Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin kasvu itään uhkaa tyssätä

Soininvaara väläyttää Östersundomin palauttamista Sipoolle

Soininvaara väläyttää Östersundomin palauttamista Sipoolle, koska suojelu voi tehdä alueesta torson

Kaupunki
 
Vesa Oja / HS
Uudenmaan ely-keskuksen lausunnot uhkaavat viivästytää Östersundomin rakentamista jopa kymmenellä vuodella.
Uudenmaan ely-keskuksen lausunnot uhkaavat viivästytää Östersundomin rakentamista jopa kymmenellä vuodella. Kuva: Vesa Oja / HS

Helsingin itälaajentumisesta on kehkeytynyt jälleen kunnon kiista. Tällä kertaa vastakkain ovat Uudenmaan ely-keskus ja Helsingin kaupunkisuunnittelun johtopoliitikot.

Alue liitettiin kohun saattelemana Helsinkiin tammikuun alussa vuonna 2009. Liitoksen piti mahdollistaa Helsingin itälaajentuminen ja tarjota pääkaupungille riittävästi asuntorakennusmaata tulevaisuudenkin tarpeisiin.

Tästä on kyse

 Aikeet Lounais-Sipoon liittämisestä Helsinkiin paljastuivat kesäkuussa 2006. Hallitus hyväksyi suunnitelmat.

 Helsinki, Sipoo ja Vantaa suunnittelevat Östersundomista kymmenientuhansien ihmisten asuinaluetta.

 Liikennevälineeksi on kaavailtu itämetroa.

 Luontoselvitysten mukaan yleiskaavan toteuttaminen aiheuttaisi merkittävää haittaa Natura-alueelle.

 Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee Östersundomin suunnitelmia jälleen tiistaina.

Nyt matkassa on mutkia. Östersundomia päästään rakentamaan Uudenmaan ely-keskuksen takia vasta kymmenen vuoden päästä, lataa Helsingin kaupunkisuunnittelulautakuntaa johtava Risto Rautava (kok).

"Elyn luontoarvoja koskevat lausunnot tarkoittavat sitä, että hyvä, jos pääsemme kymmenen vuoden päästä rakentamaan."

Ely-keskus totesi huhtikuun alussa, että yleiskaavalla on merkittävästi heikentäviä vaikutuksia Natura 2000 -alueen luontoarvoihin. Elyn mukaan Östersundomin nykyiset rakennussuunnitelmat ovat uhka etenkin alueella oleskeleville linnuille: kehrääjälle, pyylle ja ruisrääkälle.

Rautava on ely-keskuksen linjasta selvästi ärtynyt.

"Tilanne on niin raivostuttava ja hölmö kuin vain voi olla", hän manaa.

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee omaa lausuntoaan kaupunginhallitukselle Östersundomista tänään tiistaina. Helsinki valmistelee kaavaa yhdessä Vantaan ja Sipoon kanssa.

Ely-keskuksen lausunnon tuomat ongelmat eivät koske vain aikataulua, vaan koko hankkeen mittakaavaa ja kannattavuutta, muistuttaa lautakunnan varapuheenjohtaja, vihreiden Osmo Soininvaara.

Hänen mukaansa kevyemmällä asuntorakentamisella metroyhteys ei kannata, eikä kaukaisia lähiöitä kannata rakentaa autoliikenteenäkään varaan.

Rautavan mielestä on käsittämätöntä, että ely-keskuksen kaltainen viranomainen ryhtyy "jarruttamaan" Helsingin asuinrakentamista.

Uudenmaan ely-keskuksen alueidenkäyttöpäällikkö Brita Dahlqvist-Solin sanoo, että ely-keskus on antanut lausuntonsa Östersundom-toimikunnan teettämän luontoselvityksen pohjalta.

"Meillä ei tässä ole liikkumavaraa, mutta alueen problematiikka on ollut kaavoittajan tiedossa alusta lähtien", Dahlqvist-Solin sanoo.

Halutessaan Helsinki, Vantaa ja Sipoo voivat pyytää maan hallitusta ottamaan kantaa Östersundomin yleiskaavaan. Luonnonsuojelulain mukaan hallitus voi päättää kaavaehdotuksen toteuttamisesta esimerkiksi "yleisen edun kannalta pakottavasta syystä" tai jos vaihtoehtoista ratkaisua ei ole.

Yleiskaavaa ei voida nykyisessä muodossaan hyväksyä ennen hallituksen päätöstä asiasta. Ei kuitenkaan ole varmaa, kannattaako hallitukselta lähteä hakemaan poikkeamislupaa, sanoo varapuheenjohtaja Soininvaara.

"EU:ssa se kaatuisi kuitenkin. Siellä katseltaisiin Suomen karttaa ja ihmeteltäisiin, että miten niin tänne on pakko rakentaa, kun muualle ei voi", Soininvaara toteaa.

Ely-keskuksen Dahlqvist-Solin kertoo, että tiedossa ei ole ennakkotapauksia, joissa poikkeamislupaa olisi haettu vastaavan asuntorakentamisen takia. Aiemmat tapaukset ovat olleet esimerkiksi satamia, joissa vaihtoehtoja ei juurikaan ole.

Östersundomin suunnitelmia voisi myös keventää. Helsingin lausuntoesityksessä arvellaan, että muutosten jälkeen olisi vaikeaa rakentaa riittävästi asuntoja, jotta metron vetäminen Östersundomiin kannattaisi. Kaavaehdotuksessa laskeskellaan lisäksi, että kuntien tulot eivät nykyisessäkään mallissa riitä mittaviin investointeihin.

Myös virkistysalueiden käyttöä jouduttaisiin rajoittamaan. Nyt käsittelyssä olevassa kaavaehdotuksessa kolmannes alueesta on osoitettu viher- tai luonnonsuojelualueeksi.

Osmo Soininvaaran mukaan kaavan keventäminen ja rakentamisen karsiminen uhkaavat jättää Östersundomin torsoksi.

"Nyt pitää miettiä, mitä Östersundomilla tehdään vai annetaanko se takaisin Sipoolle."

Hänen mukaansa ristiriita Naturan kanssa tekee koko kaavoituksesta erittäin epävarmaa, ja aika on ehkä muutenkin ajanut Östersundomin ohi.

"Ihmiset eivät halua enää muuttaa kauas. Meidän ei oikeastaan pitäisi rakentaa Kehä I:n ulkopuolelle mitään", Soininvaara pohtii.

Östersundomiin suunnitellaan asuntojen rakentamista kaikkiaan 70 000–100 000 uudelle asukkaalle. Helsingin osuus asukkaista olisi vuoteen 2060 mennessä noin 47 000–67 000.

Kaupunki siis laskee, että alue kattaa noin viidenneksen tai jopa neljänneksen Helsingin kasvusta vuoteen 2050 asti.

Varsinkin jos Helsingin itälaajentuminen Östersundomiin hyytyy, täytyy järjestystä muuttaa niin, että Malmin lentoasemalle rakennetaan ennen Östersundomia. Myös Talin golfkenttä pitäisi saada asunnoille, Soininvaara ynnäilee.

Sekä lentokentän että golfkentän toimijat vastustavat jyrkästi rakentamista.

"Jos lahjoittaisimme Talin golfkentän maat golf-seuralle, he tulisivat oitis dollarin kuvat silmissä vaatimaan alueen kaavoittamista asuntokäyttöön", Soininvaara veistelee.

OIKAISU:
Jutussa kirjoitettiin virheellisesti, että Östersundomiin suunnitellaan asuntoja 70000-100000 asukkaalle. Kuntien yhteisen Östersundom-toimikunnan mukaan asuntoja on suunnitteilla 70000.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat