Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olarilaiset tallasivat oikotien bussipysäkille

Twitter-kuva näyttää, mitä on byrokratia espoolaisittain

Kaupunki
 
Kuvakaappaus Twitter-tilin viestistä kertoo, mistä bussimatkustajat kulkevat pysäkille Espoon Olarissa.
Kuvakaappaus Twitter-tilin viestistä kertoo, mistä bussimatkustajat kulkevat pysäkille Espoon Olarissa.

Länsiväylän varrella Ison Omenan kohdalla Espoossa on bussipysäkki, jonne johtavan kulkuyhteyden suunnittelu ei vaikuta onnistuneen parhaalla mahdollisella tavalla.

Jalankulkijat ovat tallanneet oman, huomattavasti virallista suoremman ja lyhyemmän kulkuväylänsä pysäkille.

Piispansillan vilkkaalle bussipysäkille johtavaan reittiin on kiinnitetty huomiota mikroblogipalvelu Twitterissä. Sosiaalisessa mediassa kiertävässä kuvassa ilmaistaan ytimekkäästi, miten suunnitelmat ja käytäntö eivät aina kohtaa.

Oikaiseminen myös vaikuttaa täysin ymmärrettävältä, koska virallinen kulkuväylä on karkeasti arvioiden lähes tuplasti pidempi kuin epävirallinen polku.

Viheralueen yli kulkeminen ei ehkä säästä ylettömästi aikaa tai energiaa, mutta kiusaus oikaisemiseen on varmasti suuri. Onhan turha kiertäminen lähtökohtaisesti, no, turhaa. Varsinkin silloin, kun on kiire bussiin.

Asia ei kuitenkaan Espoon kaupungin mukaan ole aivan näin yksinkertainen. Keskeisin perustelu on se, että kaupunki- ja liikennesuunnittelussa jätetään oma sijansa tuleville rakennushankkeille. Näin ollen jo pystyssä olevia rakennelmia ei välttämättä tarvitse myllätä uusiksi muutoksia tehtäessä.

"Kyseinen bussipysäkki sijaitsee valtion hallinnoimalla tiealueella. Kevyen liikenteen yhteydet Länsiväylän bussipysäkille on toteutettu niin, että Piispansillan itäramppien toteuttaminen voitaisiin tehdä mahdollisimman pienin muutoksin jo rakennettuun infraan. Tässä niin sanotussa lopputilanteessa, jossa itärampit olisi toteutettu, kevyen liikenteen väylien pituudet lyhentyvät nykyisestä", kertoo projektipäällikkö Pauliina Kuronen Espoon kaupungin teknisestä keskuksesta.

Reitti pysäkille on Kurosen mukaan itse asiassa lyhyempi kuin sen periaatteessa pitäisi tässä vaiheessa olla.

"Koska itäramppien toteutusaikataulu ei ole vielä tiedossa, tehtiin pysäkille menijöille helpotukseksi porrasyhteys Piispansillalta bussipysäkille, jolloin koko ramppia ei tarvitsisi kiertää."

Kuronen muistuttaa, että bussipysäkkien yhteyksien tulee myös täyttää muun muassa pituuskaltevuuden osalta esteettömyysvaatimukset. Se tarkoittaa käytännössä reittien pidentymistä.

"Suunnitteluprosessi on aina yhteensovittamista erilaisten käyttäjien tarpeiden mukaan."

Piispansillan bussipysäkin kulkuyhteyksiin on tuskin tulossa uudistuksia. Muutosta tulee tuskin siihenkään, että ihmiset tarpovat suorinta reittiä pysäkille – ellei koko viherkaistaletta aidata.

"Mikäli pysäkkiyhteyksiin halutaan tehdä muutoksia, täytyisi asiasta neuvotella Uudenmaan ely-keskuksen kanssa", Kuronen toteaa.

Juho Jokinen HS
Olari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat