Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hakaniemen hallia odottaa täysmylläys – kauppiaiden pelkona "hifistelylaitos"

Jos 12,5 miljoonan euron ja 21 kuukauden mittainen peruskorjaus toteutuu, 101-vuotiaasta kauppahallista tulee kuin uusi

Kaupunki
 
Juhani Niiranen HS
Katrina Viitala (oik.) ja Laura Lehtonen ostivat torstaina nauhaa Hakaniemen hallista, joka on menossa suurremonttiin ensi vuonna.
Katrina Viitala (oik.) ja Laura Lehtonen ostivat torstaina nauhaa Hakaniemen hallista, joka on menossa suurremonttiin ensi vuonna. Kuva: Juhani Niiranen HS

Hakaniemen kauppahalli kokee perusteellisen kasvojenkohotuksen, jos Helsingin tilakeskuksen suunnittelema peruskorjaus toteutuu. Uusiksi menee niin rakenteita, tekniikkaa kuin myymälätilojakin.

Halli on suojeltu asemakaavalla

Hakaniemen hallin eivät vastaa toiminnallisia ja terveysviranomaisten vaatimuksia, kiinteistöviraston hankesuunnitelmassa todetaan. Toiseen kerrokseen 1970-luvulla rakennetut sosiaalitilat vievät myymälätilaa ja estävät asiakkaiden kiertämisen hallissa. Myös liikuntaesteisten kulkuyhteydet ovat puutteelliset.

Sisällä on kesällä kuuma, koska myymälöiden kylmäkalusteiden lauhduttimet sijaitsevat hallitilassa ja siirtävät lämmön halliin, viemäriputket vuotavat ja tukkeutuvat, sähkönjakelujärjestelmä on vanha ja kellarissa on todettu kosteusvaurioita.

Lähtökohtina peruskorjauksessa ovat kaupunginmuseon vaatimukset. Taloon on vuosikymmenten mittaan tuotu tekniikkaa ja tavaraa niin, että hallin alkuperäinen luonne on muuttunut.

Rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokas halli on suojeltu asemakaavalla.

Suunnitelmien mukaan lvis-tekniikka piilotetaan maan alle, mikä lisää hallitilan avaruutta. Halliin varataan yhteyskäytävät muun muassa mahdolliseen tulevaan toriparkkiin. Ullakkotiloihin on luvassa uusi ravintola.

Kauppahallin vuokraisäntä, Tukkutorin toimitusjohtaja Timo Taulavuori on remontista innoissaan.

"Kauppahallit ovat kaupunkilaisten merkittävää sosiaalista pääomaa. Niillä on kaupunginosille ja kaupunkilaisille isoja merkityksiä. Ne kannattaa pitää kunnossa", Taulavuori sanoo.

Vuonna 1914 valmistunut Hakaniemen kauppahalli on viimeksi peruskorjattu 1970-luvulla. Mikäli nyt suunniteltu, 21 kuukauden mittainen ja 12,5–15 miljoonaa euroa maksava remontti toteutuu, Taulavuori uskoo sen riittävän 30 vuodeksi eteenpäin.

Hallin kauppiasyhdistys vastustaa remonttia. Kauppiaat toimittivat viikolla vetoomuksen kiinteistölautakunnalle sekä teknisen palvelun lautakunnalle, että nämä torjuisivat hankkeen.

Kauppiaiden mukaan peruskorjaus on kallis ja monilta osiltaan tarpeeton. He pelkäävät 21 kuukauden mittaisen remontin haittaavan liiketoimintaa ratkaisevasti. Lisäksi kauppiaat ennakoivat remontin hinnan näkyvän suurina vuokrankorotuksina. He haluaisivat remontista lyhytaikaisemman ja viisi miljoonaa euroa halvemman, 7,5 miljoonan euron hankkeen.

Kauppiaat ovat myös suuttuneita siitä, ettei heitä ole kuultu tarpeeksi peruskorjausta valmistelleessa hankeryhmässä. Siinä kauppiailla ei ole ollut pysyvää edustajaa.

Yhdistyksen puheenjohtaja, hallissa toimivan Reinin lihan omistaja Pirjo Passinen on vihainen: "Monet suunnitelman yksityiskohdat eivät tule toimimaan käytännössä. Mutta eihän meitä kuunnella, kun meidän nimiemme edessä ei ole titteleinä arkkitehti tai rakennusinsinööri", Passinen purnaa.

Peruskorjauksen on määrä alkaa vuoden 2016 elokuussa. Remontti jatkuisi maaliskuuhun 2018. Tämän ajan hallikauppiaat viettäisivät Hakaniementorilla suuressa lämmitetyssä teltassa tai konteissa.

Siinämissä hankkeen puoltajat kertovat kuorivansa rakennuksen alkuperäistä ilmettä paremmin näkyviin, vastustajat pelkäävät juuri päinvastaista kehitystä – vähän samanlaista, jollaisesta Vanhan kauppahallin remonttijälkeä on syytetty: "Liian moderni ja ravintolamainen. Asiakkaat ovat sanoneet, että älkää muuttako Vanhan kauppahallin suuntaan. Ei kaikesta tarvitse tehdä tiptopia ja hifistelylaitosta", Passinen sanoo.

Timo Taulavuori on toisilla linjoilla. 12,5 miljoonan euron remontti on kaupungin satsaus asukkaidensa viihtyvyyteen, eikä korjaus hänen mielestään ole edes kallis.

"Se luo lisäarvoa kaupunginosalle, lisää yhteisöllisyyttä, eivätkä myönteiset ympäristövaikutuksetkaan ole vähäiset. Vertauksen vuoksi kerrottakoon, että Tukholma peruskorjasi suositun Östermalmin kauppahallin 65 miljoonalla eurolla", Taulavuori sanoo.

Peruskorjaus oli esillä torstaina kiinteistölautakunnassa. Lautakunta otti päätöksentekoon lisäajan muun muassa kuullakseen vielä kauppiaita.

"Viisi miljoonaa euroa on varsinkin näinä päivinä iso määrä rahaa", lautakunnan puheenjohtaja Juha Hakola (kok) totesi torstaina.

Juhani Niiranen / HS
Hakaniemen hallissa kuohuu, sillä kauppiaat vastustavat kaupungin suunnittelemaa jättiremonttia. Se maksaisi miljoonia ja kestäisi jopa kaksi vuotta.
Hakaniemen hallissa kuohuu, sillä kauppiaat vastustavat kaupungin suunnittelemaa jättiremonttia. Se maksaisi miljoonia ja kestäisi jopa kaksi vuotta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat