Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Torjuntadesign yleistyy

Kaupunki
 
Kimmo Oksanen HS
Asunnoton lämmitteli Postitalon ilmanvaihtokanavan vieressä öisin, kunnes hormin korkeutta nostettiin.
Asunnoton lämmitteli Postitalon ilmanvaihtokanavan vieressä öisin, kunnes hormin korkeutta nostettiin. Kuva: Kimmo Oksanen HS

Postitalon nurkkauksessa Helsingissä nukkui öitänsä jokin vuosi sitten asunnoton mies. Ilmanvaihto puski lämpöä hänen ylleen. Ei puskenut kauan, sillä ilmanvaihtokanavan korkeutta nostettiin niin, ettei siitä enää ollut miehelle lämmöksi.

Euroopassa on julkiseen keskusteluun kivunnut jonkinlainen syrjivä muotoilu. Esimerkiksi Britanniassa ja Ruotsissa katukuvaan on ilmestynyt muotoilua, jonka ainoa tehtävä näyttäisi olevan häätää asunnottomat pois makoilemasta.

Ruotsalainen Dagens Nyheter kirjoitti tästä eräänlaisesta torjuntadesignista kaupunkisivuillaan otsikolla "Designen som ska hålla hemlösa borta" (kodittomat karkottava muotoilu).

Katoksiin ja nurkkauksiin asennellaan rautoja ja piikkejä, jotta koditon ei sateelta tai väsymykseltään pääse suojaan tai pitkäkseen. Myös Helsingissä on jo puistonpenkkejä, joihin pultataan keskelle rauta. Muodikkaita ovat myös yhden istuttavat puistotuolit.

Helsingin rakennusvirastosta kerrotaan kuitenkin, ettei tarkoitus ole lisätä esteellisyyttä vaan päinvastoin esteettömyyttä: tanko keskellä penkkiä on liikuntavammaista auttava kädensija.

Kampin kauppakeskuksessa aidoitettiin Gekko-teos, kun lapset pitivät sitä liukumäkenään. Sitten kaide purettiin, erään teorian mukaan siksi, että nuoret keksivät alkaa istuskella sillä.

Kauppakeskuksen johdon mukaan tämä ei ollut syy: "Kaide teki laskemisesta vain vaarallisempaa lapsille", kauppakeskuksen päällikkö Heli Vainio sanoo.

"Kampista ei haluta ajaa pois mitään asiakasryhmää. Kyse on turvallisuudesta. Ei ole väliä sen, onko ihminen nuori, vanha, ulkomaalainen, suomalainen – vaan yksinomaan sillä, miten hän käyttäytyy."

Kimmo Oksanen HS
Kluuvi

Juhani Niiranen HS
Postitalon ilmanvaihtokanavan hormin korkeutta on nostettu.
Postitalon ilmanvaihtokanavan hormin korkeutta on nostettu.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat