Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suurin taistelu käydään Sdp:n, vihreiden ja vasemmistoliiton välillä

Liikkuvat äänestäjät ratkaisevat Helsingissä

Kaupunki
 
Juhani Niiranen HS
Antti Ahonen (vas.), Johanna Fredriksson ja Katri Kainulainen olivat torstaina Rytmi-ravintolassa Kalliossa, jossa vihreät ovat olleet vahvoilla. Ahonen ja Kainulainen aikovat äänestää vasemmistoliittoa.
Antti Ahonen (vas.), Johanna Fredriksson ja Katri Kainulainen olivat torstaina Rytmi-ravintolassa Kalliossa, jossa vihreät ovat olleet vahvoilla. Ahonen ja Kainulainen aikovat äänestää vasemmistoliittoa. Kuva: Juhani Niiranen HS

Sunnuntaina on Helsingissä ääniharavalle töitä. Viime eduskuntavaalien suosituimmista poliitikoista poissa ovat muun muassa Jussi Halla-aho (ps), Jan Vapaavuori (kok), Mari Kiviniemi (kesk), Osmo Soininvaara (vihr) ja Anni Sinnemäki (vihr).

He keräsivät neljä vuotta sitten yhteensä yli 50 000 ääntä.

Helsingistä valitaan sunnuntaina 22 kansanedustajaa eli yksi enemmän kuin viimeksi. Tämä tuo oman jännitteensä vaaleihin. HS analysoi seuraavaksi vaaliasetelmia neljän kiintoisan kohdan kautta.

1. Kuka lumoaa Kallion, Alppilan ja Vallilan "hipsterien" sielut? Vihreät on ollut Helsingissä entisenä työväenluokan asuinalueena tunnetun Kallion ykkönen läpi 2000-luvun.

Se on kerännyt noin 12 000 äänioikeutetun alueelta tällä vuosituhannella lähes aina yli 30 prosentin kannatuksen. Ainoa poikkeus nähtiin viime eduskuntavaaleissa, jolloin vihreät jäi Kalliossa noin 28 prosenttiin.

Tuolloin Helsingin äänikuningas Paavo Arhinmäki (vas) nosti vasemmistoliiton kannatuksen Kalliossa 22:een ja myös 12 000 äänioikeutetun Alppilassa 20 prosenttiin. Vihreät ovat Kallion, Alppilan ja Vallilan kaltaisilla alueilla edelleen selvästi suurin puolue, mutta vasemmistoliiton kasvu juuri vihreiden bravuurialueilla huolestuttaa varmasti vihreiden johtoa.

Vihreiden tilannetta sotkee myös se, että Soininvaaran ja Sinnemäen kaltaiset luottopoliitikot ovat sivussa.

Puolueen kannattajat toivovat, että Pekka Haavisto (vihr) aiheuttaa samanlaisen huuman kuin vuoden 2012 presidentinvaaleissa.

2. Jatkuuko Sdp:n konttaus? 2000-luku on ollut Helsingissä Sdp:lle synkkä. Vielä edus kuntavaaleissa 2003 puolue keräsi Helsingistä 24,3 prosentin kannatuksen ja kuusi kansanedustajaa.

Vuonna 2011 kannatus oli pudonnut jo 17,5 prosenttiin ja edustajamäärä neljään. Viime kevään eurovaaleissa Sdp romahti 11,7 prosenttiin.

Sdp:n tilannetta kuvaa hyvin Jakomäki, jonka herruuden puolue on menettänyt 2000-luvulla täysin. Vielä 2004 kuntavaaleissa 52 prosenttia Jakomäessä äänestäneistä kannatti Sdp:tä. Sittemmin luku on pudonnut pariinkymmeneen prosenttiin. Kannatus on valunut käytännössä suoraan perussuomalaisille.

Ylihuomisissa vaaleissa nähdään, kääntyykö Sdp:n suunta vai jatkaako se vajoamistaan Helsingin pienten joukkoon. Puolueen ehdokaslista on kova, joten siitä menestys ei jää kiinni.

3. Jatkaako kokoomus suurimpana? Äärimmäisen todennäköisesti kyllä. Puolue kärsi hallituskauden lopulla imagotappion Laura Räydyn pienipalkkaisia koskevan lausunnon sekä Lasse Männistön ja Rädyn "tuolileikkikohun" takia. Tappio on myös äänimagneetti Vapaavuoren lähtö Euroopan investointipankkiin. Kokoomus on kuitenkin ollut Helsingin suurin puolue niin pitkään, ettei sen asema näihin kaadu.

Kiinnostavaa on nähdä, miten kokoomukseen loikannut Juhana Vartiainen ja kotimaan politiikkaan palannut Eija-Riitta Korhola pärjäävät.

4. Miten perussuomalaiset menestyy ilman Jussi Halla-ahoa? Halla-aho keräsi viime vaaleissa yli 15 000 ääntä, yli 10 000 enemmän kuin Tom Packalén, joka oli puolueen seuraavaksi suosituin edustaja.

Ilman Halla-ahoa puolueen on vaikea säilyttää kolme paikkaansa.

Paikkaa tähyää muun muassa kokoomuksen, keskustan ja liberaalit kolunnut Seppo Kanerva.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat