Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupunkielämän kiellot ovat vähentyneet reilusti vuosikymmenien aikana

Kiellot peilaavat aikaansa: 1970-luvulla Helsinki kielsi roskiksessa nukkumisen

Kaupunki
 
HS
Kaupunkilaisia kiellettiin esimerkiksi syljeskelemästä vuonna 1957.
Kaupunkilaisia kiellettiin esimerkiksi syljeskelemästä vuonna 1957. Kuva: HS

Kesäilta, pullo viiniä nurmikolla. Kännykän soittolista kannettavaan vahvistimeen, jälkiruoaksi jäätelö ohi pyöräilevältä kauppiaalta, ja yön tullen mattolaiturille uimaan. Vielä 1970-luvulla tällainen meno ei olisi Helsingissä tullut kuuloonkaan.

Vaikka kaupungin "ankeuttajia" mollataan turhista kielloista, ovat kaupunkielämän kiellot muutamassa vuosikymmenessä vähentyneet.

Viime vuosituhannella kaupungissa piti rotia järjestyssääntö.

Sen kiellot koskivat usein kaupungin onnettomia: 1970-luvulla kiellettiin roskapöntössä nukkuminen, ja kun Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen kaupunkiin ilmestyi paljon prostituoituja, kaupunki kielsi seksin myymisen julkisella paikalla.

"Ilotytöt pakenivat Helsingistä Vantaalle", HS uutisoi vuoden 2000 tammikuussa. Säännöt heijastivat aikaansa.

Helsingin viimeinen järjestyssääntö vuodelta 1999 kielsi julkisen prostituution lisäksi julkisen juopottelun, joka näytti karkaavan käsistä alkoholilain vapauduttua.

Totaalikieltoa kesti kolme vuotta, sillä uusi järjestyslaki kumosi kuntien omat järjestyssäännöt vuonna 2003.

Järjestyssääntöjen lakkauttamisen jälkeen pääkaupunki on vedonnut huolineen lainsäätäjiin: heiltä on toivottu etenkin kerjäämisen kieltämistä.

Vielä 1970-luvulla kaupunki näytti erilaiselta kuin nyt. Kaduilla pyöri sodan rikkomia miehiä, ja onnensa etsijöitä virtasi maaseudulta.

Kaupunki haki kansainvälistä ilmettä. Oli aika panna kulkumiehet ahtaalle.

Vuoden 1979 järjestyssäännössä kiellettiin penkeillä loikominen sekä veneiden alla, roskapöntöissä ja ajoneuvoissa nukkuminen.

Nuotion sai tehdä vain poliisin luvalla, ja hygieniasta huolehtimista hankaloitettiin: uiminen ja vaatteiden pesu oli luvallista vain niihin erikseen määrätyillä paikoilla.

Oleskelu oli kiellettyä nurmikoilla, asemilla, Alkojen läheisyydessä sekä jalankulkutunneleissa.

Joutomiesten lisäksi säännöt rajoittivat tavallisia kaupunkilaisia.

Leikki- ja urheilukenttien ulkopuolella sai leikkiä tai urheilla vain, ellei se häirinnyt. Puihin, patsaisiin tai katoille ei saanut kiipeillä tarpeettomasti.

Ylipäänsä kaupungin piti näyttää kaupungilta ja modernilta. Pyykkiä ei saanut kuivattaa näkösällä eikä vuodevaatteita tuulettaa iltaisin eikä sunnuntaisin.

Säännökset maalaiskansasta, koirien oleskelusta hautausmaalla tai hevosen oleskelusta uimarannalla pysyivät voimassa Helsingin viimeiseen järjestyssääntöön asti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat