Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuosaaren satamassa roihahti ilmiriita

Kaupunginyhtiö kampeaa sataman suurinta operaattoria sen päälaiturilta

Kaupunki
 
Mika Ranta HS
Helsingin satamayhtiön kanssa riitautunut Finnsteve on suurin Vuosaaren operaattoreista. Alueriidassa on mahdollisesti kyse tilataistelusta Finnsteven ja sen kilpailijoiden Stevecon ja Multilinkin kesken.
Helsingin satamayhtiön kanssa riitautunut Finnsteve on suurin Vuosaaren operaattoreista. Alueriidassa on mahdollisesti kyse tilataistelusta Finnsteven ja sen kilpailijoiden Stevecon ja Multilinkin kesken. Kuva: Mika Ranta HS

Vuosaaren satamassa on puhjennut ilmiriita suurimman satamaoperaattorin ja kaupunginyhtiönä satamaa hallinnoivan Helsingin sataman välillä.

Kiistaa on puitu Helsingin käräjäoikeudessa asti. Satamaoperaattori Finnsteven ja Helsingin sataman välillä käyty riita koskee 30 000 neliömetrin kokoisen laiturialueen hallintaa.

Finnsteve pitää riidan poikinutta aluetta ensiarvoisena konttien käsittelynsä kannalta. Se on lähimpänä Finnsteven varikkoa.

Kaupunginyhtiö puolestaan myöntää keskustelleensa sataman kahden muun operaattorin Stevecon ja Multilinkin kanssa niiden tilanahtaudesta.

"Helsingin satama vaati aluetta antamatta vaatimuksensa perustaksi kunnon syytä. Meidän oli toimittava valitulla tavalla turvataksemme liiketoimintamme jatkuvuuden", perustelee Finnlinesin lakiasiain johtaja Tapani Voionmaa.

Finnsteve on suomalaisen varustamon Finnlinesin tytäryhtiö. Finnsteve lastaa ja purkaa aluksia ja käsittelee kontteja sekä työllistää ahtaajia.

Kaupunginyhtiö on perustellut toimiaan sillä, että kiista-alue on vajaakäytössä. Oikeus kuitenkin toteaa Helsingin sataman perustelut ja vaateet sopimuksen vastaisiksi ja perusteettomiksi.

Oikeus langetti viime torstaina satamalle puolen miljoonan euron uhkasakon ja kielsi kaupunginyhtiötä ottamasta laituripaikka- ja konttialuetta haltuunsa. HS sai päätöksen käräjäoikeudesta tiistaina.

Helsingin sataman toimitusjohtaja Kimmo Mäki kertoo, että ei ollut kuullut oikeuden päätöksestä kuin vasta HS:lta.

Asian keskeneräisyyteen viittaava Mäki on lyhytsanainen perustellessaan tarvetta viedä tilaa Finnsteveltä.

"Nykyisillä operaattoreilla on ollut tilanahtautta. Olemme kuulleet tilantarpeita useilta asiakkailta, mutta ei ole suunnitelmaa, että nämä kontit menevät tähän."

Ensimmäinen ukaasi aluekiistassa saapui Finnstevelle ilman varoitusta marraskuussa ja toinen maaliskuun lopussa. Viimeisessä vaateessaan Helsingin satama edellytti alueen vapauttamista vuorokauden varoitusajalla.

Kaupunginyhtiö ei itse operoi satamassa, eikä Finnstevellä ole tietoa satama-alueelle tällä haavaa tulossa olevasta mahdollisesta uudesta tilan tarvitsijasta. Tiedossa on, että Metsä Group valmistelee vuodeksi 2017 uuden biotuotetehtaansa sellunvientiä Vuosaaren kautta.

"Ennen vuotta 2017 uutta toimijaa ei ole tiedossa, ja meillä olisi markkinatietoa, jos näin olisi", Voionmaa sanoo.

Käräjäoikeus on nyt estänyt kaupunginyhtiön aikeet hallita laiturialuetta. Helsingin satamalla ei päätöksen mukaan ole oikeutta vaatia Finnsteveltä lupaa laiturin käyttöön. Finnsteven asiakkaiden laivoja ei saa estää kiinnittymästä laitureihin.

Yhtiö käyttää kiista-aluetta esimerkiksi valtamerilaivojen konttilastien purkamiseen.

Vuodesta 2008 alkaen taloustaantuma on laskenut asiakasvirtaa satamassa. Satamaoperaattorit Finnsteve, Steveco ja Multilink kilpailevat kiivaasti töistä.

"Tilanne on vaikeiden vuosien takia sama kaikissa satamissa. Meistä vajaakäyttö on keksittyä, eikä sitä ole verrattuna edellisvuoteen", Voionmaa tyrmää.

Finnsteve on juuri saanut uudeksi asiakkaakseen Mediterranean Shipping Companyn, yhden maailman suurimmista konttivarustamoista. "Juuri tälle alueelle, ja toiminta on selkeästi piristymässä", Voionmaa sanoo.

Finnlinesin lakiasiainjohtaja oudoksuu tytäryhtiön kohtelua, koska katsoo Finnsteven olevan merkittävä Vuosaaren sataman talouden kannalta.

Riita-alueen ensisijaista käyttöoikeutta vastaan Finnsteve on sitoutunut investoimaan satamaan sata miljoonaa euroa.

Vuosaaren sataman rakennuksiin, konttinostureihin ja laitteistoihin on Voionmaan mukaan kulunut noin 115 miljoonaa euroa sen jälkeen, kun sataman toiminta alkoi vuonna 2008.

Riita-alueesta Finnstevellä ja Helsingin satamalla on 20 vuoden sopimus. Se on solmittu vuonna 2007, ja siinä on kymmenen vuoden jatkomahdollisuus.

Katja Kuokkanen HS
Vuosaari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat