäisi kokeilla ensi hallituskaudella", vaatii listan tekoa koordinoinut Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok).

Myös metropolialueen kilpailukyvyn parantaminen pitäisi ottaa vahvemmin mukaan hallitusohjelmaan.

"Jos ulkomaisia sijoituksia saadaan, ne tulevat etupäässä tälle alueelle."

Mitä uuden hallituksen pitäisi tehdä Helsingin ja naapurikaupunkien hyväksi? Kysymykseen vastaavat Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki, Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä ja Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Jaakko Niinistö HS:n keskustelussa keskiviikkona 15. 4. klo 17–18.30 Sanomatalon Mediatorilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat