Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakko­lunastuksesta tuli iso soppa Vantaalla

Kaupunki
 
Helsingin Sanomat

Vantaan kaupunginvaltuusto päättää maanantaina, pyytääkö se ympäristöministeriöltä lupaa 43,4 hehtaarin yksityisen maa-alueen pakkolunastukseen. Päätös on merkittävä, sillä Vantaa ei ole aiemmin pakkolunastanut maata itselleen.

Kaupunki aikoo lunastaa niin sanotun Saraksen tilan, joka on ollut yli 300 vuotta Sarinin suvun hallussa.

Asia jäi edellisessä valtuuston kokouksessa poikkeuksellisesti pöydälle, sillä kaupunki oli vasta juuri ennen kokousta ehtinyt laatia vastineen tilan omistajien tueksi asettuneen ympäristöoikeuden emeritusprofessorin Vesa Majamaan lausuntoon.

Majamaan mukaan pakkolunastusta ei tule käyttää, sillä Saraksen tilanteessa ei ole kyse omistajien haluttomuudesta myydä maata. Kaupungin vastineen mukaan sen ei kuitenkaan edes tarvitsisi tutkia muita vaihtoehtoja ennen lunastamista. Kaupunki perustaa näkökantansa korkeimman hallinto-oikeuden vuonna 2006 antamaan ratkaisuun.

Fakta

10 miljoonan riita

 Rakennusyhtiö SRV tarjosi Saraksen tilasta 11,2 miljoonaa euroa vuonna 2007. Esisopimus purkautui, koska Vantaa ei antanut lupausta alueen asemakaavoituksesta.

 Vantaa on tarjonnut omistajille enimmillään 2,6 miljoonaa euroa.

 Lopullisen lunastushinnan määrittelee puolueeton toimikunta.

Sdp:n valtuustoryhmä kannattaa lunastusta.

"Lunastus noudattaa maapoliittista ohjelmaa, jonka kaikki ryhmät ovat hyväksyneet, ja tällä perusteella olemme sen kannalla", sanoo Sdp:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Sirkka-Liisa Kähärä.

Maapoliittisella ohjelmalla Kähärä tarkoittaa vuonna 2012 sovittua ohjelmaa, jonka tavoitteena on nostaa kaupungin maaomistus 60 prosenttiin ja tähdätä siihen, että kaupungilla on aina tontteja varastossa viiden vuoden asuntotuotantoa varten. Lisäksi ohjelmassa puhutaan kaupungin talouden tasapainottamisesta.

Tämä kohta haiskahtaa Majamaan mukaan perusteettomalta voitontavoittelulta. Samaa pelkäävät myös maataloustuottajien järjestöt SLC ja MTK.

"Lunastuslaissa rikastumiskielto on hyvin vahva. Voitontavoitteluun lunastusta ei voi käyttää. Tässä tullaan perustavanlaatuisiin kysymyksiin omaisuudensuojasta. Vantaan linjaus sotii jopa perustuslakia vastaan ja kiinnostaa sikäli koko maata", sanoo SLC:n lakimies Mikaela Strömberg-Schalin ja korostaa, että viittaa yleisesti Vantaan linjaan.

Lunastus meni kaupunginhallituksessa läpi äänin 10–7. Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Lauri Kaira esitti hallituksessa esityksen hylkäämistä.

"Kantani on edelleen sama: en kannata pakkolunastusta."

Kaira ei sunnuntaina tiennyt kenenkään kokoomuslaisen kannattavan lunastusta.

Vantaan valtuuston kolmas suuri ryhmä, perussuomalaiset, äänestää ryhmän ensimmäisen varapuheenjohtajan Johannes Niemisen mukaan maanantaina ilman ryhmäkuria. Puolueen äänet jakaantuivat kaupunginhallituksessa.

Mikäli lunastuspäätös tehdään ja ympäristöministeriö myöntää siihen luvan, menee lunastuksen hinnoittelu puolueettoman lunastustoimikunnan käsiteltäväksi.

Periaatteessa toimikunta voi päättää summasta, joka on lähellä perikunnan ja SRV:n tekemää esisopimusta. Sdp:n Kähärä uskoo kuitenkin, että summa on lähempänä kaupungin näkemystä.

"Kaupunki ei ole vetänyt tarjoussummia hatusta. Ne perustuvat vertailukelpoisiin aiempiin kauppoihin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat