Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuorille katuryöstäjille ehdollista vankeutta

Poliisi aikoo seurata nuorisojoukkojen liikkeitä, ettei uutta ryöstöpiikkiä pääse syntymään tulevana kesänä

Kaupunki
 

Helsingin poliisi aikoo seurata nuorisojoukkojen tekemisiä kevään ja kesän aikana, ettei tänä vuonna pääsisi syntymään vastaavaa nuorten katuryöstöaaltoa kuin viime vuonna.

Helsingin käräjäoikeus langetti tiistaina kahdeksalle nuorelle miehelle ehdolliset vankeustuomiot viimevuotisista väkivaltaisuuksista ja omaisuusrikoksista.

Tästä on kyse

 Nuorisoporukat ryöstivät poikkeuksellisen paljon muita nuoria ja lapsia Helsingissä ja muualla pääkaupunkiseudulla viime elo–lokakuussa.

 Rikoksia tehtiin muun muassa Helsingin Alppipuistossa, Vantaalla Heurekan alueella ja Espoossa.

 Osa ryöstäjistä sai tuomion eilen tiistaina.

Ehdolliset vankeusrangaistukset ovat mitaltaan viidestä kuukaudesta yhteen vuoteen ja kymmeneen kuukauteen. Lisäksi yksi syytetty sai sakkoja kaasusumuttimen hallussapidosta.

Käräjäoikeuden mukaan tuomitut syyllistyivät muun muassa ryöstöihin, varkauksiin ja laittomiin uhkauksiin. Syytetyt veivät uhreilta lähinnä matkapuhelimia ja lompakoita.

Valtaosa rikoksista tapahtui viime elo–lokakuussa, jolloin nuorisoporukat tekivät poikkeuksellisen paljon ryöstöjä Helsingissä ja muualla pääkaupunkiseudulla.

Yhdessä tapauksessa kaksi nyt tuomion saanutta teinipoikaa lähti seuraamaan erästä nuorta, jonka he olivat nähneet käyttävän iPad-tablettilaitetta metrossa. Uhri yritti juosta karkuun, mutta ryöstäjät saivat hänet kiinni. He löivät uhria useasti ja potkaisivat ainakin kahdesti vaatiessaan uhria kertomaan tabletin turvakoodin.

Toisessa tapauksessa ryöstäjäjoukko piiritti kaksi uhria kadulla. Heitä lyötiin ja potkaistiin. Ryöstäjät veivät uhreilta muun muassa puhelimen ja rullalaudat.

Kaikki tuomitut olivat rikosten tekohetkellä alle 18-vuotiaita. He ovat syntyneet vuosina 1997–1999.

Oikeus piti erityisen moitittavana sitä, että syytetyt kohdistivat tekonsa valtaosin alle 18-vuotiaisiin ja rikoksen tekijöitä oli usein kussakin tapauksessa kaksi tai enemmän.

Helsingin poliisi laski viime vuonna, että nuorisoryhmät syyllistyivät loppukesänä ja alkusyksynä kaikkiaan noin 70 ryöstöön. Tiistainen tuomio koskee vain kymmenesosaa niistä eli seitsemää tapausta.

Osa muista ryöstöistä on poliisin mukaan edennyt syyteharkintaan ja oikeuteen yksittäisinä juttuina. Osa tekijöistä on jäänyt tavoittamatta.

Ryöstöihin osallistui myös alle 15-vuotiaita, jotka eivät joudu niistä rikosoikeudelliseen vastuuseen.

"Yli puolet ryöstöistä on kuitenkin selvinnyt", sanoo ylikomisario Tuomo Lotta Helsingin poliisilaitokselta.

Ryöstöaalto vaimeni syksyllä.

"Tällä hetkellä Helsingissä ei ole minkäänlaista ryöstöbuumia. Ryöstöjä tapahtuu, mutta ne ovat lähtökohtaisesti yksittäisiä ja satunnaisia", Lotta sanoo.

Poliisi aikoo seurata tilanteen kehittymistä, kun nuorisojoukot alkavat kokoontua entistä enemmän ulkona ilmojen lämmetessä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että ryöstöt alkaisivat varmuudella taas lisääntyä.

"Rikoksiin syyllistyvien nuorten määrä on pieni. Ryöstöpiikkejä tulee aina joidenkin vuosien välein, tyypillisesti loppukesällä", Lotta sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat