Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesäjumpat vaakalaudalla – Helsinki alkoi periä järjestäjiltä puistovuokraa

Helsinki alkoi periä järjestäjiltä puistovuokraa

Kaupunki
 

Moni Helsingissä järjestettävä puistojumppa saattaa olla vaakalaudalla kaupungin rakennusvirastossa tehdyn päätöksen vuoksi. Rakennusvirasto alkaa periä vuokraa puiston käytöstä, jos jumpan järjestäjät keräävät jumppaajilta osallistumismaksun.

Päätös puistovuokrasta tuli voimaan 1. huhtikuuta. Alueidenkäyttöpäällikkö Pirjo-Liina Koivusaari kertoo, että jumppaajille täysin ilmaisia kuntoilutuokioita voi edelleen järjestää Helsingin puistoissa vuokraa maksamatta.

Jumppien järjestäjiltä kerätään puolet puiston käyvästä vuokrasta, Koivusaari kertoo. Vuokra on Helsingin ykkösvyöhykkeellä 500 euroa, jolloin jumppien järjestäjiltä peritään 250 euroa. Kakkosvyöhykkeellä käypä vuokra on 250 euroa ja siitä puolet 125 euroa. Kolmosvyöhykkeellä puistojen vuokra on 125 euroa, eli jumpanjärjestäjiltä peritään silloin 62,50 euroa. Summa on päivävuokra.

Ykkösvyöhyke kattaa Helsingin paraatipaikkoja keskustan liepeillä. Listalla ovat muun muassa Kaivopuisto, Töölön puistot ja Länsisataman alue. Kakkosvyöhykkeellä ollaan esimerkiksi Kallion, Meilahden, Laakson, Mustikkamaan, Käpylän, Lauttasaaren ja Kulosaaren suunnalla ja kolmosvyöhykeellä esimerkiksi Haagassa, Tuomarinkylässä ja itäisissä kaupunginosissa, kuten Laajasalossa ja Herttoniemessä.

Koivusaari toteaa, että puistovuokrapäätöksestä on tullut negatiivista palautetta.

"Mutta täytyy muistaa, että summalla puisto on koko päivän yrittäjän tai seuran käytössä. Hinnalla voi järjestää päivän aikana vaikka kuinka monta jumppaa."

Koivusaari kertoo, että puistojen käytöstä pitää pyytää tapahtumalupa Helsingin rakennusvirastolta. Luvan hakemisen yhteydessä järjestäjän kanssa keskustellaan tapahtuman luonteesta ja mahdollisista maksuista.

"Puistot ja puistonurmet ovat herkkiä paikkoja. Meidän täytyy kiinnittää huomiota myös kunnossapitoon."

Pikku Huopalahden alueen urheiluseuran Pihauksen taloudenhoitaja ja johtokunnan jäsen Anne Nyysti on suorastaan tyrmistynyt puistovuokrapäätöksestä.

"Olimme suunnitelleet ensi kesäksi edellisvuosien tapaan jumppia kolme kertaa viikossa. Puiston maksullisuus tarkoittaa varmaankin nyt sitä, että emme pysty jumppia järjestämään", puuskahtaa Nyysti.

Pihauksen puistojumpat on pidetty Pikku Huopalahden rantanurmikolla. Alue on iso, ja siellä on perinteisesti ollut paljon käyttäjiä. Pihaus on kerännyt jumppaajilta kolmen euron maksun, jolla on maksettu jumppien vetäjien palkat lakisääteisine maksuineen. Yhdistys ei tuota voittoa, Nyysti korostaa. 

"Jumpissa on käynyt kesäkuussa keskimäärin kolmekymmentäkin ihmistä kerralla. Heinäkuussa hiljenee lomien vuoksi, mutta elokuussa taas vilkastuu. Meillä käy paljon jumppaajia esimerkiksi Meilahden alueelta. Olemme järjestäneet jumppia aina koko kesän ajan."

"Päätös tappaa alueelta elämää. Jumpat ovat olleet järkevää ja hauskaa toimintaa, johon kuka tahansa on voinut osallistua."

Vaikka moni urheiluseura ja yhdistys joutuu ehkä puntaroimaan jumppasuunnitelmansa ensi kesäksi uudelleen, puistoissa pääsee yhä kuntoilemaan ohjatuissa ryhmissä. Yli 23 vuotta Helsingissä puistojumppia järjestäneen Friskis&Svettis-liikuntaseuran sihteeri Ripsu Hongisto-Salmi sanoo, että seura järjestää jumppia Kaivopuistossa tiistaisin koko kesän ajan. Lisäksi kesä- ja elokuussa jumpataan Herttoniemessä ja myös Pikku Huopalahdessa Viirin leikkipuistossa.

"Meihin tämä vuokrapäätös ei vaikuta, sillä jumppamme ovat aina olleet täysin maksuttomia. Mutta uskon, että asia voi olla hankala sisäistää sellaisille, jotka ovat keränneet osallistumismaksuja", Hongisto-Salmi sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat