Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin Pavi tanssittaa yhä perinteisesti – urbaanit lavatanssit pelaavat nostalgialla

Kaupunki
 
Tanssi-ihastus ja muita paritanssin salaisuuksia
Tanssi-ihastus ja muita paritanssin salaisuuksia
Mikä on tanssi-ihastus ja tanssin koristelu? Paritanssissa vallitsee hyvin perinteinen roolijako. Siinä miehellä ja naisella on omat tehtävänsä. Toimittaja: Kaisu Moilanen HS. Kuvaus ja editointi: Rio Gandara HS.

Moni on ajanut tänne satojen kilometrien matkan. Helsingin Pavi on ainoa perinteinen lavatanssipaikka lähellä Helsinkiä.

Pavi täyttää tänä vuonna 50 vuotta ja näyttää säilyneen hyvin. Se houkuttelee yhä keskiviikkoillan tansseihin tuhat henkeä.

Kevään avajaistansseissa tunnelma on riehakas.

"Annan toisten mä talletella suuret setelit . . ." laulaa illan orkesteri Pekkaniskan pojat.

Pavin vakiokävijä Hanna Niemelä pistää jalalla koreasti tanssiparinsa Markku Vähäahon kanssa.

Keravalla asuva Niemelä sai 17-vuotiaana yllättävän halun lähteä lavatansseihin. Niemelän tie vei Paville, Vantaan Itä-Hakkilaan.

"En osannut tanssia yhtään, eikä meitä tainnut kukaan oikein hakeakaan, mutta jäin silti koukkuun", hän kuvailee 11 vuotta myöhemmin samassa paikassa.

Nyt askeleet sujuvat jo paremmin. Niemelän ja Vähäahon bugg on ilmavaa ja vauhdikasta.

Niemelän posket punehtuvat – Vähäaho hypähtelee kevyin askelin. Hän kurkkii olkansa yli, ettei törmää pareineen muihin "kädenalitanssijoihin". Sillä nimellä kutsutaan niitä, jotka yhdistelevät eri liikkeitä villisti, eivätkä pysy vakioaskeleissa.

Pavi ei ole juurikaan muuttunut vuosien saatossa. Kahviossa ei edelleenkään tarjoilla alkoholia, ja seiniä koristavat kesäiset koivunlehtikuviot. Pöydissä on karamelleilla täytettyjä lasikulhoja.

Ainoastaan kävijäkunta on vanhentunut.

Markku Ojala Lehtikuva
Paula Koivuniemen keikkailmoitus vuodelta 1984.
Paula Koivuniemen keikkailmoitus vuodelta 1984.

Vielä 1960–70-luvuilla lavatanssikulttuuri oli nimenomaan nuorisokulttuuria, kertoo lavatansseja tutkinut folkloristi Helena Saarikoski. Silloin lavoja oli Helsingissäkin lukuisia.

Ennen toista maailmansotaa tanssit olivat vain naimaikäisille.

"Lavalle sai mennä rippikoulun jälkeen, mutta aivan viimeistään lasten synnyttyä oli lopetettava, sillä sitä paheksuttiin", Saarikoski sanoo.

"Ihmeteltiin, että mitä vielä täällä teet, jos parikin on jo löytynyt."

Toisen maailmansodan jälkeen kulttuuri alkoi muuttua.

"Ihmiset halusivat ottaa takaisin sitä iloa, jonka sotavuodet veivät. Lisäksi nuoruuden ja naimattomuuden liitto murtui. Oli paljon leskiä ja sellaisia, jotka eivät sotavuosina olleet ehtineet perustaa perhettä."

Lavatansseista tuli pikkuhiljaa muidenkin kuin nuorten hupia.

Rock-musiikin myötä syntyi uudenlainen nuorisokulttuuri, joten nuorilla oli muitakin vaihtoehtoja. Näin lavatansseista tuli joksikin aikaa Helsingissä enimmäkseen keski-ikäisten ja eläkeläisten ajanvietettä.

Nyt lavatanssien suosio on selvästi nousussa myös nuorison keskuudessa, arvelee tanssinopettaja Jorma Tulonen. Tanssikurssit ovat kysyttyjä, ja kaupunkilaisetkin ovat löytäneet oman tapansa nauttia tansseista.

We love Helsingin urbaaneissa vapputansseissa ei tarjoilla käristemakkaraa tai korvapuusteja, vaan kuohuviiniä. Nostalgisromanttisessa tapahtumassa levyltä soivat vanhat suomi-iskelmän klassikot. Urbaanit tanssit ovat ennemmin vaihtoehto baari-illalle kuin kävelylenkille.

Rio Gandara HS
Heikki Pajunen tanssitti Sanna Ala-Klemeä Helsingin Pavin huvikauden avajaisissa keskiviikkona. Pajusen lempilaji on rumba.
Heikki Pajunen tanssitti Sanna Ala-Klemeä Helsingin Pavin huvikauden avajaisissa keskiviikkona. Pajusen lempilaji on rumba.

Pavilla tärkeintä on tanssiminen. Siitä kielivät monet seikat: eteisessä on rivi tuoleja kengänvaihtoon ja uimahallista tuttu juoma-automaatti. Tanssisalin ovella päivystää kenkäkauppias.

"Nuoremmille tanssijoille tämä merkitsee ehkä hieman eri asioita kuin vanhemmille", sanoo Espoon Leppävaarassa asuva Heikki Pajunen ja solmii tanssilenkkareidensa narut.

Pajunen tanssii liikunnan vuoksi, mutta on siinä muutakin, mies myöntää.

Tanssissa kahden tanssijan välille syntyy parhaimmillaan syvä yhteys, Pajunen kertoo. On hienoa, kun joku osaa viedä ja toinen olla vietävänä.

"Jos teen virheen ja tanssipari osaa koristella tanssia niin, että virhe muuttuu siihen tanssiin kuuluvaksi", Pajunen sanoo ja pyyhkii hikeä otsalta. Hänellä on jo takanaan pari valssia ja foxia.

"Tämä on tunnelaji ja joskus jonkun kanssa kaikki osuu vain täydellisesti yhteen. Se on kemiaa."

Sunnuntaina 19. huhtikuuta Pavilla tanssitaan kello 17–22. Esiintyjänä Tulipunaruusut. Liput 12 e, opiskelijat 9 e.

Seppo Saves
Tanssilavat olivat 1950–70-luvuilla parhaimpia paikkoja löytää seurustelukumppani.
Tanssilavat olivat 1950–70-luvuilla parhaimpia paikkoja löytää seurustelukumppani.

Seppo Saves
Lavoilla on yhä tarkka etiketti. Naistenhakua lukuun ottamatta vain miehet voivat hakea.
Lavoilla on yhä tarkka etiketti. Naistenhakua lukuun ottamatta vain miehet voivat hakea.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat