Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Entistä useampi turvautuu pääkaupunkiseudulla toimeentulotukeen, vaikka käy töissä

Kaupunki
 
Liisa Takala
Kirsi Ahola työskentelee kirpputorilla Simonkylässä Vantaalla. Työ on mielekästä, mutta pelkkä palkka ei riitä välttämättömään toimeentuloon.
Kirsi Ahola työskentelee kirpputorilla Simonkylässä Vantaalla. Työ on mielekästä, mutta pelkkä palkka ei riitä välttämättömään toimeentuloon. Kuva: Liisa Takala

Pääkaupunkiseudulla on yhä enemmän ihmisiä, jotka käyvät töissä, mutta joutuvat silti turvautumaan toimeentulotukeen, kun tulot eivät riitä edes välttämättömiin menoihin.

Yksi tällainen henkilö on vantaalainen Kirsi Ahola. Hän työskentelee palkkatuetussa työpaikassa Vantaan työttömät ry:n kirpputorilla Simonkylässä. Työpaikan saatuaan Ahola luuli pääsevänsä erillisistä tuista eroon, mutta toisin kävi.

Fakta

Toimeentulotuki on tulotakuu

 Toimeentulotuki on yhteiskunnan viimesijainen, välttämättömän toimeentulon muoto. Ihmiselle täytyy jäädä kohtuullisten asumismenojen jälkeen vähintään 485,50 euroa kuukaudessa ruokaan ja vaatteisiin. Jos näin ei ole, toimeentulotuki tulee apuun.

 Tuki on tarkoitettu tilapäiseksi. Käytännössä siitä on tullut asumistuen jatke isoissa kaupungeissa, koska asumistuen rajat ovat niin matalat.

"Vaihtoehtoa ei ole, kun vuokrat ovat niin korkeita ja perustoimeentulo täytyy jollain tavalla varmistaa. Ilman tukia en kerta kaikkiaan tulisi toimeen."

Korkeat vuokrat ovat pääsyyllinen toimeentulotukiasiakkaiden määrän kasvuun, sillä maksuista puolet on asumismenojen korvausta, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Pasi Moisio. Vuokrat ovat viime vuosina nousseet paljon nopeammin kuin palkat tai etuudet.

Helsingissä toimeentulotukiasiakkaina olevia kotitalouksia oli vuonna 2010 noin 42 000. Vuonna 2014 niitä oli yli 48 000. Sekä Espoossa että Vantaalla asiakkaiden määrä on myös kasvanut 2010-luvulla. Samalla työssä käyvien asiakkaiden määrän suhteellinen osuus on kasvanut. Helsingissä se on kasvanut viidessä vuodessa 7,8 prosentista 8,9:ään. Espoossa osuus oli marraskuussa 2010 5,6 prosenttia ja marraskuussa 2014 7,8 prosenttia.

Myös Vantaalla osuus on luultavasti kasvanut, vaikka tarkka tieto olikin saatavilla vain marraskuulta 2013, jolloin työssä käyviä toimeentulotuen saajia oli 11,1 prosenttia kaikista tuensaajista.

Koko maan tilastojen mukaan noin puolet työssä käyvistä toimeentulotukiasiakkaista saa toimeentulotukea yli 9 kuukautta putkeen.

"Asiakkuuksien pituus ylipäätään on kasvanut koko ajan. Toimeentulotuesta on tullut pysyvä muoto valitettavan monelle, myös sellaisille jotka saavat palkkatuloja", sanoo Espoon aikuisten sosiaalipalveluiden aluepäällikkö Tapio Nieminen.

THL:n Moisio pitää työssä käyvien suhteellisen osuuden kasvua toimeentulotuensaajista hieman outona, sillä tukijärjestelmässä tapahtuneiden muutosten olisi pitänyt vähentää töissä olevien ihmisten toimeentulotuen tarvetta. Erityisesti vuoden 2014 alussa voimaantulleella työttömyysturvan 300 euron suojaosalla pitäisi olla merkitystä.

"Työttömyysturvasta jää nyt pienituloiselle palkansaajakotitaloudelle enemmän käteen, vaikka tulot olisivat täsmälleen samat. Järjestelmämuutosten ansiosta toimeentulotuelle ei pitäisi nyt olla yhtä paljon tarvetta", sanoo Moisio.

Vuokrien nousun lisäksi vaikutusta on myös työmarkkinoilla tapahtuneilla muutoksilla. Nollasopimukset ja osa-aikaiset työt ovat ehkä lisääntyneet, mikä osaltaan selittää turvautumista viimesijaiseen tukimuotoon.

"Toimeentulotukitilastot kertovat varmasti myös työelämän muutoksesta. Kun tekee lyhyttä keikkahommaa, vuokratyötä tai saa ylipäätään jotain epäsäännöllistä tuloa, puuttuu siitä jatkuvuus. Elämää on todella vaikeaa suunnitella verrattuna niihin, jotka saavat suunnilleen saman verran palkkaa joka kuukausi", sanoo Espoon Tapio Nieminen.

Tilanne ei ole pitkittyessään kenenkään kannalta hyvä.

"Kunnon työn tunnusmerkki on riittävä toimeentulo. Sillä pitää tulla toimeen. Osa-aikaisen pitäisi esimerkiksi halutessaan saada riittävästi työtunteja", sanoo Palkansaajien tutkimuslaitoksen vs. tutkimusjohtaja Merja Kauhanen.

Suomessa palkkatyö on edelleen melko varma turva köyhyyttä vastaan. Tilastokeskuksen mukaan keskimäärin vain 2,4 prosenttia palkansaajista on pienituloisia. Työsuhteen tyypillä on kuitenkin merkitystä: köyhyysriski on suurempi määräaikaista ja osa-aikaista työtä tekevillä sekä yksinyrittäjillä. Yksinyrittäjistä 17,4 prosenttia on pienituloisia. Vertailun vuoksi: työttömillä sama lukema on 45,7 prosenttia.

Pienituloisiksi lasketaan henkilöt, joiden kotitalouden käytettävissä olevat tulot ovat alle 60 prosenttia kansallisesta mediaanitulosta. Raja oli yhden hengen taloudella 14 260 euroa vuodessa eli 1 190 euroa kuukaudessa vuonna 2013. Tulonsiirrot lasketaan mukaan.

Kauhasen mukaan jatkuva puhe työllisyysasteen nostamisesta on liian yksinkertaista. Kyllä, sitä pitää nostaa, mutta samalla täytyy muistaa työn laatu.

"Emme tarvitse ainoastaan lisää työtä, vaan myös parempia työpaikkoja, työtä jolla tulee toimeen."

Työssäkäyvien keskuudessa on nimittäin eroja. Työ tarjoaa pääsääntöisesti turvaa köyhyydeltä, mutta ei kaikille.

"Työn matalapalkkaisuus lisää köyhyysriskiä, mutta läheskään kaikki matalapalkkaiset eivät silti kuulu työssäkäyviin köyhiin", sanoo Kauhanen.

Esimerkiksi Saksassa tehtyjen Hartz-työreformien jälkeen töiden määrä on kasvanut, mutta samalla matalapalkkatyön osuus on kasvanut voimakkaasti.

"Saksassa työssäkäyvien köyhyys on selvästi kasvanut, ja moni joutuu nostamaan yhteiskunnan tukia jatkuvasti."

Kauhasen mukaan Saksassa on myös tehty tutkimuksia, joiden mukaan niin sanotuista minitöistä ei juurikaan edetä parempipalkkaisiin töihin.

"Tätä mallia tuskin kannattaa kopioida."

Kirsi Aholalle työskentely kirpputorilla kuusi tuntia päivässä on kuukausittaisesta tukirumbasta ja minimaalisesta palkasta huolimatta mielekästä säännöllisen päivärytmin takia. Tilanne on silti hyvin kaukana hyvästä, kun välttämättömiin menoihin ei ole varaa ilman apua.

"Mielenterveyden kannalta tämä on ihanaa ja olen iloinen tällaisesta mahdollisuudesta, mutta miksi tukiviidakko on tehty näin vaikeaksi?"

Rahallisesti Aholan olisi käytännössä sama vain nostaa työttömyys- ja asumistukea sekä toimeentulotukea. Kaksi vuotta työttömyyttä kuitenkin riitti. Sitä ennen Ahola työskenteli 10 vuotta Työterveyslaitoksella.

"Sieltä lähtö oli elämäni kovin pala."

Vuoden mittaisesta palkkatuetusta työstä on jäljellä puolet.

"Koko ajan haen töitä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat