Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Posti aikoo karsia kirjelaatikoiden määrää

Kaupunki
 
Kaisa Rautaheimo HS
Postityöntekijä Kimmo Lehti aloittaa päivittäisen tyhjennyskierroksensa Vuosaaren Rastilantieltä. Kirjelaatikkoon on kertynyt päivän aikana toistakymmentä kirjettä.
Postityöntekijä Kimmo Lehti aloittaa päivittäisen tyhjennyskierroksensa Vuosaaren Rastilantieltä. Kirjelaatikkoon on kertynyt päivän aikana toistakymmentä kirjettä. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

"Tämä on semmoinen neljän kilon hauki", postityöntekijä Kimmo Lehti punnitsee kädessään postisäkkiä, jonka on juuri poistanut Vuosaaren Pohjoisen Ostoskeskuksen kupeessa Mustalahdentiellä sijaitsevasta kirjelaatikosta. Ollaan Lehden päivittäisen tyhjennyskierroksen kolmannessa pisteessä.

Ensimmäisen, syrjäisemmän laatikon saalis Rastilantiellä oli vain tavanomaiset toistakymmentä kirjettä laatikon pohjalla. "Se palvelee kuitenkin isoa aluetta", Lehti huomauttaa.

Helsingissä on 430 postin kirjelaatikkoa, ja Postin mielestä se on liikaa. Ykkösluokan kirjepostin määrä on 20 vuodessa miltei puolittunut, mutta Helsingissä laatikot seisovat pääosin vanhoilla paikoillaan.

"Niihin ei ole koskettu periaatteessa vuosiin", sanoo suunnittelupäällikkö Kimmo Kallio Postista.

Pian ehkä kosketaan, sillä Posti suunnittelee laatikkoverkon harventamista. Suunnitelmat ovat vielä ajatusasteella, mutta vähentämisen varaa on.

"Pitää katsoa, onko meillä sellaisia laatikoita, joihin ei tule päivittäin yhtään mitään", Kallio sanoo.

"Ihan manuaalisesti laskien."

Kimmo Lehden ei ole koskaan tarvinnut poistua laatikolta tyhjin käsin. Hän on tyhjentänyt kirjelaatikoita vuodesta 1999. Sesonkiaikoina, kuten joulun ja ystävänpäivän tietämillä, tyhjennyskertoja on pitänyt lisätä.

Laatikoista löytyy toki muutakin kuin postia.

"Ulostetta, passeja, lompakoita, käpyjä, kiviä, Aku Ankkoja", Lehti luettelee.

Kimmo Kallio arvaa, että laatikoiden vähentämisestä tulee sanomista.

"Jos poistettua laatikkoa käyttää yksikin ihminen, hän nostaa heti haloon. On tämä vähän taiteilemista."

Erityisen herkkiä karsittavia ovat Kallion arvion mukaan vanhustentalojen lähellä sijaitsevat kirjelaatikot, sillä niiden käyttäjien on muita hankalampi viedä postiaan muualle.

Etanaposti on epäilemättä ikäihmisten viestintää – sekä kakkosluokan postia lähettelevien firmojen. Kakkospostin määrä on säilynyt vuodesta toiseen suunnilleen ennallaan.

Mikä kirjelaatikossa sitten maksaa?

"Kun reitti ajetaan autolla, kuluu henkilötyöpanosta ja syntyy hiilijalanjälkeä", Kallio perustelee. Harva postiauto tosin liikkuu pelkästään laatikkoja tyhjentelemässä, sillä samalla kierroksella toimitetaan paketteja ja ruoanjakeluakin kokeillaan.

"Olemme yrittäneet järkevöittää", Kallio sanoo.

Kimmo Lehti toimittaa pääosan päivästä pikapaketteja, mutta hän on myös vienyt lämmintä ruokaa vanhuksille ja huonekaluja postimyynnin asiakkaille.

Viime vuonna Suomessa murtui haamuraja, kun Posti kuljetti ensimmäisen kerran alle miljardi osoitteellista kirjettä. Edellisvuodesta kirjeet vähenivät noin kymmenellä prosentilla.

Esimerkiksi Tanskassa ja Hollannissa posti on vähentynyt enimmillään 50 prosenttia vuodessa.

"Pitää seurata yleistä trendiä ja lähetysten vähenemistä ja sitten katsoa laatikoita samassa suhteessa", Kimmo Kallio sanoo.

Viime vuosina Posti on yrittänyt paikata menetyksiään nostamalla kirjeiden maksuja. Ykkösluokan kirjeen lähettäminen on kallistunut kolmessa vuodessa liki 50 prosenttia.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat