Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaalilain noudattaminen horjahtelee paikoin

Äänestyshuoneiden läheisyydessä saa kampanjoida vaihtelevasti

Kaupunki
 
Sami Kero HS
Vartija hääti Abdirahim Husseinin kannattajia Tallinnanaukiolla.
Vartija hääti Abdirahim Husseinin kannattajia Tallinnanaukiolla. Kuva: Sami Kero HS

Tallinnanaukiolla Helsingin Itäkeskuksessa sattui tiistaina lyhyt kahnaus, kun kauppakeskus Itiksen järjestyksenvalvojat häätivät Abdirahim Husseinin (kesk) kannattajat alueelta. Samaan aikaan aukiolla perussuomalaiset kuitenkin saivat kampanjoida teltassaan.

Kauppakeskusjohtaja Kirsi Feirikki kertoo kuulleensa tapauksesta. Hänen mukaansa asiaan ei liity mitään kummallista. Kampanjointiin vaaditaan kauppakeskuksen lupa, joka perussuomalaisilla oli mutta Husseinin kannattajilla ei.

"Viime syksynä sovimme puolueiden edustajien kanssa yhteisistä pelisäännöistä. Taustalla on pyrkimys puolueiden tasapuoliseen kohteluun, ettei yksi puolue esimerkiksi varaa aina parasta paikkaa", Feirikki kertoo.

Lupa kampanjointiin piti hakea kauppakeskukselta helmikuun loppuun mennessä. Husseinin kannattajilta se oli siis jäänyt väliin.

"Kehotimme heitä hakemaan lupaa. Olemme joustaneet, jos vain tilaa on", Feirikki sanoo.

Joitakin on ihmetyttänyt se, että Tallinnanaukiolla ylipäänsä sai kampanjoida. Vaalilain mukaan vaalihuoneen välittömässä läheisyydessä ei niin saa tehdä. Itiksen ennakkoäänestyspaikka sijaitsi aukion laidalla postissa, jonka ovelta oli suora näkö- ja kuuloetäisyys kampanjateltoille.

Ohikulkijan käytyä kysymässä asiasta postin vaalivirkailijoilta vastaus oli, että kuka tahansa saa jakaa vaalimainoksia, jos pysyy penkkien takana. Ne sijaitsevat aukion laidalla parinkymmenen metrin päässä postista.

Eikö vaalilakia tarvitsekaan noudattaa? Ainakin käytäntö horjuu paikasta toiseen. Viime viikolla esimerkiksi Matti Vanhanen (kesk) häädettiin espoolaisessa kauppakeskuksessa vaalihuoneen läheisyydestä kauemmas kampanjoimaan.

Neuvotteleva virkamies, vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä on miettiväinen.

"Nyrkkisääntö on, että kampanjointi ei saisi näkyä eikä kuulua äänestyshuoneen ovelle. Horjuntaa näköjään on. Vaalivirkailijoiden pitäisi olla tarkkoina. Täältä kirjoituspöydän takaa on vaikea nähdä tilannetta", Jääskeläinen pohtii.

Kimmo Oksanen HS
Itäkeskus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat